La flora i fauna de Sri Lanka amenaçades per la caça furtiva durant la pandèmia

Leopard on Brown Trunk Tree. Image by Pixabay via Pexels. CC0.

Lleopard sobre un tronc marró. Imatge de Pixabay a través de Pexels. Sota llicència CC0.

La diversitat de la flora i fauna a Sri Lanka és extraordinària per a una nació insular de tan sols 65.610 km². Tot i ser crucial per a la indústria turística del país, fa temps que els animals es veuen amenaçats per la desforestació, la pèrdua d’hàbitats naturals i la caça furtiva. Malgrat que el país ha pogut controlar amb èxit la propagació de la COVID-19 en comparació amb els seus veïns del sud d'Àsia, s'ha observat un augment en els casos de caça furtiva degut a que la taxa d'atur continua pujant durant el confinament.

El 20 de març Sri Lanka va imposar un confinament a nivell nacional que va durar fins el 29 de juny. Un total de 500.000 persones han perdut la feina durant la pandèmia, i la taxa d’atur ha assolit un màxim en 10 anys.

Inicialment, el confinament va tenir un impacte positiu sobre la flora i fauna en parcs nacionals populars com ara Yala, Udawalawe, Minneriya, Kaudulla i Horton Plains, que fa temps que es queixen de massa afluència. No obstant això, a mesura que hi deixaven d'anar visitants, aquests parcs es van convertir en un atractiu terreny de caça per als caçadors furtius.

El 22 d'abril, el guardabosc Pradeep Bandar va ser mort a trets durant una incursió anti-caça furtiva al Parc Nacional Gal Oya a l'est de Sri Lanka. La demanda de carn de caça, que els turistes nacionals consideren una exquisidesa, ha fet que la caça furtiva (majoritàriament de senglar, cérvol tacat i cérvol sambar) augmenti.

Segons l'ecologista Nayanaka Ranwella, els caçadors furtius maten aproximadament 600 animals salvatges al dia des que va començar el confinament. El Departament de Conservació de la Flora i Fauna Salvatge (DWC) del país va arrestar a 40 persones a l’abril d’aquest any, la majoria per caça furtiva.

Hemantha Withanage, científic ambiental i fundador del Centre de Justícia Ambiental, va assenyalar que, en la majoria d’aquests casos, les persones no es dedicaven a la caça furtiva organitzada, sinó que ho feien “per trobar menjar” o guanyar diners, ja que no tenien cap altra feina per sobreviure.

L'autora de Groundviews Anya De Saram-Larssen va entrevistar el fundador i president de la Societat de Conservació de la Vida Silvestre de Sri Lanka Ravi Corea sobre la caça furtiva durant la pandèmia de la COVID-19:

One of the most insidious impacts of the pandemic on wildlife conservation in Sri Lanka has been the rise in poaching during the lockdown, as well as illegal logging and gem mining. Reports in the local media estimate that around 600 wild birds and animals have been killed each day since the beginning of the lockdown. The lack of food security and loss of employment are among the reasons for the rise in poaching. With no one out there to protect it, wildlife is more vulnerable than ever. Poachers are able to move brazenly within national parks and protected sites; spotted deer and porcupines are among the most poached animals.

Un dels impactes més insidiosos de la pandèmia sobre la conservació de la vida salvatge a Sri Lanka ha estat l'augment de la caça furtiva durant el confinament, així com la tala d'arbres il·legal i la mineria de gemmes. Els informes dels mitjans locals estimen que s'han matat al voltant de 600 aus i animals salvatges cada dia des de l'inici del confinament. La manca de menjar i la pèrdua d'ocupació són els motius de l'augment de la caça furtiva. Sense ningú per protegir-la, la vida salvatge és més vulnerable que mai. Els caçadors furtius es poden moure descaradament dins dels parcs nacionals i els llocs protegits. Els cérvols tacats i els porxots són uns dels animals més caçats.

El lleopard de Sri Lanka (Panthera pardus kotiya) és un animal en perill d'extinció amb una població estimada de 700-950 des del 2015. Diversos lleopards també han estat assassinats utilitzant trampes durant els darrers mesos.

L'investigador Amantha Perera tuiteja:

I encara una altra mort brutal més d'un lleopard salvatge de #SriLanka: el setè assassinat a causa d'una trampa a #SriLanka Central Hills, com a mínim 3 han estat rescatats- මන්දකට අසුව තවත් දිවියෙකු මරණයට (IMATGES GRÀFIQUES) – Detalls – https://t.co/dUtTt96wF3 @WWF @slwcs_org @NatGeo pic.twitter.com/0FNY59exSI

— Amantha (@AmanthaP) 21 de juliol de 2020

L'analista i activista polític Thilanka Rathnayake culpa la inacció del govern per la mort del lleopard:

És molt clar que al govern no l'importa el més mínim ni la fauna, ni el medi ambient ni res. El Ministeri de Flora i Fauna, i les autoritats competents dormen. Hauria d'haver-hi una pena greu i severa per això. Si no és així, al cap d’uns anys s’extingiran els lleopards a #SriLanka ?? ? https://t.co/4F7ktKKUCw

— Thilanka Rathnayake (@rathnayake27) 20 de juliol 2020

Després de protestes públiques, el Primer Ministre de Sri Lanka Mahinda Rajapaksa va ordenar dur a terme una investigació immediata sobre la caça furtiva a finals de juliol.

Malgrat això, no sembla que la situació hagi de canviar aviat. El Departament de Conservació de la Flora i Fauna Salvatge (DWC) no té prou personal dedicat a la lluita contra activitats il·legals en zones protegides, que comprenen un 12% de la superfície total del territori de Sri Lanka. Ravindra Attygalla comenta a Facebook:

If there were “Proper and caring” persons in the department (DWC), this would not happen. The people who are responsible to protect the nature and habitat haven't taken proper steps. Very soon we will lose everything that belongs to nature.

Si hi hagués persones “formals i curoses” al departament (DWC), això no passaria. Les persones responsables de protegir la natura i l’hàbitat no han pres les mesures adequades. Molt aviat perdrem tot el que pertany a la natura.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.