Protegim la Internet oberta: els activistes de la xarxa s'uneixen

Activistes dels mitjans ciutadans, defensors dels drets digitals i experts en polítiques digitals des de Tailàndia [en] a Colòmbia o Kenya[en] han estat parlant durant les últimes setmanes sobre el complex assumpte de la governança global d'Internet. Per més tècnic i estrany que soni, una bona governança -crear estàndards globals per a la funcionalitat i la política d'Internet- és crucial per a mantenir la transparència i l'eficiència tècnica en la Internet global.

Per què tot aquest escàndol ara? A la conferència d'aquest desembre de la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU, per les seves sigles en anglès), una sub-agència de la ONU, els estats membres decidiran si la ITU hauria d'expandir la seva autoritat reguladora cap a àrees relacionades amb la governança d'Internet.

David Westerfield. Publicat amb permís.

Rerafons: Històricament, la ITU s'ha dedicat a establir estàndards tècnics per a la interoperabilitat de les telecomunicacions internacionals, les ràdios i els sistemes de satèl·lits, a més de promoure l'accés a les TIC. Però alguns estats membres han proposat expandir el tractat de la ITU per a que també inclogui assumptes relacionats amb polítiques d'Internet -—documents filtrats [en] inclouen propostes per a regulacions a nivell mundial que podrien posar límits a la privacitat a la xarxa, la llibertat d'expressió, l'accés a la informació i l'ús de les TIC arreu del món.

Amenaça a la transparència: Moltes veus de la societat civil internacional estan preocupades perquè els mebres de la ITU no tenen prou coneixements sobre assumptes d'Internet, i perquè el procés de presa de decisions poc transparent de l'agència podria fer que el canvi suposès un problema per a la Internet global. Els defensors de la causa estan prenent mesures durant la conferència amb accions com analitzar propostes filtrades [en], participar en consultes públiques [en] a nivell nacional sobre la qüestió, o comentar en fòrums a Internet.

Mapa del tràfic d'Internet elaborat per Joana Breidenback CC-BY

Involucra-t'hi: Dues iniciatives recents permeten a grups i individus de la societat civil donar el seu suport públic a una agenda de la governança d'Internet global que prioritzi la transparència i l'eficiència tècnica.

Una coalició de grups a favor dels drets digitals (Access, CDT, Fight for the Future, Free Press, i OpenMedia) ha llençat una “declaració d'unitat” en format de petició que qualsevol persona o organització de la societat civil (sense ànim de lucre i no pertanyents al govern) pot signar. La plataforma també ofereix als usuaris tot un ventall de recursos per a seguir aprenent sobre la qüestió i fer-ne ressò. Podeu Llegir i signar la declaració aquí [en].

Defensors dels drets digitals i experts en governança d'Internet d'arreu del món van trobar-se a Azerbaidjan la setmana passada, tot just abans de l’Internet Governance Forum [en] -global i patrocinat per la ONU- per a discutir i coordinar estratègies de defensa per a la millora de les polítiques d'Internet a nivell internacional. A la trobada, que es va batejar amb el nom de “Best Bits”, el grup va redactar l'esborrany d'una declaració que posa de relleu la falta d'obertura i transparència dels processos de la ITU i les implicacions negatives per als drets humans dels canvis proposats al tractat. Qualsevol grup o individu pot donar suport la declaració aquí [en].

Cada veu compta: La ITU està formada per 193 estats membres – gairebé tots els països del món hi són representats, i tots els membres han de prendre les decisions de forma consensuada. Tots els estats tenen el mateix pes en el procés – això significa que els ciutadans de qualsevol país poden influir en el procés a través de la participació a consultes públiques, signant peticions o contactant amb membres del govern per a que donin veu a les seves preocupacions. Internet Society té una pàgina de recursos finançada popularment [en] que tothom pot visitar per a saber què està passant al seu país i com involucrar-se amb la causa.

Els lectors poden trobar més informació sobre la conferència de la ITU visitant les pàgines creades per Center for Democracy & Technology, Access Now, i la Internet Society.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.