La Xina allibera finalment les cinc feministes detingudes

Image from Facebook Group Free Chinese Feminists.

Imatge del grup de Facebook Free Chinese Feminists.

Les famílies de les cinc activistes pels drets de la dona que van ser detingudes després d’haver planejat protestar contra l'assetjament sexual en el transport públic han rebut l'avís de la llibertat sota fiança a l'espera de judici.

Segons un dels seus advocats, Liang Xiaojun, les cinc, com a presumptes autores d'un delicte, estaran sota vigilància un any i els seus drets, entre els quals es troba la possibilitat de viatjar a l'estranger, es veuran limitats. La policia pot detenir-les de nou en qualsevol moment o sotmetre-les a més interrogatoris.

Zheng Churan, Wang Man, Li Tingting, Wei Ting Ting i Wu Rongrong varen ser detingudes pel març abans del Dia Internacional de la Dona.

La policia va intentar acusar-les de “buscar brega i causar problemes“, delicte pel qual la pena màxima és de cinc anys de presó. Els cercles feministes internacionals han estat fent campanya durant més d'un mes per a que les activistes siguen alliberades.

La situació actual evidencia un conflicte entre les autoritats de policia i els fiscals. Wang Zheng, professora a la Universitat de Michigan i membre actiu de la campanya, va comentar (a través del grup de Facebook Free Chinese Feminists):

En el context xinés, aquesta és la primera vegada que un grup d'activistes socials detingut és alliberat al mateix temps. Aquesta decisió suggereix: una, que l'enorme mobilització sense precedents del feminisme a escala global i altres suports per part d’organitzacions no governamentals és eficaç. Les peticions de base massives, a més d’obligar als polítics a respondre, hi han contribuït a demostrar clarament al govern xinés que aquesta petició no està instigada per un enemic polític dins de la mateixa nació, sinó per una força política mundial transgressora de feministes i altres organitzacions de base que lluiten per la justícia social i la igualtat. Aquesta força política no pot ser suprimida ni per l'Estat xinés ni per cap altre estat. I cap estat hauria de considerar aquesta força global un enemic. Seria una ximpleria.

Dos, el govern xinés no és una entitat monolítica i la decisió és un compromís entre les diferents faccions polítiques o poders de l'Estat. És fàcil imaginar les grans baralles que tenien lloc darrere l’escena sobre què fer amb aquella creïlla calenta que en qualsevol moment podia explotar. El compromís final mostra clarament que hi hagué funcionaris dins del sistema que varen fer molta pressió per trobar una solució positiva.

Ha insistit que:

Mentre l'activisme d’organitzacions no governamentals per a la defensa i l'aplicació de lleis relatives a la igualtat de gènere o qualsevol altra qüestió siga definit com a criminal, no hi haurà zona de seguretat ni per a les feministes ni per a altres activistes que treballen en altres àmbits de la justícia social. Per tant, els nostres esforços no poden acabar-se ací amb l'alliberament de les cinc feministes.

Com que la Cimera Mundial de la Dona s'acosta, la professora Wang Zheng urgeix les Nacions Unides a prendre mesures per alliberar les cinc activistes de la persecució política.

Tal com adverteix la xarxa activista Free Chinese Feminists, la lluita ha de continuar. Les etiquetes per a la campanya són: #FreeTheFive #FreeChineseFeminists #FreeBeijing20Five

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.