República Centreafricana: és o no és un conflicte religiós?

El conflicte armat que assola la República Centreafricana ha fet sorgir qüestions importants: ha esdevingut un conflicte religiós? Podria derivar en un genocidi? Juan Branco, investigador de la Facultat de Dret de la Universitat de Yale als Estats Units i bloguer al lloc web francès Rue89, sosté que no hi ha hagut en la història del país cap conflicte paregut que fos de naturalesa religiosa i assegura que han estat els mitjans de comunicació els principals culpables en exagerar i sobrevalorar aquesta notícia:

Il n’y a pas de monstres au camp du Kasaï, censé abriter les miliciens les plus sanguinaires d’Afrique centrale. Personne qui ne tienne de discours de haine, même quand on les y pousse. Il y a des chrétiens qui citent des longs extraits de la Bible pour convaincre leurs camarades d’abandonner leurs gris-gris. Des musulmans qui font tant bien que mal une ou deux des cinq prières exigées

No hi ha monstres al camp de Kasai, un camp se suposa que protegeix els militants més sanguinaris de la República Centreafricana. Aquí ningú no difon discursos d'odi, ni tan sols quan se'ls pressiona perquè ho facin. Els cristians citen llargs versicles de la Bíblia per tal de convèncer els seus camarades que es desfacin dels seus amulets vodús. Els musulmans resen com poden una o dues de les seves cinc oracions diàries.

Per la seva banda, Florence Lozach, una reportera de guerra que ha acabat recentment un reportatge d'investigació sobre el conflicte al país, assegura a la pàgina francesa Rue89 que els mitjans de comunicació no han inventat la tensió creixent entre cristians i musulmans a la República Centreafricana i que tots els indicis apunten cap a una tendència força preocupant:

Le 5 décembre, vous n’étiez pas là visiblement, M. Branco. La plupart des médias, que vous méprisez aujourd’hui au plus haut point, étaient là, eux, dans les rues, puis dans la mosquée Ali Babolo, puis à nouveau dans les rues. Les propos ont changé ce jour-là. Avec plus de 500 morts dans les rues, le discours a penché puis complètement chuté dans la haine chrétiens-musulmans.

Senyor Juan Branco, el 5 de desembre, vostè no era personalment a Bangui. La major part dels mitjans de comunicació que avui vostè tant menysprea, eren pels carrers, després a la mesquita Ali Babolo i tot seguit als carrers novament. Amb més de 500 morts als carrers, les paraules que escoltàvem es van convertir enclares expressions d'odi entre cristians i musulmans. 

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.