“Jardí” interactiu permet viatjar pel món a través de transmissions de ràdio

Captura de pantalla de la Ràdio Garden, plataforma en línia que, des del 2016, permet als oients d'accedir a milers d'emissores d'arreu del món.

Hi ha tot un món de sons per explorar, i un projecte en línia sorgit dels Països Baixos ens permet de fer-ho.

De finald el 2016 ençà, Ràdio Garden ha connectat els oients a tot d'emissores d'arreu del món, una llista que està creixent constantment.

La interfície és tan simple com ho és la idea: un mapa interactiu amb punts verds que representen ciutats diferents. En clicar en un punt, l'oient es connecta a una de les emissores disponibles d'aquella regió. Pot ser que et trobis amb un butlletí informatiu de Tonga; amb una emissora tradicional que relaxa els seus oients iranians durant la nit; o amb una de les poques emissores que segueixen actives a la ciutat siriana d'Alepo.

Clica l'opció «History» de Ràdio Garden per accedir a una part important de la història de les emissions de ràdio d'un país.

Una altra característica destacable és la fundió ‘Història’, que mostra la música tradicional d'un país, i les seves emissores històriques. També hi disposem d'una secció anomenada ‘Cançoneta’, que ofereix una ullada a les músiques icòniques d'una ciutat, i l'opció ‘Relats’, que ofereix informació de primera mà sobre la participació ciutadana en la comunitat radiofònica. De nou, aquestes opcions et duran a diverses parts del món, tant pot ser la capital taiwanesa, Taipei, o la metròpolis australiana, Sydney.

A continuació un vídeo de YouTube que mostra Ràdio Green en acció:

La iniciativa va sorgir a l’Institut de So i Vídeo dels Països Baixos, sota la direcció de Golo Föllmer, de la Universitat Martin Luther de Halle-Wittenberg. Després de consultar-ho smb dues empreses nacionales de disseny (Studio Puckey i Moniker) van decidir que la millor manera de realitzar aquest proyecte era un mapa completament sense fronteres i cap nom de ciutat.

Del llançament inicial ençà, Ràdio Garden ha captat l'atenció de les xarxes socials. Un dels seus dissenyadors, Jonathan Puckey, va explicar a The Guardian que estava gratament sorprès pels debats que havia vist al voltant del projecte:

On Reddit, it prompted a really sweet discussion, with people talking about their first contact with radio, or grandparents who had worked in radio during the second world war.

A Reddit, va suscitar un debat realmente dolç, la gent parlava, sobre el seu primer contacte amb la ràdio, o amb avis que havien treballat a la ràdio durant la Segona Guerra Mundial.

La mateixa pàgina de Facebook del proyecte és plena també de paraules d'ànim i de suport, amb comentaris favorables d'usuaris de qualsevulla condició social.

A part del lloc web, Ràdio Garden compta també amb una aplicació per a dispositius iOS i Android, la qual cosa permet que els usuaris puguin escoltar les seves emissores preferides sempre que vulguin (fins i tot amb el mòbil bloquejat).

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.