Acció de la policia contra la població negra renaix el debat sobre el racisme a Portugal

Praça do Comércio – Lisboa (Portugal) | Foto de Vanusia Lombardi, emprada amb el seu permís, 24 de Janeiro de 2019

En els últims dies Portugal viu situacions d'agitació en contra de l'actuació policial contra els immigrants africans al barri de Jamaica.

D'acord amb diversos mitjans de comunicació quatre persones van ser ferides el dia 22 de gener en enfrontaments amb la policia després d'una manifestació a l'avinguda da Liberdade en el centre de Lisboa.

Se sap que la polèmica es va iniciar amb una situació de violència entre la policia i ciutadans angolesos, registrada en un vídeo amateur el diumenge (20 de gener) de matía en el barri de Jamaica, al districte de Setúbal en Portugal.

En la gravació es poden sentir acusacions de racisme i es conta que dues dones foren ferides durant l'enfrontament.

A finals del dilluns (21 de gener) els veïns d'aquell barri es van desplaçar a Lisboa on van recórrer alguns carrers de la ciutat protestant en contra de la violència policia i el racisme.

Conforme a una notícia de la RTP  quan els manifestants van arribar a l'avinguda da Liberdade, una de les més transitades de Lisboa, van començar una vegada més els enfrontaments amb la policia, que van resultar en la detenció de quatre persones.

Dins i fora de Portugal, les reaccions són diverses, però també diferents 

Des de l'eclosió d'aquest acte, diverses són les reaccions -les unes en recoçalment dels immigrants que resideixen a Lisboa i les altres que consideren la acció de la policia com correcta per al restabliment de l'ordre-.

A Moçambic es pot llegir la reacció de Boa Monjane, estudiant en una de les universitats de Portugal, que confirma la presència d'actes de racisme en aquell país:

Não é que tivesse muitas dúvidas. Mas os últimos episódios em Portugal fazem transparecer ainda mais o racismo que caracteriza esta sociedade. Devo começar a valorizar mais os amigos que penso que não são racistas.

No és que tinguera molts dubtes. No obstant això, els últims episodis a Portugal fan entreveure encara més el racisme que caracteritza aquesta societat. Des d'ara començaré a valorar més als meus amics que pense que no són racistes.

En un vídeo compartit per Edgar Barroso, moçambiqués i doctorand a Turquia, és possible veure a una ciutadana aparentment portuguesa expressant la seua satisfacció com l'actuació de la policia, arribant fins i tot a insultar als manifestants com paraules que podem ser enteses com racistes.

Eu vivi em Portugal por 2 anos. Nunca havia testemunhado tanta barbaridade junta num video de uma duzia de minutos. Que vergonha!

Jo vaig viure a Portugal per dos anys. Mai havia presenciat tanta barbaritat junta en un vídeo d'un parell de minuts. Quina vergonya!

Diferents personalitats angoleses ja s'han posicionat sobre aquests actes, incloent-hi l'Ambaixada d'Angola a Lisboa que diu estar supervisant el cas i ha emés fins i tot una protesta diplomàtica sobre el cas.

Sílvio Nascimento, angolés, actor i presentador de televisió a Portugal, va publicar un vídeo en Instagram amb paraules de repudiament sobre els actes.

Mentrestant, hi ha qui pensa que el problema major és dels migrants que en lloc de regressar als seus països, prefereixen viure en una terra aliena, diu el periodista moçambiqués Lazáro Mabunda:

Estou a acompanhar o que está a acontecer no Bairro de Jamaica, em Lisboa, em Portugal. Os manifestantes, população Preta, alega discriminação. Bem, eu tenho uma visão diferente, não em relação a discriminação, mas em relação a reivindicação. Se és discriminado numa terra que não te pertence deves tomar duas opções: 1) regressar à tua terra e 2) ignorar a discriminação e continuar a viver na terra deles. Muitos africanos fogem dos seus tiranos para o ocidente, onde as liberdades são respeitadas.

Mas esquecem que o ocidente atingiu aquele patamar porque enfrentou também os seus tiranos, alguns dos quais piores que os actuais tiranos africanos. Houve assassinatos brutais contra activistas, houve todo o tipo de discriminação. Alguns fugiram, outros tiveram a coragem e enfrentaram os tiranos, uns sobreviveram e outros morreram. Pergunto: por que não regressem aos vossos países para enfrentar os vossos tiranos?

Estic seguint allò que està succedent al barri de Jamaica a Lisboa, Portugal. Els manifestants, la població negra, al·lega discriminació. Bé, jo tinc una visió diferent, no en relació a la discriminació, sinó en relació a la reivindicació. Si eres discriminat en un terra que no et pertany deus prendre dues opcions: 1) regressar a la teua terra o 2) ignorar la discriminació i continuar vivint en la seua terra. Molts africans fugen dels seus tirans a Occident, on les llibertats són respectades.

Malgrat això, s’obliden que occident va assolir aquell nivell perquè es va enfrontar als seus tirans, alguns dels quals pitjor que els actuals tirans africans. Hi va haver assassinats brutals contra activistes, hi va haver tota mena de discriminació. Alguns fugiren, altres van trindre coratge i es van enfrentar als tirans, uns sobreviviren i altres moriren. Pregunte: per què no regreseu als vostres països per enfrontar als vostres tirans?

Malgrat referir que els portuguesos són racistes, Rubbem diu que els angolesos prefereixen Portugal perquè el Govern d'Angola no ofereix oportunitats per als jovens:

racismo nunca vai acabar, os português maior parte deles detestam pretos e Nunca foram bem aceites. Prova do que falo, são os empregos onde os mesmos se encontram.

Nunca tiveram nada de bom pra nos oferecer, os mesmos deviam ter menos oportunidades cá. Mas realmete quem precisa mais somos nós. Prova disso é a imigração, o governo angolano não promete nada, por isso muitos preferem imivgrar e ser olhados como cães, do que cá sofrer.

El racisme no va acabar mai, la major part dels portuguesos  detesta als negres i ells mai van ser acceptats. Prova d'això, són les ocupacions on es troben.

Mai van tindre gens de bo per oferir-nos, els mateixos devien tenir menys oportunitats ací. No obstant això, els que més necessiten són nosaltres. Una prova d'açò és la immigració, el govern angolés no promet res, per això molts prefereixen immigrar i ser vistos com si foren gossos que sofrir ací.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.