Martin Luther King inspira la campanya de desobediència civil a Hong Kong

U.S. Consulate General Hong Kong and Macau asked Hong Kong people "What is your dream?" at the eve of the 50 anniversary of Martin Luther King's speech on "I have a dream..."

El Consolat General nord-americà de Hong Kong i Macau va preguntar a la població de Hong Kong: “Quin és el teu somni?”, en la vespra del 50è aniversari del discurs de Martin Luther King “I have a dream…”.

El passat 28 d'agost es commemorava l'aniversari del discurs de Martin Luther King [en] “I have a dream…” (“Tinc un somni…”). Els mitjans de comunicació locals de Hong Kong li van donar una gran cobertura ja que la campanya de desobediència civil de Martin Luther King ha sigut àmpliament tractada i debatuda a la societat xinesa com a resultat de la crida [en] “Ocupa el Central” (el districte financer de la ciutat), llençada pels demòcrates de la ciutat com a mitjà de lluita a favor del sufragi universal – el dret dels ciutadans a nomenar i votar el cap de govern al 2017.

És més, Martin Luther King III va aparèixer en una entrevista al diari local “Apple Daily News” [zh] i va donar alguns consells a la població de Hong Kong: la clau de l'èxit és tenir fe i determinació per continuar fins que l'objectiu es compleixi.

Els defensors d'”Ocupa el Central” creuen que la desobediència civil és la millor estratègia per tractar amb el govern de Beijing, que és qui controla la interpretació de la Llei Bàsica de Hong Kong, la constitució de la ciutat. D'una altra banda, els grups proxinesos etiqueten “Ocupa el Central” de revolta planejada sota l'eufemisme “d'amor i pau” [zh].

Un dels principals grups antiocupació, “En nom de Hong Kong”, encapçalat per un grapat de líders d'opinió i professors universitaris, es proclama representant de “La majoria silenciosa” [zh]. El grup va llençar [zh] la seua campanya d'antiocupació del Central als principals diaris xinesos de Hong Kong el 13 d'agost amb un eslògan polític que utilitzava la teoria de les finestres trencades.

到今天,有人說要佔領中環,那等同投向民間的第一塊石。打破中環窗戶,代表民間窗子也守不了。風雨一來,全無遮擋,受苦受傷就是香港市民!這是我們想要?我們接受嗎?

Avui algú ha proposat ocupar el districte Central. Aquesta acció és com llençar una pedra a la societat. Quan les finestres del Central es trenquen, vindran altres finestres que correran la mateixa sort. Mai més ens podrem arrecerar de la pluja i del vent. La població de Hong Kong patirà les conseqüències. Volem això? Ho podem acceptar?

Per tal de poder provar que “Ocupa el Central” és perjudicial per a Hong Kong, Chow Yung, un antic locutor de ràdio i icona del grup antiocupació, va argumentar [zh] en un comentari publicat en premsa el 14 d'agost que la campanya havia violat el principi de Martin Luther King:

馬丁路德金最漂亮非暴力抗爭一役是「向華盛頓進軍」。25萬來自美國各地的人,在1963年8月28日聚集在林肯紀念碑,聽覑「我有一個夢想」的演辭。這促使美國國會一年後通過Civil Rights Act,廢除種族歧視。 問題是進軍完畢,有否因利乘便馬上來個「佔領華盛頓」(Occupy Washington DC)? 事實是馬丁路德金和一泷領袖在集會完畢後,馬上和甘迺迪總統會議。25萬民泷呢?慶祝一夜後和平地回家去了。

La lluita més bella i no violenta de Martin Luther King va ser “La Marxa sobre Washington”. 250.0000 persones d'arreu dels Estat Units es van aplegar al voltant del Memorial de Lincoln el 28 d'agost de 1963, on van escoltar el discurs “I have a dream”. Aquesta acció va desembocar en la legislació de l'Acta dels Drets Civils i l'abolició de la discriminació racial.

