‘Podríem presentar la nostra revolució a un festival de disseny': una artista bielorussa reflexiona sobre les imatges de protesta

Símbols del moviment de protesta de Bielorússia. A l'esquerra, un cor vermell sobre fons blanc reflecteix els colors de la bandera històrica de Bielorússia exhibida per opositors a Kukashenka. A la dreta, un puny subjectant un pinzell simbolitza el rol dels artistes en les protestes. La sosté Uladzimir Hramovich, creador del símbol. Foto (c): Violetta Sacvhits, usada amb el seu permís.

Quan els resultats de les eleccions presidencials de Bielorússia del 9 d'agost van ser anunciades el país va esclatar en protesta. Les persones manifestants han continuat prenent els carrers en contra d'Alyaksandr Lukashenka, qui ha governat aquest país de l'Europa de l'est des de 1994 i qui estava intentant una fàcil transició cap a un sisè mandat consecutiu. Les coses no han anat com havia planejat; les autoritats han utilitzat una violència extrema en contra de les protestes pacífiques, creant una atenció i condemna internacional.

Un dels aspectes distintius d'aquest moviment, a més del destacat rol de les dones, és la riquesa i la diversitat del seu missatge visual. Les manifestants en la seva majoria alcen l'antiga bandera nacional de Bielorússia, que va ser usada des de la independència el 1991 fins al 1994. Durant els últims anys, s'ha convertit en un símbol de la resistència al govern de Lukashenka, tanmateix s'hi han convertit els colors blanc i vermell, els quals es poden veure tant en les pancartes dels manifestants com a les seves publicacions a les xarxes socials.

He parlat amb la dissenyadora bielorussa Darya Sazanovich, resident actualment a Alemanya i que treballa amb el nom artístic sheeborshee, per entendre el llenguatge visual del moviment de protesta de Bielorússia. Sazanovich ha estudiat i treballat a Bielorússia, Lituània i Ucraïna; el seu treball ha guanyat rellevància internacional en les recents setmanes. L'artista comparteix aquí les seves reflexions amb GlobalVoices després d'un viatge recent a la capital bielorussa, Minsk. L'entrevista ha sigut editada per brevetat i estil.

Filip Noubel (FN): Encara que hagis viscut fora durant anys, tornes a casa molt sovint. Estaves a Minsk sols fa uns dies. Com descriuries el que està passant a Bielorússia?

Una mà sagnant representant els colors històrics de Bielorússia, blanc-vermell-blanc. Il·lustració (c): Darya Sazanovich, utilitzada amb permís.

Дарья Сазанович (ДС):  Как многие уже точно подметили ежедневное настроение беларуса это такая синусоида, где нижняя черта это отчаяние и бессилие от постоянного насилия и задержаний, а верхняя — слезы радости и гордости, когда видишь тысячи красивых и свободных людей вместе, когда не веришь что инициативы солидарности и помощи возникают за 5 минут в телеграм чатах и тут же решают проблемы. Днем это мирный спокойный протест, а вечером действительно страшно добираться домой. Все 2 недели я проходила с небольшим вещь-мешком, где были вещи, которые понадобились бы мне при задержании. Странная новая реальность. Меня конечно же очень радует то, как активны женщины всех возрастов. У протеста однозначно женское лицо, но это не только Тихановская. Происходит действительно много важных и сложных процессов. У власти через день меняется метод подавления протеста, но и люди тоже придумывают все новые способы сопротивления.  Любые точные прогнозы делать сложно и наверное невозможно. Но точно можно сказать, что Беларусь никогда не будет прежней и у этой власти нет шансов удержаться. Вопрос времени. 

Darya Sazanovich (DS): Com moltes persones ja han assenyalat, l'estat d'ànim públic a Bielorússia és com un tipus d'ona. Per una banda, hi ha llàgrimes d'alegria i orgull degudes a les boniques escenes de milers de persones lliures marxant junts, cap de les quals pot creure fins a quin punt la solidaritat i el suport es poden crear immediatament a través d'una publicació a Telegram en només cinc minuts.  Per altra banda, hi ha la desesperació i la feblesa causada per la  violència i detencions constants [de manifestants]. L'estat d'ànim oscil·la entre els dos. Durant el dia, hi ha protestes pacífiques, però en canvi realment espantada tornar a casa als vespres. Al llarg de les dues setmanes que ha durat la meva estada a Minsk, he sortit sempre amb una petita motxilla amb les coses essencials que necessitaria si fos detinguda. És una estranya nova realitat. Estic personalment contenta de veure com les dones de totes les edats s'han tornat d'actives. Aquesta protesta té rostre de dona, i no estic parlant tan sols de la líder opositora Sviatlana Tsikhanouskaya. Hi ha molts processos importants i complexos en marxa. El govern canvia cada dia la seva forma de resistir les protestes, per aquest motiu les manifestants han de crear noves formes de resistència també. És difícil i probablement impossible fer una predicció del que pot passar. Tot i això, podem dir amb certa certesa que Bielorússia mai més serà la mateixa i que aquest govern no té cap oportunitat de continuar al poder. És només qüestió de temps.

