El govern de Tailàndia estudia endurir les mesures de control a la xarxa

La setmana passada, els usuaris tailandesos de telefonia mòbil van expressar la seva total oposició als plans del govern de monitoritzar les converses de LINE, una coneguda aplicació de missatgeria. La primera ministra tailandesa, Yingluck Shinawatra, va assegurar [en] els seus electors que es respectarien les seves llibertats individuals i va prometre estudiar detingudament la proposta de vigilància de la Divisió per a l'Eradicació de Crims Tecnològics (TCSD, sigles en anglès).

Si Yingluck vol dissipar l'opinió que el govern tracta de restringir les llibertats en línia, hauria d'ordenar al cap de la policia Pisit Pao-in, comandant de la Divisió per a l'Eradicació de Crims Tecnològics, que es desdigués de les amenaces als internautes.

En una entrevista al rotatiu tailandès The Nation, Pisit va advertir [en] els usuaris d'Internet que poden ser arrestats si cliquen “m'agrada” en les entrades que soscaven la seguretat nacional:

[Podries ser arrestat] si cliques “m'agrada” a un missatge que pugui menyscabar la seguretat nacional. Si fas clic en “m'agrada”, vol dir que acceptes el missatge, cosa que equival a donar-li suport. En fer-ho, ajudes a augmentar-ne la credibilitat i, per tant, se't considerarà responsable.

No prohibeixo clicar “m'agrada”, però si t'agrada aquest tipus de missatge seràs arrestat.

Després, va afegir que “compartir” publicacions subversives també és un crim:

Compartir per tal de donar suport al missatge original està mal fet. Però si fas un comentari en contra està bé.

Quan la seva agència va citar [en] quatre usuaris de Facebook per haver avisat d'un imminent cop d'estat va al·legar que “bàsicament aspira a la pau social”. 

Pisit es va oblidar de mencionar que segurament els rumors d'un cop d'estat foren motivats per la inusual presència de tancs militars [en] a Bangkok, la capital del país. A més, l'acalorat debat al Parlament sobre la proposta de Llei d'Amnistia divideix l'opinió pública des de fa mesos. En aquest context i tenint en compte que els cops d'estat han estat freqüents en la història recent de Tailàndia, no és estrany que es comenti en línia la possibilitat d'un cop d'estat.

Algunes autoritats han advertit [en] els internautes que no donin suport a afirmacions que posen la seguretat nacional en joc, però la definició del govern de rebel·lió, subversió i seguretat nacional són vagues i qüestionables. És fàcil imaginar multitud de comentaris o bromes perfectament inofensius que poden ser interpretades com a tals. En una altra entrevista Pisit va revelar [en] que la seva agència ja està vigilant l’activitat a Internet del seus conciutadans mitjançant un programari que “monitoritza els missatges que contenen paraules que amenacen la seguretat del país com ara cop d'estat, monarquia, lesa majestat, drogues, productes falsificats i prostitució”.

Es tracta d'una confessió estranya, si més no, per part del govern. També sorprèn que la prostitució es consideri ara una amenaça per a la seguretat nacional. Potser la intenció real de Pisit és evitar que els tailandesos parlin de qüestions polítiques que podrien malmetre la imatge i la popularitat dels líders polítics del país.

Pisit faria bé d'escoltar el consell de la senyora Surangkana, cap del departament del Ministeri d'Informació encarregat de redactar l'esborrany del projecte de llei per combatre els crims tecnològics, qui va afirmar [en] que la llei no atorga poder il·limitat a les autoritats per controlar les activitats dels internautes tailandesos.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.