Transcripció del vídeo de Cafè amb Llet comentant la condemna

Aquest post complementa aquest altre: Cafè amb Llet agra: condemnats per fer preguntes incòmodes?

Imatge del vídeo de Cafè amb Llet de reacció a la condemna

Imatge del vídeo de Cafè amb Llet de reacció a la condemna

Transcrivim a continuació alguns fragments del vídeo que els editors de la revist gironina Cafè amb Llet han penjat a Youtube com a reacció a la sentència que els ha condemnat a pagar 10.000 euros a Josep Maria Via, president del Parc de Salut de Barcelona i assessor del President Artur Mas en matèria sanitària. Via els va denunciar per atemptar contra el seu honor en un vídeo previ titulat “El major robatori de la història de Catalunya” i la magistrada Maria Millán Gisbert li ha donat la raó. A aquest vídeo, els editors denunciaven l'opacitat del sistema de finançament de la sanitat catalana. El vídeo també assenyalava persones i entitats que els resultaven sospitoses d'haver malbaratat diners públics. Moltes d'aquestes sospites han estat posteriorment investigades [es] i confirmades. (Els enllaços són nostres).

Al vídeo denunciàvem diversos casos d'opacitat a la sanitat pública catalana que implicaven alts càrrecs de CiU i poderosos empresaris afins al partit. Al vídeo, denunciàvem que els hospitals de Blanes i Calella estan amagant, entre d'altres dades, el destí d'1,5 milions d'euros públics gastats en informes. Denunciàvem que Ramon Bagó havia rebut contractes milionaris per les seves empreses privades directament de l'ens públic que ell mateix dirigia. Denunciàvem que és impossible saber el destí de 424.000 euros en 5 anys de l'apartat “despeses de protocol i representació”.

Al cap de poques setmanes de penjar el vídeo, va arribar a casa nostra una carta del jutjat alertant que un dels assessors del President de Catalunya, el senyor Josep Maria Via, ens havia denunciat per haver danyat contra el seu honor. Segons aquest senyor, el vídeo atempta contra el seu honor perquè al títol apareix la paraula “robatori” i ell no ha comès cap robatori.

Ens va sorprendre que fos ell qui posava la denúncia. Qualsevol que miri el vídeo, veurà que al senyor Via no se l'acusa de cap tipus de delicte, sinó que se'l cita, simplement, com a autor d'un article [es] publicat al diari El País. No ens hagués estranyat tant una denúncia dels altres personatges que surten al vídeo, ja que el vídeo sí que posa en qüestió la seua actuació en el maneig dels diners públics.

Amb el pas del temps, però, hem entès per què tots els altres guardaven silenci: tots estaven implicats en casos fins i tot molt més grans del que nosaltres imaginàvem.

Al vídeo pel qual ens han condemnat, demanàvem pels contractes que els hospitals de Blanes havien adjudicat a Ramon Bagó. Encara avui no sabem la resposta, ja que tant la direcció com els alcaldes de la zona amaguen la informació. Però fa dues setmanes, una investigació [es] va confirmar que Ramon Bagó, ex-alt càrrec convergent i Creu Sant Jordi, va rebre 12 milions d'euros de la sanitat pública de manera totalment irregular. 12 milions d'euros que van arribar a les empreses de Bagó saltant-se diverses lleis.

Al vídeo pel qual ens han condemnat, parlàvem d'uns informes que han costat 1,5 milions d'euros als hospitals de Blanes i Calella, uns informes que no hi ha manera que apareguin. Doncs bé, la setmana passada, el que fins fa quatre mesos era president d'aquests hospitals, va ser imputat per haver cobrat 700.000 euros en informes a la ciutat de Reus, uns informes que mai ha vist ningú. Aquest senyor, de nom Carles Manté [es], era gerent de l'ICS. Quan va deixar aquesta feina a la sanitat pública, va muntar una empresa de consultoria sanitària. Al cap de 8 dies, començava a rebre aquests contractes, que en només 4 anys li van reportar 700.000 euros. Per aquest cas també està imputat Josep Prat [es], qui fa pocs dies va dimitir com a president de l'ICS per diversos escàndols descoberts i destapats per l'únic regidor que té la CUP a Reus, David Vidal.