FN: Des del 9 d'agost, hem vist la importància del llenguatge visual i de colors vius que han anat augmentant en les protestes. Per què aquests elements són tan centrals? 

ДС: Да даже до выборов! Художников очень сильно разозлила история с изъятием картины Ева Хаима Сутина и с тех пор никто не думает успокаиваться. Я тоже включилась примерно в тот момент, сперва делая какие-то инстраграм маски,  а потом подготавливала печатные макеты плакатов, для тех кто выходил на акции солидарности (в основном в Германии), в Беларуси с плакатом до недавнего времени вообще нельзя было появляться на улице без последствий.

А вообще радостно, что у нас есть бело-красно-белый флаг и не нужно ничего придумывать. Эстетически это очень сбалансированное сочетание и визуал всегда получается говорящий и не навязчивый. Что точно не выйдет с красно-зеленым сочетанием, что власть использует сейчас. Исторически флаг был создан как символ независимой Беларуси, а после так как флаг был смещен самим Лукашенко, то логично стал цветами оппозиции. Правда долго оппозиции с достаточно явной националистической повесткой. В 2020 это не так, бчб (бела-чырвона-белы) для всех, кто за перемены.

Как кто-то уже шутил, что беларусы страна копирайтеров и дизайнеров. Поэтому все красиво оформлено. Подадим потом нашу революцию на фестиваль дизайна (шутка).

DS: Ja era així fins i tot abans de les eleccions! El món artístic estava indignat amb la confiscació de la pintura de Chaim Sutin “Eva”. Vaig unir-me també a les protestes en aquell moment, primer creant filtres a Instagram i després imprimint pòsters per les persones participants a les manifestacions en solidaritat amb la causa (majoritàriament a Alemanya). A Bielorússia, actualment, no pots mostrar-te en públic alçant un pòster sense patir series conseqüències.

En qüalsevol cas, em fa feliç que ja tinguem aquesta bandera blanca-vermella-blanca; no n'hem d'inventar una altra [és el símbol més important]. Estèticament, és una combinació equilibrada i el resultat visual parla per nosaltres sense haver de ser molt intrusius. Aquest aspecte no es pot dir de la combinació vermella-verda utiltizada a la bandera oficial [basada en la bandera de la Bielorússia soviètica i restaurada per Lukashenka al 1995]. Històricament parlant, la bandera blanca-vermella-blanca va ser creada com a símbol de la independència de Bielorússia i després Lukashenka se'n va desfer, es va convertir llavors en el símbol de l'oposició. De fet, aquesta bandera durant un temps va ser el símbol de l'oposició de càracter nacionalista. Però això ja no és cert, actualment al 2020, la bandera blanca-vermella-blanca és alçada per totes les persones que volen un canvi.

Hi ha una broma que diu que Bielorússia és un país de dissenyadors i de redactors creatius, que en seria el motiu pel qual tot està molt ben dissenyat. Potser més endavant portarem la nostra revolució a un festival de disseny (això és una broma, és clar!)

Les forces de l'ordre bielorusses realitzen un registre a la casa d'un activista. Il·lustració (c): Darya Sazanovich, utilitzada amb el seu permís.

FN: Com a dissenyadora, quina és el teu punt de vista sobre aquest imaginari? Estàs desenvolupant a part el teu propi llenguatge visual en el context de les protestes? 

ДС: Я вообще хотела бы выразить уважение всем кто делал какие-то работы в эти дни. Потому что меня  “контузило” событиями и первые 2 недели ни о каком художественном высказывании я думать не могла. То есть получилось, что я участвовала до выборов и вот только сейчас включаюсь снова. Работы, за которые я кусала локти, что придумала не я. А вот здесь собраны все отличнейшие, даже не буду выбирать лучшую.  

Еще мне очень понравилась акция “ Моя камера” где люди (родственники и друзья задержанных) разместились на квадрате размером с камеру, чтобы показать как и сколько людей в одной камере содержали на Окрестино. Может это и не было придумано художниками, но я бы без сомнения отнесла к акционизму.

DS: M'agradaria dir que respecto molt a totes aquelles persones que van treballar activament en el disseny durant els primers dies. Ja que durant les primeres dues setmanes, estava completament aclaparada pels esdeveniments i només vaig ser capaç d'expressar els meus sentiments de forma artística. Així que vaig estar involucrada abans de les eleccions del 9 d'agost i després recentment m'he incorporat al moviment. Hi ha diverses obres artístiques d'altres artistes que realment admiro i envejo; aquí hi ha una col·lecció de les millors obres artístiques sorgides de les protestes [són realment bones]. No en puc escollir només una. Un projecte que realment admiro s'anomena “Моя камера”, o “La meva cel·la” on els familiars i amics dels manifestants detinguts es reuneixen en un espai de la mesura de la cel·la per mostrar quantes persones van ser detingudes en una sola cel·la a la presó d'Akrestina [a Minsk]. Aquest concepte potser no ha sorgit de la comunitat artística però és considerat una forma artística de protesta. 

