El primer ministre tailandès es disculpa per acusar els biquinis de provocar assassinats a turistes

Prayuth Chan-ocha 29th Prime Minister of Thailand and chief of the army. Photo by Vichan Poti, Copyright @Demotix (9/4/2014)

Prayuth Chan-ocha, 29è primer ministre de Tailàndia i cap de l'exèrcit.  Foto de Vichan Poti, Copyright @Demotix (9/4/2014)

El primer ministre tailandès s'ha disculpat per suggerir que les turistes que visiten el seu país podrien no estar segures si porten biquinis. El primer ministre Prayuth Chan-ocha va fer aquest comentari durant una conversa a la televisió amb dos periodistes sobre el brutal assassinat de dos turistes britànics a una platja molt popular al sud de Tailàndia. Prayuth més tard va aclarir que no pretenia ofendre ningú i que només intentava expressar la seua preocupació per la seguretat dels turistes. 

A principis d'aquesta setmana, els cossos sense vida de Hannah Witheridge (23 anys) i David Miller (24 anys) van ser trobats al complex turístic de l'illa de Koh Tao, al sud de Tailàndia. Els informes inicials indiquen que els joves britànics probablement van ser assassinats i s'ha posat en marxa una investigació policial. 

Les autoritats tailandeses estaven ocupades treballant en el cas quan Prayuth va amollar:

There are always problems with tourist safety. They think our country is beautiful and is safe so they can do whatever they want, they can wear bikinis and walk everywhere…Can they be safe in bikinis… unless they are not beautiful?

Sempre hi ha problemes amb la seguretat dels turistes. Pensen que el nostre país és bonic i segur, i que per tant, poden fer tot el que vulguen, que poden dur biquinis i caminar per tot arreu… Poden estar segurs portant biquinis… encara que no siguen atractius?

Els mitjans de comunicació tailandesos no divulgaren gaire les declaracions de Prayuth, però aquestes provocaren reaccions fores i irades en altres països, especialment al Regne Unit. Molts han acusat el líder tailandès de “culpar les víctimes” en compte de solucionar el crim. Prayuth es va disculpar ràpidament:

I am sorry that my statement caused uneasiness. I affirm that I did not look down on or criticize anyone. I simply wanted to warn them to be careful at certain places and certain times.

Sent que les meues declaracions causaren inquietud. No era la meua intenció ni menysprear ni criticar ningú. Només volia advertir-los perquè anaren amb compte en segons quins llocs i moments.

Va afegir que es trobaba sota una gran pressió durant l'entrevista:

I admit that sometimes I speak too strongly. It was because I felt pressured and sad for the victims. I feel sorry for them, no matter if they are Thais or foreigners. I don't want this kind of loss to ever happen again.

He d'admetre que de vegades parle massa rotundament. El que em va passar va ser que em sentia pressionat i trist per les víctimes. Ho lamente per ells, sense importar si eren tailandesos o estrangers. No vull que tornen a ocórrer aquest tipus de pèrdues.

Intentant no carregar amb molta de la responsabilitat per la tragèdia. Prayuth va canviar de paréixer, va culpar dels violents crims als treballadors immigrants i va advertir tant als locals com als turistes que anaren en compte amb els estrangers il·legals: 

I insist that Thailand is safe, although there are some not-good people here. Therefore, they have to be careful. Their country and our country do not have equal safety. I admit I am worried for them.

We have to help take care of [our nation] and not let not-good people mingle with us, such as unregistered alien workers. We can't let them work like that. It's dangerous and it can cause damage to the country.

Insistisc que Tailàndia és segura, encara que hi ha persones que no són bona gent. Per això han d'anar amb compte. El seu país i el nostre no són igual de segurs. Admet que estic preocupat per ells.

Hem d'ajudar a tindre cura [de la nostra nació]  i no deixar que la mala gent se confundisca amb nosaltres, mala gent com treballadors estrangers no registrats. No els podem deixar treballar així. És perillós i pot causar danys al país.

L'escenari de l'assassinat és un dels complexos turístics més famós de l'illa. Molts han compartit fotografies d'aquesta destinació tan pintoresca en recordar les dues víctimes.

Hui fa 3 dies que trobaren morts 2 turistes britànics al final d'aquesta platja tailandesa. Confusió total a la investigació policial pic.twitter.com/pJ2JK3ZxXM

— Tom Phillips (@tomphillipsin) September 18, 2014

Prayuth és el cap de l'exèrcit que va emprendre una iniciativa per parar les fortes confrontacions entre els partits polítics majoritaris. Després de fer un esborrany d'una constitució provisional, l'exèrcit va elegir els membres de l'assemblea legislativa que, subseqüentment, nomenaren Prayuth primer ministre.

Al seu editorial, el diari Bangkok Post va lamentar l'absència de protestes públiques a Tailàndia en contra de les declaracions de Prayuth, i va afirmar que el silenci dels mitjans de comunicació locals li donaven al país “molt poques oportunitats per lluitar contra la cultura de les violacions”. 

Un bloguer del diari Asian Correspondent, Saksith Saiyasombut explica que “aquesta mena d'acudit és inapropiat” i demana que Prayuth siga més acurat amb les seues declaracions públiques futures: 

…this is a lesson for the outgoing army chief, junta leader and prime minister that he is now under much, much more public scrutiny now that he has took (over) this position and that he has to choose his words more carefully.

…Aquesta és tota una lliçó per a l'extravertit cap de l'exèrcit, líder de la junta i primer ministre que ara està sota molt més escrutini públic que en tot el temps que ha ostentat aquest càrrec i, per això, ha d'elegir les seues paraules més acuradament.

Prayuth promet una investigació ràpida, i assegura els turistes que Tailàndia és segura.

Que el primer ministre s'haja disculpat mostra la importància que han tingut les reaccions a aquestes declaracions. Per descomptat, l'escassa informació referent als comentaris de Prayuth a la premsa local reflecteix les limitacions a la llibertat de premsa que pateix el país. Desafortunadament, tampoc a Internet s'han fet sentir gaires veus obertament crítiques amb les polítiques i accions dels oficials militars. Després de tot, potser el paper de la societat civil de Tailàndia ha estat clau per forçar Prayuth a disculpar-se, i si açò és cert, aquest incident podria inspirar més ciutadans perquè desafien altres controvertides polítiques del règim militar.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.