Un policia serbi i un somrient nen sirià mostren a Europa com donar la benvinguda als refugiats

The image was accompanied by a tweet quoting a Syrian refugee in Belgrade: "#Syrians are full of praise for #Serbian police. 'They're fair. They're the first who didn't treat us like animals'." Photo by Manveen Rana, used with permission.

La imatge estava acompanyada d'un tuit que citava un refugiat sirià a Belgrad: “Els #sirians omplen d'elogis a la policia #sèrbia. ‘Són justos. Són els primers que no ens han tractat com a animals.'” Foto de Manveen Rana. Utilitzada amb permís.

La fotografia de dalt va aparèixer per primera vegada a internet el matí del 9 de setembre, i des de llavors s'ha difós molt ràpidament a Twitter i a Facebook. Dos oficials de policia són als seus llocs de treball en algun lloc del centre de Belgrad, un d’ells té als braços un infant sirià que actualment s’està al camp de refugiats improvisat ubicat a prop de la principal estació de trens de la ciutat. 

La imatge la va publicar a Twitter Manveen Rana, una periodista televisiva molt coneguda que sembla que ha viatjat fins a Sèrbia amb un grup de refugiats de Grècia. El compte de Twitter de Rana és ple d'històries del viatge, des de declaracions de refugiats que han estat colpejats per la policia a Grècia fins a viatges de tota una nit en autobús i imatges de l'improvisat camp al centre de Belgrad.

Mentre que els refugiats siris que passen per Sèrbia cap a Hongria i altres països de l'EU semblen rebre en general un tracte millor que en altres països del camí, Rana informa que aquesta gent encara són vulnerables a grups que poden intentar aprofitar-se de la seva desesperació. Alguns habitants de Belgrad han declarat i s'han queixat sobre venedors del carrer que venen mantes i roba vella als refugiats a prop de l'estació de tren del centre a preus de fins a quatre vegades superior del que trobarien a les botigues. La mateixa Rana va pagar al voltant de 70 euros a un home que probablement era un taxista sense llicència (localment coneguts com a conductors de “taxis salvatges” a Belgrad) per un viatge que li hauria costat uns 10 euros en un taxi amb llicència a Belgrad.

Rana va dir a Twitter que els taxistes semblaven abusar dels refugiats amb aquests preus tan alts quan els portaven als seus allotjaments a la ciutat.

Després de tantes denúncies de la brutalitat de la policia i el tracte injust cap als refugiats als països europeus, els usuaris d'internet a Sèrbia i a arreu del món han celebrat la imatge de l'oficial de policia agafant un nen sirià somrient. En poques hores, el tuit ha aconseguit més de 800 retuits i gairebé 1.000 favorits, i aviat ha arribat a Facebook i altres xarxes socials mentre continuava sent retuitejat unes 50 vegades per hora.

Tot i que la taxa de l'atur s'està apropant al 28 per cent i hi ha rumors que expressen por del que pot passar a l'economia si molts refugiats decideixen quedar-se, Sèrbia i la seva gent han estat en general molt receptius i cooperatius. Tots, tant el públic com els oficials de l'estat i els policies semblen haver rebut amb els braços oberts aquesta crisi dels refugiats. Els usuaris de les xarxes socials sèrbies han elogiat l'oficial de policia, i molta gent diu que tal compassió és el que esperen veure de les autoritats a tot el país i a altres nacions.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.