Les dues Pussy Riot més mediàtiques obren un nou portal

Pussy Riot activists attend Roskilde Festival, 4 July 2014, by Jacob Crawfurd. Demotix.

Les dues activistes de Pussy Riot al Roskilde Festival, el 4 de juliol de 2014. Jacob Crawfurd. Demotix.

Les dues estrelles més mediàtiques del grup Pussy Riot, Maria Aliokhina i Nadezhda Tolokonnikova, han tornat amb un nou projecte. La setmana passada van llançar un nou portal de notícies dedicat a informar sobre temes i esdeveniments relacionats amb el sistema penal rus. MediaZona va associat amb Zona Prava, la fundació d'Aliokhina i Tolokonnikova que promou els drets dels presos. El conegut periodista rus Sergei Smirnov fa d'editor en cap del nou portal. La web ja funciona amb apunts sobre detencions destacades, comentaris d'opinió i articles explicant experiències en presons de Rússia.

En un comunicat de premsa, Tolokonnikova va dir que el portal informatiu del grup pretenia contrarestar els grans mitjans de comunicació russos, que va qualificar de molt censurats i esbiaixats.

Des de la nostra sortida de la presó fa sis mesos hem tingut la sensació que els mitjans russos ja no eren capaços de cobrir què hi passava. A causa de la gran censura de les autoritats, no hi ha espai als mitjans per criticar la política de Putin i documentar els abusos dels drets humans als tribunals.

L'equip de MediaZona. Imatge de voiceproject.org.

La web es planteja cobrir amb detall els temes relacionats amb les presons a Rússia.

Мы стремимся к тому, чтобы сделать более зримым всё, что происходит в Российской Тюрьме. Преследования гражданских активистов и правозащитных организаций, полицейское насилие и пытки, рабская система ФСИН, коррупция, судебное бездушие и мужество, законодательный абсурд, голуби над зоной и конвойные собаки — все это только часть тех тем, которые попадают в сферу наших интересов и которые мы собираемся освещать.

Ens esforcem per fer més visible què passa al sistema penitenciari rus. La persecució d'activistes civils i organitzacions de drets humans, la violència policíaca i la tortura, el sistema d'esclavatge a les presons, la corrupció, la crueltat judicial, l'absurditat legislativa, els coloms que volen per damunt nostre [en referència a una famosa cançó de presó a Rússia], els gossos policia… són alguns dels temes d'interès que cobrirem.

La reacció inicial de la xarxa russa a l'activació de la nova web ha estat molt positiva. Molta gent diu que cobreix un forat informatiu important i que pot ésser interessant per mostrar els draps bruts del sistema criminal rus. El periodista Kirill Martynov piulava:

Crec que MediaZona és una bona iniciativa. És l'hora de parar de pensar que a Rússia la política no té gossos de seguretat ni combois.

“Una mirada des de darrere els barrots ens dóna la millor perspectiva sobre com treballa el govern,” diu la web. Després d'haver estat alliberades de la presó al desembre, Aliokhina i Tolokonnikova immediatament van crear Zona Prava, que ofereix suport legal, psicològic i informació als presos i acusats a Rússia. Aquest estiu, totes dues van presentar una demanda contra el govern rus al Tribunal de Drets Humans europeu demanant una compensació pel seu arrest, judici i empresonament. Sol·liciten 170.000 dòlars cadascuna.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.