Es tem per la vida del ciutadà sirià empresonat, Bassel Khartabil, transferit a un lloc desconegut

The FreeBassel poster from @freebassel on Twitter. Bassel Safadi has been imprisoned in Syria for almost four years and friends and activists fear for his life after he was transferred from his prison today to an unknown location

Aquest és el cartell de FreeBassel de @freeBassel en Twitter. Bassel Safadi ha estat empresonat a Síria durant quatre anys. Amics i activistes temen per la seva vida després d'haver sigut transferit el passat 3 d'octubre de la presó on es trobava a un parador desconegut.

Els activistes van fer una crida al govern sirià per a que alliberés immediatament l’enginyer sirià-palestí Bassel Khartabil, també conegut com a Bassel Safadi, després que fos traslladat de la seva presó a un lloc desconegut el dia 3 d'octubre.

Safadi, que ha estat en la presó durant quatre anys, és també un reputat desenvolupador de software de codi obert. És un dirigent de Creative Commons en Síria i ha treballat en projectes com Mozilla Firefox i Wikipedia. També se li atribueix l'obertura d’Internet a Síria i l’ampliació de l’accés i el coneixement d’aquest al públic. Segons el Parlament Europeu, la seva detenció forma part dels esforços del govern sirià per restringir l’accés a les comunitats en línia i sufocar la llibertat d’expressió al país.

Segons una pàgina de Facebook creada per simpatitzants que demanen el seu alliberament:

تم نقل باسل من سجن عدرا الى جهة مجهولة بعد ان اتت دورية لا يعرف بالضبط الى اي جهة تتبع وطلب منه اخذ كل اغراضه
من المتوقع ان يكون نقل الى مقر المحكمة الميدانية في الشرطة العسكرية في منطقة القابون
قلق ومخاوف على مصير باسل بعد ان اصبح وضعه مجهولا من جديد

Bassel va ser transferit de la presó d’Adra a un lloc desconegut després que arribés una patrulla, de la qual desconeixem la seva afiliació, i li demanés que recollís les seves coses. Creiem que l’han traslladat a la seu del Jutjat Civil de l’Exèrcit en el Districte d’Al Qaboun. Ens preocupa i temem per la vida de Bassel, ja que tornem a desconèixer on es troba.

Khartabil fou arrestat el 15 de març del 2012, el primer aniversari de l’inici de la revolució siriana. Va ser interrogat i torturat durant cinc dies per la Secció Militar 215. Després el van portar a la Divisió d’Interrogació 248 i el van detenir en règim d’incomunicació durant nou mesos. El 9 de desembre del 2012, van portar Khartabil davant un fiscal militar sense dret a cap advocat i va ser acusat «d’espionatge per a un enemic de l’Estat». Després el van destinar a la Presó d’Adra a Damasc, on havia estat retingut fins el 3 d'octubre. La Fundació Fronteres Electròniques (en anglès Electronic Frontier Foundation o EFF) apunta que:

It was Bassel's visibility as a technologist and activist that made him a target for detention.

Fou la notorietat com a tecnòleg i activista el que va fer de Bassel un objectiu de detenció.

Una petició en línia, llençada pel seu amic i activista Mohamed Najem, i que fa una crida per l'alliberament immediat de Khartabil, està disponible en Change.org. Per favor, cliqueu a l’enllaç per signar-la.

Jillian C. York, que a més de ser la directora de l’EFF per la Llibertat d’Expressió International, és també amiga i activista per la llibertat d’expressió, dóna el seu suport en aquesta campanya. Va tuitejar:

El meu amic Bassel Safadi ha estat traslladat de la presó d’Adra en Síria a no sabem on- Per favor, signeu la nostra petició.

Som conscients que les peticions no convenceran Síria (o ningú) però és tot el que tenim. Per favor, ajudeu-nos a difondre la notícia per que Bassel estiga segur.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.