A la plaça de la Victòria, les persones que van ser detingudes a Akrestina van organitzar l'iniciativa de “My Cell”; van dibuixar al terra els contorns d'una cel·la dissenyada per sis persones i cinquanta persones van situar-se a l'interior per mostrar la seva experiència. Foto: Darya Buryakina

FN: Vas estudiar a Vílnius i actualment resideixes a Alemanya. Com d'important és el suport dels països veïns? I per què molt jovent bielorús està marxant del país? 

ДС: Верно, я училась в Вильнюсе, успела перед майданом в Киеве пожить, а сейчас базируюсь в Германии. Абсолютно уверена, что таким событиям нужна самая широкая международная огласка. Это очень поддерживает людей и пугает власть, под пристальным вниманием они не смогут жестить, как в первые дни после выборов (ну, мне хочется верить). Я сразу на этом и сконцентрировалась, дергая все личные контакты журналистов, помогая им искать/проверять информацию и героев для материалов. К сожалению, Беларусь никогда не была в фокусе международной прессы и когда все спохватились, журналистов перестали пускать в страну. Не говоря про то, что местных контактов у западных медиа тоже было мало. 

Внимания хочется от всех кроме России. Имея в виду их жуткие провластные каналы. Которые, к слову, уже в Беларуси и вещают от имени наших государственных каналов. Но люди, в том числе и художники, медиа, как например медуза, очень поддерживают и спасибо им.

Беларусская диаспора тоже показала себя этим летом, каждую неделю планируя новую акцию солидарности. До армян далеко конечно, но мы и не знали сколько нас много по миру. Поэтому меня особо трогают плакаты на многотысячных митингах в Минске: “я узнал что у меня есть огромная семья” и “мы не знали друг друга до этого лета”. Сейчас многие озвучивают мысль, что беларусы как нация окончательно сформировались именно в 2020.

Много молодых и умных беларусов уезжает именно по политическим причинам, включая меня.  С примерно одинаковыми словами “любим страну, но ненавидим государство.” Все в Беларуси хорошо, но если физически не переносишь подавление свободы и дисциплину, то жить там сложно. Поэтому я предвкушаю волну беларусов, которые сразу захотят вернуться, когда уйдет Лукашенко.

DS: Això és cert, vaig estudiar a Vílnius i vaig treballar a Kyiv abans del Euromaidan [les protestes a Ucraïna que van desenvolupar una transició de poder el 2014], i actualment resideixo a Alemanya. Estic completament convençuda de què els esdeveniments actuals necessiten una cobertura mediàtica internacional. Aquest fet dóna suport al poble i desconcerta el govern perquè aquest està observat de prop, no segurament no s'atrevirà a ser tan violent com ho va ser als primers dies després del 9 d'agost (si més no, és el que m'agradaria pensar). Des d'un inici m'he centrat en aquesta tasca, arribar a tots els meus contactes periodístics internacionals, ajudant-los a trobar i verificar informació i persones pels seus articles. Malauradament, Bielorússia mai havia estat al centre de l'atenció mediàtica, així que quan milers de persones es va unir a les protestes, les autoritats van prohibir l'entrada de premsa internacional. A més, la premsa occidental mai havia tingut molt contacte amb les persones bielorusses. Necessitem l'atenció de tots els mitjans internacionals, excepte de Rússia, tenint en compte el seu horrible control estatal dels canals de televisió i que estan retransmetent l'actualitat de Bielorússia amb el consentiment dels nostres propis mitjans de comunicació estatals. Tot i aquest fet, artistes russos i plataformes digitals com Meduza, han donat suport a les persones bielorusses i estem agraïdes per aquest motiu.

La diàspora bielorussa ha mostrat també la seva solidesa aquest estiu i ha planejat noves iniciatives de solidaritat setmanalment. Per descomptat, no estem al nivell de l

a diàspora armènia però tampoc érem conscients de quantes de nosaltres estàvem a l'estranger. És per això que estava molt emocionada en veure cartells a les manifestacions a Minsk on hi havien escrit “He descobert que tinc una gran família”, o “No ens coneixíem abans d'aquest estiu”.  Molta gent està dient que el 2020 ha sigut l'any en què el poble bielorús ha aconseguit una nova consciència nacional.

Molt jovent bielorús talentós abandona el país per raons polítiques, com en el meu cas. Utilitzem en moltes ocasions les mateixes paraules: “estimem el nostre país, odiem el nostre govern”. Les coses van bé a Bielorússia però si no ets capaç de suportar com es priva la llibertat i s'imposa la disciplina, és molt difícil viure-hi. Aquesta és la raó per la qual veig a molta gent bielorussa tornant immediatament a casa quan Lukashenka hagi marxat.

Podeu trobar més informació de la situació a Bielorússia aquí

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.