Facebook nega atiar els discursos d'odi a l'Índia

Indian Prime Minister Narendra Modi with the CEO of Facebook, Mark Zuckerberg in the USA (2015). Image from Flickr by Narendra Modi. CC BY-2.0.

El Primer Ministre indi Narendra Modi amb el CEO de Facebook, Mark Zuckerberg als EE.UU. (2015). Imatge de Flickr per Narendra Modi. CC BY-2.0.

El 16 de setembre, el cap de Facebook a l'Índia va emetre un comunicat negant les acusacions segons les quals el gegant de les xarxes socials està enriquint-se tot donant veu a la incitació a l'odi a l'Índia. L'aclariment arriba setmanes després que el Wall Street Journal (WSJ) informés que el gegant tecnològic es negava a retirar unes publicacions de membres del partit governant de l'Índia, el Partit Bharatiya Janata (BJP), que no respectaven les seves pròpies normes de discurs i incitació a l'odi.

Facebook està immers en una controvèrsia per alimentar els discursos i incitacions a l'odi a l'Índia després que el WSJ informés que la companyia va optar per mirar cap a un altre costat, fins i tot després que sortís a la llum una publicació antimusulmana d'un membre del BJP, partit indi de dreta. Això, segons el WSJ, es va fer per protegir els seus interessos comercials al país.

El membre en qüestió del BJP és T Raja Singh, diputat de l'Estat indi de Telangana. L'informe del WSJ posa en relleu les publicacions de Singh en què aquest etiquetava els musulmans de “traïdors” i, aparentment, deia que s'havia de “disparar” als refugiats musulmans rohingya presents a l'Índia. Aquestes publicacions no es van retirar ja que Ankhi Das, el cap de polítiques públiques de Facebook a l'Índia, hi estava en contra, segons la mateixa font.

Das es va oposar a etiquetar a Singh de “individu perillós” a Facebook. Aparentment, va argumentar que “les violacions de les nostres polítiques per part dels polítics del partit del primer ministre Narendra Modi podrien perjudicar els interessos de la companyia al país”.

Després d’afrontar les crítiques dels partits de l’oposició pel seu suposat biaix a favor del partit governant, promovent així la violència i els discursos d’odi a la seva plataforma, la companyia va inhabilitar el compte de Singh a principis de setembre. Per tal d'explicar el retard en prendre mesures, Facebook va explicar a la cadena CNN que “el procés d'avaluació del possible infractor és llarg i això és el que ens va portar a la nostra decisió de retirar el seu compte”.

Tanmateix, Singh va afirmar que no tenia cap compte de Facebook des de l'abril del 2019 i, per tant, ningú l'ha inhabilitat. Singh va afegir a més que havia escrit una carta al departament estatal de ciberdelinqüència el 8 d'octubre de 2018, tot informant-los que la seva pàgina oficial i verificada a Facebook havia sigut piratejada.

En una declaració al Times of India, Ajit Mohan, director general de Facebook a l'Índia, va dir que la companyia no es beneficia de cap tipus de discurs d’odi. Va afegir, a més, que no hi ha cap districte electoral que es beneficiï del discurs d'odi i que Facebook fa tot el possible per fer respectar els seus estàndards comunitaris. Mohan també va oferir un aclariment sobre el paper d'Ankhi Das. Va informar que Das lidera un equip de polítiques públiques aïllat i independent de l'equip de polítiques de contingut. Va afegir que, en aquest cas concret, l’equip de polítiques públiques de l’Índia no tenia la potestat per decidir. 

El 2 de setembre, Mohan també va comparèixer davant el Comitè Parlamentari Permanent de l’Índia, dirigit pel líder del Congrés, Shashi Tharoor, per tractar qüestions sobre la “salvaguarda dels drets dels ciutadans” i el “mal ús” de la plataforma.

Facebook també s’enfronta a una investigació de l’assemblea legislativa de Nova Delhi. El comitè governamental de Nova Delhi es va formar per investigar el paper dels discursos d'odi a la plataforma i el seu vincle amb els disturbis de Delhi. El gegant de les xarxes socials, però, va dirigir-se al Tribunal Suprem de l'Índia, buscant l'exempció de comparèixer davant l'assemblea legislativa, tot al·legant que ja havia comparegut davant del tribunal parlamentari del país i que la regulació dels gegants tecnològics constitueix una “competència exclusiva de la Unió de l'Índia”.

Mentrestant, la demanda d’investigar el lideratge del gegant tecnològic a l'Índia també ha provocat reaccions furioses. No obstant això, no s'ha fet pública cap informació sobre si Facebook ha iniciat una investigació d'alt nivell per saber si realment obté beneficis tot donant veu als discursos d'odi del partit governant.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.