Escoltar els colors

Aquest article va ser publicat originalment al diari electrònic independent català Vilaweb i forma part de l'acord de col·laboració establert amb Global Voices.

En l'última edició del Festival Sundance de cinema independent, que es va fer del 17 al 27 de gener a les muntanyes de Utah, el cineasta català Rafel Duran es va endur una gran sorpresa quan va saber que un documental seu havia guanyat un dels apartats paral·lels del certamen, el Focus Forward. Es diu ‘Cyborg Foundation‘ i explica la història d'un dels primers membres de la fundació, Neil Harbisson, que té el títol de primer ciborg (organisme cibernètic) reconegut oficialment per un govern, el de la Gran Bretanya. Harbisson va néixer amb una condició visual anomenada acromatòpsia, que li impossibilita de distingir els colors més enllà del blanc i el negre. Aquest artista visual i compositor, amb l'ajuda d'un enginyer electrònic, va inventar l’Eyeborg, un dispositiu en forma d'antena que li serveix per percebre les freqüències que emeten els colors i transformar-les en impulsos audibles que rep a les orelles per via òssia.

Mariana Viada i Neil Harbisson, de la Cyborg Foundation.

Mariana Viada i Neil Harbisson, de la Cyborg Foundation.

Un segon element sorprent és que en Neil es podria dir que és un terç ciborg, un terç irlandès i britànic, i també un terç català. I és que ha viscut molts anys a Mataró, on el 2010 va crear la Cyborg Foundation. Actualment establerta a Barcelona, és la primera fundació dedicada a impulsar l'ús de dispositius cibernètics i tecnològics per a potenciar els cinc sentits. En parlem amb Neil Harbisson, que ha arribat a fer ponències al prestigiós cicle TED (vídeo) i amb Mariana Viada, de la fundació.

· Fragment en vídeo de l'entrevista.

· Podeu escoltar el programa en format mp3.

· També a través d'algunes ràdios locals i des de la Xarxa.

· Podeu descarregar el podcast de l'Internauta des de VilaWeb o de l’iTunes.

L’Internauta s'emet a VilaWeb cada divendres a horabaixa.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.