Creix l'amenaça del virus Zika al Carib

"Death to Chikungunya #Trinidad" may soon have to be renamed to "Death to Zika". Photo by Georgia Popplewell, used under a CC BY-NC-SA 2.0 license.

“Mort a la Chikungunya #Trinidad” ben aviat pasarà a ser “Mort a la Zika”. Fotografia de Georgia Popplewell, sota llicència CC BY-NC-SA 2.0.

El virus de Zika està generant una mica de pànic al Carib després que les autoritats sanitàries del Brasil hagin detectat una alta incidència de microcefàlia, que és inusual, en àrees del país amb grans poblacions de mosquits. La microcefàlia és un trastorn del neurodesenvolupament que fa que la mida del cap dels nounats sigui més petita del normal. Des de llavors, el Brasil ha trobat una relació entre el virus de Zika provinent dels mosquits i el brot de dany cerebral en els fetus. Els metges opinen que el virus “podria tenir més efectes” en el desenvolupament fetal. Com era d'esperar, el virus s'està estenent més enllà de les fronteres de l'Amèrica del Sud.

A Trinitat i Tobago, les illes meridionals del Carib, el virus s'ha declarat emergència sanitària nacional.

Com en altres zones on el virus és una amenaça, s'ha aconsellat les dones que no es quedin embarassades. Tot i això, aquesta forma de prevenció no és segura en una regió on l'accés als mètodes anticonceptius és limitat o no és una prioritat per a les persones amb pocs recursos i on les creences religioses sovint tenen un paper clau a l'hora de decidir sobre els mètodes de control de la natalitat.

Malgrat tot, sembla que Trinitat i Tobago està abordant el problema d'una forma proactiva. S'estan establint Unitats de Resposta Ràpida per tota la república per tal d'afrontar la prevalènça del mosquit Aedes aegypti, que escampa la malaltia. També s'augmentarà la fumigació a les zones residencials, que no s'ha fet a tot arreu i és necessària per aturar-ne la propagació. El ministre de Salut del país ha donat instruccions que durant la temporada de Carnaval es fumiguin els llocs de grans esdeveniments, tot i que ha rebutjat que s'examini els visitants als ports d'entrada, al·legant que no és una proposta viable. En lloc d'això, ha demanat a la gent que prengui precaucions per evitar picades de mosquit i per assegurar-se que a les cases no es donin condicions favorables a la reproducció dels mosquits.

Mentrestant, l'Organització Mundial de la Salut ha anunciat que el virus de Zika representa una emergència sanitària global:

Al blog Barbados Underground, Kammie Holder ha escrit un article lamentant-se perquè les autoritats sanitàries del país hagin respòs a l'amenaça del zika de forma “deixada”:

Tenim el zika a sobre, amb els US CDC [Centres per a la Prevenció i Control de les Malalties dels Estats Units] emetent comunicats d'advertència als viatgers. Malhauradament, molts no estan informant que aquesta malaltia causada pels mosquits també provoca paràlisi en els adults. Esperem que algun dia els responsables, que actuen amb ignorància i deixadesa, entenguin la importància d'abordar activament el problema.

Actualment, els científics investiguen si el virus de Zika està relacionat amb el trastorn neurològic Guillain-Barré, que causa paràlisi.

Al nord de l'arxipèlag, Babette, una bloguera de la República Dominicana, recorda l'efecte debilitant que ha tingut el virus de Chikungunya:

No he estat bé des del chikungunya.

Ja en deu fer dos anys […], el dolor d'articulacions no ha marxat, tal com alguns em van dir que passaria.

La Glòria, que és 25 anys més gran que jo, s'atura sempre davant la reixa de la finestra del meu apartament quan hi passa camí del mercat i ens fem fregues als canells l'una a l'altra i ens queixem del mal que ens fan els turmells.

Sobre l'amenaça del virus de Zika, ha escrit:

Ara s'acosta un altre virus. Un que ataca els nounats. Es diu Zika. Els dóna caps petits. Se'ls està dient a les dones i les nenes que no es quedin embarassades.

Però l'Església Catòlica, que aquí es regeix pel nunci papal, prohibeix l'ús de mètodes anticonceptius (oh, sí, creieu que els fan servir? Que els “mascles” es gasten els diners en làtex? Que es dutxen amb impermeables? Penseu-hi un altre cop).

i l'avortament està prohibit […].

Les pors a la propagació de la malaltia i l'amenaça als nens dins l'úter ha fet que diversos països hagin emès comunicats advertint-ne els viatgers, fet que a la vegada podria tenir un efecte molt negatiu sobre el turisme, la principal font d'ingressos de molts territoris de la regió. Ara mateix no hi ha cap tractament ni cap vacuna per al virus.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.