El món, llenç del canvi per als artistes al 2015

Photo by Tobias Abel. CC BY-ND 2.0

Fotografia de Tobias Abel. CC BY-ND 2.0

L'art és un llenguatge poderós que pot ressonar arreu dels diferents països i cultures i, com a tal, va fer que els artistes agafaren els seus pinzells i enfocaren les seues càmeres en actes de solidaritat, protesta i reflexió al llarg del 2015.

Aquest any, els autors de Global Voices et van portar al voltant del món amb aquests inspiradors articles sobre la creativitat. Ara que s'apropa el nou any, tornem la mirada a setze d'ells.

1. El Perú

Una adolescent peruana es va guanyar el cor dels internautes amb les seues interpretacions de cançons cèlebres traduïdes a la llengua indígena quítxua.

2. Egipte

Els egipcis van fer un remix amb “l'himne nacional” de l'Estat Islàmic combinat amb seqüències de balls de pel·lícules per a mofar-se de l'atroç grup milicià.

3. Croàcia

En Croàcia, els activistes canviaren el nom d'unes 150 plaques de carrers per noms de dones rellevants de la història amb fulls de paper A4 o A5 per a recordar que, malgrat que el país haja elegit la seua primera presidenta, queda molt a fer en el terreny dels drets de les dones.

Photo: a street sign renamed after Vesna Parun, a Croatian poet Credits: Marinella Matejcic

Una placa de carrer modificada amb el nom de Vesna Parun, una poeta croata. Crèdits: Marinella Matejcic

4. Hong Kong

Els sobres tradicionals de l'any nou lunar a Hong Kong esdevingueren un llenç per a la crítica social i política. Un paquet de sobres estava decorat amb els colors de l'arc de Sant Martí per recolzar l'acceptació LGTB, mentre que un altre incorporava paraigües grocs per a honorar l'anomenada Revolució dels Paraigües en què els participants van demandar durant mesos que els governs de Pequín i Hong Kong permeteren als ciutadans elegir els candidats per als alts càrrecs de la ciutat.

A set of yellow umbrella red envelopes distributed by Um dot dot dot.

Un paquet de sobres rojos amb el paraigua groc distribuït per Um dot dot dot.

5. El Brasil 

La costura esdevingué una eina perquè les dones del Brasil expressaren la seua frustració per la violència perpetuada de les companyies energètiques que exploten les comunitats locals pels seus recursos.

Art made by Brazilian cartoonist Vitor for the arpilleras project. Image: Arpilleras: Bordando a resistência/Facebook.

Obra del caricaturista brasiler Vitor per al projecte “arpilleras”. Imatge: Arpilleras: Bordando a resistência/Facebook.

6. El Iemen

La guerra al Iemen ha deixat una catàstrofe humanitària al seu pas i un odi creixent entre els ciutadans veïns. Per això, els artistes iemenites destinaren el seu talent a la creació d'obres que promogueren un missatge d'unitat, molt necessari en uns temps tan difícils.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153594935751509&set=a.10151232797531509.488025.667161508&type=1&theater

Mural de la bandera del Iemen a Sanà fet amb fragments de vidre resultants d'un atac aeri saudita.

7. Gaza

A Gaza encara estaven reconstruint les seues vides després de l'ofensiva d'Israel a l'estiu del 2014 que es va endur la vida de més de 2.000 palestins. L'artista britànic Kerry Beall va decidir pintar retrats dels qui havien perdut la vida.

Portraits of Gaza's victims by Kerry Beall

Retrats de les víctimes de Gaza, de Kerry Beall.

8. Mèxic

Un mural gegantí pintat sobre la superfície de 200 cases a Pachuca, capital d'Hidalgo (Mèxic), va crear llocs de treball, reduí la violència juvenil i va estendre l'esperit de comunitat en aquesta conflictiva ciutat.

Las Palmitas and the “macro mural” in its final stage. Photo taken with permission from the Germen Crew collective's Facebook page.

Las Palmitas i el “macromural” en l'última fase. Permís per a l'ús de la imatge de la pàgina de Facebook del col·lectiu Germen Crew.

9. Amèrica Llatina i Itàlia

A pesar de l'oceà que separa Amèrica Llatina d'Europa, a través del qual fugen nombrosos refugiats, una exposició a Itàlia mostrava obres d'artistes llatinoamericans per promoure la compassió pels refugiats i els immigrants.

Exposition of migrant art on immigration. Photo used with permission. Photo courtesy Progetto 7LUNE.

Exposició d'art sobre immigració. Fotografia utilitzada amb permís de Progetto 7LUNE.