Al vídeo pel qual ens han condemnat també demanàvem el sou de la gerent dels hospitals de Blanes i Calella, la senyora Núria Constans. Doncs bé, un mes després de publicar el nostre vídeo, vam poder saber que ella està implicada en les irregularitats que van causar pèrdues de 2,7 milions d'euros als hospitals de Blanes i Calella.

I no ho diguem nosaltres. Un informe de la Sindicatura de Comptes, va revisar els comptes d'aquests dos hospitals i va trobar un desgavell enorme. Un desgavell que té, entre d'altres protagonistes, el senyor Xavier Crespo, ex-alcalde de Lloret de Mar. Segons aquest informe, fet per auditors de la Generalitat, Xavier Crespo i la seva dona van rebre 209.000 euros en pagaments irregulars. A l'informe, per exemple, es pot veure com Xavier Crespo va pagar les seves quotes del Club d'Hoquei Patins Lloret amb els diners de la sanitat pública. Es pot veure com va comprar per 77.000 euros un consultori públic que als ciutadans ens havia costat 154.000 euros.

Tot això, però, no es va fer fins fa poc, ja que CiU i PSC van pactar perquè aquest informe mai veiés la llum. Quan la nostra revista va descobrir aquest informe, els possibles delictes que recollia ja havien prescrit. Ara CiU ha premiat el senyor Crespo amb el número 4 a les llistes per Girona. Així doncs, el tindrem una altra vegada de diputat.

Veient tot això, no estranya que ni Bagó, ni Manté, ni la gerent dels hospitals de Blanes i Calella posessin cap denúncia. I llavors apareix l'assessor de Mas, el senyor Via. El senyor Josep Maria Via ha estat fins fa poques setmanes, company de Bagó al consell d'administració del Consorci Hospitalari de Catalunya, que és, justament, una institució implicada en que Bagó rebés contractes per valor de 12 milions d'euros de manera irregular.

El senyor Josep Maria Via ha estat soci en diverses empreses del senyor Josep Prat, el mateix que està actualment imputat per haver pagat, presumptament, els 700.000 euros a Carles Manté de manera irregular. Està defensant el seu honor el senyor Via o està defensant l'opacitat i els negocis poc transparents de la gent del seu entorn?

Sigui com sigui, avui hem rebut una condemna a pagar de 10.000 euros. Per anar acabant, hi ha una cosa que ha de quedar totalment clara. Portem dos anys publicant informació [es] sobre l'opacitat i la manca de transparència a la nostra sanitat. Hem publicat vídeos, articles i fins i tot hem fet un còmic. Doncs bé, ningú, absolutament ningú, ha pogut demostrar cap mentida.

 

Per cert, els 10.000 euros que hem de pagar no els hem de pagar al senyor Via, ja que aquest senyor és molt solidari: ha donat els 10.000 euros a una institució sanitària, els hospitals de Blanes i Calella.

Els 10.000 euros de la condemna són un cop dur per a una revista com la nostra, amb només dos treballadors i que viu exclusivament de la publicitat que posen els negocis de la zona. El Cafè amb Llet no rep subvencions milionàries de la Generalitat ni contractes amanyats pagats amb diner públic.

Però tot i això, volem deixar absolutament clar que, lluny de callar, lluny de fer un pas enrere, continuarem denunciant la enorme opacitat, la impunitat i la manca de transparència del nostre sistema sanitari.

 

No pararem fins saber el destí de tots i cada un dels euros dels nostres diners. Perquè mentre ells amaguen en què s'han gastat els nostres diners, la gent pateix llistes d'espera, pateix manca de metges i paga euros per recepta.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.