El mural gegant que va convertir Las Palmitas en el primer barri “màgic” de Mèxic

Mural palmitas

Las Palmitas i el macromural en la seva etapa final. Imatge de la pàgina de Facebook del col·lectiu Germen Crew i emprada amb permís.

Al centre d'un petit barri de la ciutat de Pachuca, Hidalgo, i amb les façanes de 200 cases com a llenç, s'erigeix el grafit més gran de Mèxic, que es va inaugurar en juliol del 2015. El macromural és ara part de l'essència de la colònia de Las Palmitas, un barri principalment rural, amb un cert grau d'endarreriment social i un índex de criminalitat alt que, a partir d'aquesta intervenció artística, ha aconseguit rehabilitar el seu espai i reforçar els lligams comunitaris.

Al capdavant del projecte es troba el col·lectiu mexicà independent Germen Crew, format per artistes urbans especialitzats en l'art del grafit, la pintura mural i la documentació audiovisual que, mitjançant l'art públic i de carrer, volen donar un nou significat als espais i restituir el teixit social per al benefici de les comunitats. A la seva pàgina de Facebook diuen:

Nuestro trabajo es una ofrenda artística para nuestras ciudades, ya que mediante colores, formas, texturas y técnicas mixtas compartimos nuestra forma de hacer y entender el arte, buscamos detonar la semilla de lo posible fortaleciendo el corazón y el entusiasmo de quien vive en los lugares que intervenimos, queremos refuncionalizar el espacio público haciéndolo más útil para quienes lo habitan, un lugar que eduque, motive, ayude, aporte y germine una nueva relación de los ciudadanos con su entorno y las expresiones que ahí convergen.

A més de comptar amb la col·laboració del govern local i federal, i amb diversos patrocinadors que van facilitar els materials, el projecte va ser impulsat principalment per la participació activa de les 452 famílies que viuen a Las Palmitas (unes 1.800 persones). Es va consultar l'opinió de totes elles, i també van formar part de diverses activitats culturals, com tallers, xerrades i recorreguts, que es van organitzar de manera paral·lela durant els tres mesos que va durar el projecte amb l'objectiu de reduir la delinqüència juvenil.

Para nosotros es un día de fiesta en nuestra colonia, porque estamos viviendo cosas que nunca antes habíamos vivido.

Veo que hay mucha armonía y convivencia, más que nada en las familias. Yo creo que con estos eventos mi colonia va a mejorar bastante y siento que no va a haber delincuencia.

Aquestes són algunes de les declaracions dels habitants de Las Palmitas, que apareixen al següent vídeo sobre el taller de fanalets voladors:

En una entrevista amb Planisferio, el col·lectiu assenyala que la seva proposta innovadora es caracteritza per no realitzar-se en espais institucionals, sinó en places, mercats i fins i tot llocs marginats i amb un índex de criminalitat significatiu, i, alhora, per ser producte de l'esforç i les dinàmiques col·lectives.

Germen Crew va néixer fa més de 13 anys i ha realitzat treballs al Mercat de Jamaica de la ciudat de Mèxic, a l’explanada dels nou pobles d'Ecatepec, estat de Mèxic i a Miravalle, Guadalajara entre molts altres. Ara han aconseguit el seu objectiu de convertir Las Palmitas en el primer “barri màgic de Mèxic”, en harmonia amb la iniciativa del govern de promoure el turisme als “Pueblos Mágicos“. I tot sembla indicar que encara n'hi ha molt més en camí.

Podeu trobar més informació sobre el treball de Germen Crew a les seves xarxes socials: Facebook, Instagram, i al seu canal de YouTube.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.