Després de la marxa, no es va procedir a ocupar Washington DC.

El fet és que Martin Luther King, al costat d'altres líders, va mantenir una reunió amb el president JFK immediatament després de l'assemblea i els 250.000 manifestants van tornar a casa després d'una nit de celebracions.

Va lluitar amb èxit per l'Acta dels Drets Civils durant la reunió amb el president Kennedy després de l'assemblea pacífica de Wahington DC el 28 d'agost del 1963, quan va pronunciar el seu discurs “I have a dream”, en lloc d'ocupar Wahington DC.

En resposta a l'anunci del grup polític i a l'argumentació de Chow, Chan Kin Man, professor de sociologia de la Universitat Xinesa de Hong Kong i defensor de la campanya “Ocupa el Central”, escrivia [zh] el 16 d'agost:

馬丁路德金在華盛頓集會上喊出「我有一個夢想」前,經歷幾多折磨和唾罵。當時美國南部實行種族隔離政策,一個黑人女士因拒絕在巴士讓位予一位白人男士而被捕。馬丁路德金便發起一場杯葛巴士運動,呼籲黑人徒步上下班,對抗二等公民的待遇。這個運動持續380多天,巴士公司瀕臨破產,連巴士司機(有黑人和白人)的生計都受到影響。政府以至教會內都有人指摘馬丁路德金破壞經濟,製造衝突。

Abans que Martin Luther King declarés “I have a dream”, s'havia enfrontat a molts atacs i acusacions. En aquells temps, el sud dels Estats Units encara es regia per una política de segregació racial. Una dona negra va ser arrestada perquè es va negar a oferir el seu seient a un home blanc. Martin Luther King va iniciar una campanya de boicot contra els autobusus per protestar contra la discriminació i va instar els seus compatriotes americans a caminar en comptes d'agafar l'autobús. La campanya va durar 380 dies i la companyia va estar prop de fer fallida. També es van veure afectats els llocs de treball dels conductors (blancs i negres). El govern i l'església van atacar Martin Luther King per destruir l'economia i crear conflicte.

由於杯葛行動被視為觸犯當地法律,馬丁路德金被捕下獄。但為了實踐人人平等的精神,他在伯明翰繼續組織一連串「佔領行動」,前前後後被捕29次。公民抗命的確造成短暫的經濟和社會波動,是否值得承受這個代價端視乎社會的價值觀。[…] 他慨嘆在爭取平權的路上最大的對手不是三K黨之流,而是那些緊抱表面秩序的中產階級。

Com el boicot violava la llei, Martin Luther King va ser arrestat i empresonat. Per tal de promulgar l'esperit d'igualtat, havia organitzat tot un seguit “d'accions d'ocupació” a Birmingham i va ser arrestat 29 cops. La desobediència civil generarà turbulències en l'economia i la societat. Si la societat està disposta a acceptar-ne les conseqüències depèn dels seus valors. […] [Martin Luther King] va dir que el major obstacle en la lluita per la igualtat no era el Ku Klux Klan, sinó les classes mitjanes que acceptaven de bon grat l'ordre superficial ja establert.

El debat és un procés educacional per al poble de Hong Kong i ha servit com una celebració anticipada del 50è aniversari del discurs de Martin Luther King. La qüestió que es plantejava era “quin es el teu somni”, que va coincidir amb el post publicat pel Consolat General dels Estats Units a Hong kong i Macau [en] a la seva pàgina de fans en Facebook el 24 d'agost. El govern de Beijing definitivament trobarà la majoria de les respostes indignants. Entre les 654 respostes, al voltant d'un 70% defensen la independència de Hong Kong.

A la pàgina de la campanya “Ocupa el Central amb amor i pau” [zh], es pot veure que el somni de Martin Luther King encara serveix com a font d'inspiració de l'incipient moviment de desobediència civil a Hong Kong.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.