La reubicació de rinoceronts al Nepal fa endevinar un futur brillant

Greater One-horned Rhinoceros at Chitwan National Park, Nepal. Image from Flickr by GrahamC57. CC BY-NC-ND 2.0

Rinoceront unicorn al Parc Nacional de Chitwan, Nepal. Imatge de Flickr de GrahamC57. CC BY-NC-ND 2.0

Els conservacionistes de tot el món tenen un motiu per a somriure: ha nascut una cria d'un rinoceront traslladat fa uns mesos des del Parc Nacional de Chitwan al de Bardia, Nepal.

El Parc Nacional de Chitwan és l'hàbitat de la major població de rinoceronts unicorns al Nepal. Segons l'últim recompte de 2015, al parc vivien 601 rinoceronts dels 645 que hi ha al país.

Nova cria al conjunt: rinoceront traslladat des de Chitwan amb la cria a Babai Valley, Parc Nacional de Bardiya.

En març, cinc rinoceronts van ser traslladats des del Parc Nacional de Chitwan fins el del Bardia, on sols hi havia 29 exemplars segons l'últim recompte malgrat ser un territori més gran.

Rinoceront de camí: acabem de fer fotos del trasllat d'un rinoceront al Nepal

El següent vídeo mostra com van ser traslladats els exemplars:

De 1986 a 2003 s'ha reubicat un total de 87 rinoceronts des del Parc Nacional de Chitwan fins altres territoris protegits.

Van traslladar uns 83 al Parc Nacional de Bardia i altres 4 a la Reserva Natural de Shuklaphanta, a l'oest del Nepal.

Els autors de l’article «Observacions sobre les preferències d'hàbitat de rinoceronts reubicats al Parc Nacional de Bardia i a la Reserva Natural de Shuklaphanta, Nepal» (2009), van destacar les motivacions a l'hora de traslladar-los:

Chitwan National Park had the only surviving greater one-horned rhino population in Nepal until the 1980s. To reduce the threat of losing this population to natural calamities, catastrophic events and poaching, rhinos were translocated to the Bardia National Park (BNP) and the Suklaphanta Wildlife Reserve (SWR).

El Parc Nacional de Chitwan albergava l'únic rinoceront unicorn que quedava al Nepal fins els anys 80. Per tal de reduir l'amenaça de perdre els exemplars a causa de desastres naturals, catàstrofes i la caça furtiva, es van traslladar els rinoceronts al Parc Nacional de Bardia (BNP) i a la Reserva Natural de Sukplaphanta (SWR).

No obstant això, la gran part de rinoceronts reubicats van caure en mans de la caça furtiva, la qual va assolir el seu màxim nivell durant la rebel·lió maoista.

Tenint en compte les amargues experiències passades, alguns conservacionistes i comunitats locals de Chitwan han protestat en contra del pla del govern de traslladar 30 rinoceronts més a Bardia en un període de tres anys.

Problemes seriosos al voltant del trasllat de rinoceronts del CNP a Bardia, un mal hàbitat per a la vida en llibertat i amb accés lliure per als caçadors il·legals d'Índia.

Les comunitats de Bardia, però, es mostraren entusiasmades per l'arribada del rinoceront i van donar la benvinguda a l'equip de trasllat amb pancartes que deien «Podem protegir els rinoceronts».

A més a més, segons els autors de l’article científic, tant el Parc Nacional de Bardia com la Reserva Natural de Shuklaphanta són bons hàbitats per als rinoceronts, amb zones que ofereixen la possibilitat d'augmentar la població a llarg termini.

Encara que el naixement d'un rinoceront és prova suficient que els rinoceronts, a llarg termini, formaran una nova població viable a l'oest del Nepal, alguns critiquen el trasllat per altres motius.

Dilli Bhattarai va escriure a Facebook:

People, even wildlife Gurus and some animal rights activists, are saying this is nice news, great news…etc. Okay, may be it is nice news because the newly translocated Rhino successfully gave birth in a new habitat. But, have you ever imagined this pregnant pachyderm, who was going to give birth just few months later, had been sedated with drugs and loaded in the truck and transported into new habitat so far from the previous location? I am just wondering, wasn't that a crime against a pregnant animal? Probably, the Rhino experts will say it does not harm the animal at all. But is that the way you treat pregnant mothers?

Gent, fins i tot els gurús de la fauna salvatge i alguns activistes pels drets dels animals diuen que són bones notícies, magnífiques… etc. Val, potser siguen bones notícies perquè els rinoceronts traslladats han donat a llum amb èxit a un nou exemplar en el nou hàbitat. No obstant això, heu imaginat alguna vegada la femella prenyada, la qual anava a donar a llum uns mesos després, sedada amb drogues, carregada en un camió i traslladada a un hàbitat tan llunyà d'on estava fins ara? Em pregunte si no estem davant un delicte contra un animal en estat de gestació. Probablement, els experts sobre rinoceronts diran que no li provoca cap mal a l'animal. Però és així com es tracten les mares embarassades?

Les autoritats governamentals, així com les organitzacions conservacionistes implicades en el trasllat i la protecció de rinoceronts, han de fer front a queixes com aquesta per mitjà d'amples debats públics sobre l'estratègia, i també assegurar que es reforcen les operacions anti-caça furtiva a l'oest del Nepal.

Un control adequat dels hàbitats i campanyes efectives d'informació pública són essencials si el país vol continuar celebrant «la fi de la caça furtiva de rinoceronts al Nepal»

Save

Save

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.