10. Madagascar

El documental Ady Gasy (“A la forma malagaixa”, en malgaix) va reflectir la ingenuïtat del poble de Madagascar pel que fa a la pobresa, la fam i les inundacions mentre transformen vells pneumàtics en sandàlies i llandes buides en joguines.

11. Singapur

El fotògraf Edwin Koo va capturar el drama diari de viatjar en els transports públics saturats de Singapur:

…the photos of Transit are not acts of self-gratification, not weapons of malice, and definitely not tools of instantaneous incrimination. They are a collective portrait of the society that we live in today.

… les fotos del metro no són actes d'autogratificació ni armes de malícia ni, definitivament, tampoc no són eines d'incriminació instantània. Són retrats col·lectius de la societat en què vivim hui dia.

Photo by Edwin Koo. Used with permission

Foto d'Edwin Koo. Utilitzada amb el consentiment de l'autor.

12. Bangla Desh

En Bangla Desh, uns extremistes religiosos carregaren el seu odi de forma mortal contra aquells que anomenen ateus. Quatre bloguers laics i alguns caps de cases editorials van ser assassinats tan sols en l'any 2015. Tot i que el dret a la llibertat d'expressió està protegit per la constitució del país i que Bangla Desh és un estat laic, el govern ha fet ben poc per a impedir aquests atacs o per enfrontar els assassins amb la justícia.

Davant d'aquests fets tan problemàtics, els bengalins de Bangla Desh van dedicar les seues colorides celebracions d'Any Nou a combatre el comunalisme i el fanatisme religiós amb el lema “Onek Alo Jaalte Hobe Moner Ondhokare” (“Encén molts llums en la foscor dels cors”, en bengalí).

People celebrating Pahela Baishakh at Mangal Shobhajatra (Rally), a procession organised by Dhaka University’s Faculty of Fine Arts to welcome the Bengali new year. Image by Sourav Lasker. Copyright Demotix (14/4/2015)

Multitud celebrant el Pahela Baishakh en Mangal Shobhajatra, una processó organitzada per la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Dhaka per a donar la benvinguda al nou any bengalí. Imatge de Sourav Lasker. Drets d'autor de Demotix (14/4/2015).

13. L'Uruguai

A l'Uruguai, un fotògraf va centrar la seua obra en allò que alguns ciutadans preferirien oblidar: les persones que van desaparèixer durant la dictadura. Tal com va dir el mateix fotògraf, “la memòria és una cosa que pot ser molt necessària per a alguns, però que alguns altres necessiten negar-la”.

One of Miradas Ausentes pictures in Montevideo | Photo: Juan Urruzola/Reproduced with permission

Una de les fotografies de Miradas Ausentes en Montevideo. Foto: Juan Urruzola. Utilitzada amb permís.

14. Les Filipines

L'artista filipí Federico Boyd Sulapas Dominguez va il·lustrar la lluita dels pobles indígenes de les Filipines contra la mineria destructiva, els obstacles al desenvolupament i la militarització.

Aside from exposing the negative impact of militarization, the painting also shows how government laws unfairly discriminate against the Philippines' ethnic communities. Painting by Federico Boyd Sulapas Dominguez, reposted with permission

A més d'exposar l'impacte negatiu de la militarització, la pintura també mostra com les lleis del govern discriminen injustament les comunitats ètniques de les Filipines. Obra de Federico Boyd Sulapas Dominguez, publicada amb autorització.

15. Malàisia

El caricaturista polític Zulkiflee Sm Anwar Ulhaque, més conegut popularment a Malàisia com a Zunar, va haver d'afrontar diverses acusacions de sedició. A pesar de l'amenaça imminent del judici, va prometre continuar usant el seu bolígraf per a criticar la corrupció del govern, les violacions dels drets humans i els abusos de poder:

Talent is not a gift, but a responsibility. So I will use it as a tool to convey people’s voice through art and to push for total reform for a better Malaysia. I will not keep quiet. How can I be neutral, even my pen has a stand!

El talent no és un regal, sinó una responsabilitat. Per això l'utilitzaré com a eina per a traslladar la veu de la gent a través de l'art i lluitar per una reforma total per a una Malàisia millor. No callaré. Com podria ser neutral, si fins i tot el meu bolígraf té opinió!

From the Facebook page of Zunar Kartunis

Imatge de la pàgina de Facebook de Zunar Kartunis.

16. Hongria

Els hongaresos van crear divertides paròdies dels cartells xenòfobs antiimmigració del govern amb l'ajuda de Paint i Photoshop.

"If you come to bat country you have to abide by our laws!" - homage to Hunter S. Thompson and his novel Fear and Loathing in Las Vegas

“Si veniu al país dels rats penats, heu d'atenir-vos a les nostres lleis!”. Un homenatge a Hunter S. Thompson i la seua novel·la Por i fàstic a Las Vegas.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.