L'agitació creix a Ucraïna arran de la mort de dos manifestants a la capital

Aquesta publicació forma part de la nostra cobertura especial Protestes #Euromaidan a Ucraïna.

El 22 de gener de 2014, durant el quart dia consecutiu d'enfrontaments violents a Kíev entre els manifestants d'Euromaidan i la policia, es va informar de la mort [en] de dos manifestants, amb els quals el total de víctimes arriba, si més no, a cinc morts en els darrers dies. En fer-se pública aquesta notícia, han esclatat manifestacions multitudinàries en moltes regions d'Ucraïna i la revolta ha començat a estendre's ràpidament de llarg a llarg del país.

Les manifestacions pacífiques que havien començat el 21 de novembre de 2013, com a protesta massiva contra la resolució del govern d'Ucraïna que posava fi a les negociacions sobre un acord històric amb la UE, han estat qualificades per nombrosos mitjans convencionals de l'àmbit internacional de “proeuropees”, i fins i tot, d'”antirussos”, encara que els participants a les manifestacions d'Euromaidan lluiten des de fa qualques setmanes per explicar al món que les seves raons per llançar-se als carrers són encara més profundes. Un estudi recent de dos investigadors independents avalua aquesta visió del primer dels “quatre conceptes erronis fonamentals sobre l'Euromaidan”.

Al llarg de les protestes pacífiques que han durat dos mesos, va tenir lloc una lluita violenta amb la policia el 19 de gener i arran d'això, el Parlament d'Ucraïna ha aprovat una sèrie de lleis repressives. Els internautes han creat en l'entretant pàgines de xarxes socials, alguns blogs i agregadors de notícies per recopilar i confirmar la informació dels esdeveniments sobre el terreny durant les manifestacions organitzades cada dia per tot Ucraïna. S'han creat alguns equips de traductors per donar notícies diàriament actualitzades sobre les protestes, directament de part dels manifestants a un públic internacional més ampli, a Facebook i a d'altres xarxes. Global Voices ha descrit la importància d'Internet i l'ús que en fa el moviment Euromaidan a un article anterior de desembre de 2013:

Facebook i Twitter han esdevingut, en poc de temps, les plataformes clau per la coordinació de les activitats de protesta i per difondre la informació. L’actual pàgina oficial de Facebook d'Euromaidan [uk] ha establert un nou rècord a Ucraïna [uk], en arribar als 76.000 “m'agrada” tan sols en els primers vuit dies d'existència. La pàgina s'utilitza per informar els manifestants de notícies i temes prioritaris, per enraonar al voltant de plans per accions futures, prevenir contra l'ús de la violència, compartir consells sobre com actuar davant les autoritats policials, i de molts temes més. Avui dia, la pàgina ha atès més de 141.000 “m'agrada” i al voltant de 167.700 interaccions. També s'ha creat una pàgina en anglès d’Euromaidan, juntament amb pàgines regionals com ara Euromaidan Lviv [uk].

Una vegada les protestes s'han difós al llarg del país, els protestants van reclamar la dimissió dels governs local i nacional, i la del President i pertot arreu demanaren la prohibició del Partit de les Regions al poder, i del Partit comunista, qui dóna el seu suport al president Ianukòvitx. El procés ha arrencat a Ucraïna occidental, on els protestataris s'han apoderat [en] d'edificis de l'administració regional, en alguns casos han forçat els governs d'aquestes regions a dimitir-hi [uk] i han anunciat la formació d'un govern alternatiu.

El 26 de gener de 2014, es van instaurar nous governs a les regions de Lviv, Ternópill i Volínia. A Rivne, la policia municipal ha renunciat en bloc [uk], per tal de no intervenir contra els manifestants. Des de l'oest, l'agitació s'ha propagat ràpidament a Ucraïna central i meridional.

Davant les nombroses notícies contradictòries provinents de les regions, el periodista de Kíev, Serguei Gorbatxov [uk], ha començat a crear mapes que mostren els darrers desenvolupaments i a publicar-los a la seva pàgina de Facebook. Fonamenta les seves conclusions tant als informes dels mitjans de comunicació com als comentaris i les actualitzacions d'altres usuaris de les xarxes socials.

Els mapes demostren que en gairebé quatre dies, les manifestacions s'han escampat de cinc a vint regions [ru, uk, en], cosa que fa trontollar un concepte erroni molt popular sobre l'existència d'una divisió regional “molt forta” a Ucraïna [en].

A map of political situation in Ukraine's regions as of 3:50 pm, January 26, 2013.  Created by Sergii Gorbachov

Un mapa realitzat per Serguei Gorbatxov que mostra la situació política de les regions d'Ucraïna el 26 de gener de 2013 a les 15.50h

El 26 de gener, els mapes mostraven també a quines regions les autoritats locals havien reconegut els governs alternatius instaurats pels protestants.

Aquesta publicació va ser actualitzada el 27 de gener de 2014 a les 15.30h GTM per afegir-hi enllaços i informació sobre la cartografia en línia i l'ús de les eines d'Internet durant les manifestacions d'Euromaidan.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.