Internautes d'arreu del món recorden l'activista Vittorio Arrigoni

El 15 d'abril de fa un any, la notícia del segrest i després l'assassinat [it] de Vittorio Arrigoni, membre de l'International Solidarity Movement [it] a Gaza, commocionava el món de l'activisme internacional [it] també a la xarxa.

Vittorio Arrigoni a Gaza, dal suo profilo Facebook

Vittorio Arrigoni a Gaza, del seu perfil de Facebook

Vittorio, més conegut per Vik, explicava què passava a Gaza i a Palestina en directe a través del seu bloc Guerrilla Radio [it], acabant sempre les seves entrades amb la frase Restiamo umani [No deixem de ser humans]. El bloc encara està actiu gràcies als seus amics i col·laboradors, els quals li reten homenatge escrivint sobre la vida quotidiana, les dificultats i la violència que pateixen els palestins  a la Franja de Gaza. De la mateixa manera, s'han creat diverses pàgines del Facebook [ar] en diverses llengües que porten el seu nom i/o que li han estat dedicades.

Un any després de la seva mort, moltes han estat les iniciatives organitzades per recordar el seu coratge a l'hora de defendre els drets humans i el seu suport a la causa palestina. A Itàlia, s'han previst actes i manifestacions a diverses ciutats (per veure una llista completa dels actes, vegeu la pàgina del Facebook [it]), però també se'n preveuen en algunes ciutats europees com París [fr] , Madrid [es], Colònia [it] i Palma de Mallorca [es] i també en altres ciutats del món com Gaza, Ramallah [en] i El Caire [en].

Manifestazione a Gaza in ricordo di Arrigoni - 15 aprile 2012, da Facebook

Manifestació a Gaza en memòria d'Arrigoni – 15 d'abril del 2012, del Facebook

La xarxa independent d'informació Globalist.it [it] proposa una retrospectiva de la feina i els textos (alguns inèdits) d'Arrigoni, tot dedicant un gran espai per a testimonis i records [it] d'amics, escriptors i periodistes.

Una altra iniciativa [it] per recordar l'activista -també amb l'aprovació de la família Arrigoni- comença a prendre forma; una reading movie, produïda gràcies a una iniciativa de crowdfunding que va acabar el passat 31 de març. Dinou personalitats internacionals (entre les quals Tariq Ali, Noam Chomsky, Brian Eno, Stéphane Hessel, Luisa Morgantini, Moni Ovadia, Ilan Pappé i Roger Waters) que durant el passat van mostrar interès i apropament, sigui cultural sigui humà, per les tràgiques conseqüències del conflicte israeliano-palestí, han decidit “cedir la seva veu” per a la lectura dels 19 capítols del llibre Gaza – Restiamo Umani, el recull dels articles que Arrigoni va escriure durant el temps que va viure a Palestina durant l'operació “Piombo Fuso” [Plom fos].

A continuació podeu veure el tràiler del llargmetratge “Gaza – Stay Human” [en]:

Als actes commemoratius cal afegir una important iniciativa organitzada per la xarxa internacional de la  Freedom Flotilla [it]: diumenge 15 d'abril va marxar una missió internacional de  1500 activistes italians i internacionals [it] amb l'objectiu de “trencar l'aïllament i el setge de Palestina”.

Al web de l'iniciativa [it] es pot llegir:

Aquesta nova missió té l'objectiu de reivindicar el dret a entrar a Palestina i à la lliure circulació dels palestins i d'aquells qui vulguin anar a trobar-se amb ells, trencant amb el setge “di facto” que Israel també imposa a Cisjordània. […] El nostre projecte es transparent: anem directament a Cisjordània per contribuir en la construcció d'una escola nova. Ja s'han adquirit els terrenys, han començat les obres i el que podeu veure aquí sota és el projecte dels edificis. A la sortida de l'aeroport de Tel Aviv, el 15 d'abril, ens esperaran cotxes que ens portaran directament a Betlem, on ens rebran les famílies i les associacions palestines.

Per actualitzacions i notícies en temps real sobre l'iniciativa es pot seguir el compte @freedomflotita i els hashtags #flytilla i #airflotilla2 al Twitter.

La pàgina de Facebook del Vittorio [it] ara per ara és el principal lloc per trobar i compartir actes i records. No obstant això, també al Twitter fa dies que dia rere dia es publiquen missatges de suport i de record, encara que sempre hi hagi algú que pensa d'una altra manera.

Per exemple, @dscanferla escriu:

I pacifi-falsos no es contradiuen mai, #Arrigoni va morir fa un any, el procés de #Gaza és una farsa i per ells la culpa és d’#Israel ???

Mentre Rosa Schiano, activista i fotoreportera que coneixia personalment Vik, informa sobre una manifestació organitzada pels nens de Beit Lahia:

@infoxresist Els nens de Beit Lahia, al nord de la Franja de Gaza, recorden Vik amb música i representacions [it].

No obstant això, un any després de la seva tràgica mort, moltes són encara les ombres dels episodis que van portar-lo à la mort. De les audicions (fins ara 14), de fet, encara no s'ha pogut extreure el mòbil de l'homicidi i molts sospiten que hi ha hagut una manipulació de la informació per part de la policia israeliana.

És per això que Michele Giogiio, al web Near East News Agency [it], escriu [it]:

Retractant-se en gran part de les confessions que havien fet als interrogatoris després de ser detinguts per la policia de Hamas, tots tres – Mahmud Salfiti, Tamer Hasasnah i Khader Jram- han explicat, davant dels jutges de la cort militar de la ciutat de Gaza, la posició en què es troben els joves que defensen les tradicions socials “amenaçades” per un presumpte estil de vida massa “liberal” com era el de Vittorio. Més que res han negat ser conscients d'un pla per matar l'activista italià. És evident que els advocats de la defensa han intentat fer recaure tota la responsabilitat sobre Breizat i Omari, els quals no poden explicar la seva versió dels fets. La pròxima audiència s'ha fixat per al 14 de maig i segons algunes veus podria ser l'última abans de la sentència.

Dos parlamentaris del Partito Democratico – Vincenzo Vita [it] i Lucia Codurelli – han presentat una consulta al Parlament italià [it] per tal que el govern aclareixi els detalls del segrest i de la mort de l'activista.

Please stay human [No deixeu de ser humans, si us plau].

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.