La “revolució popular” d'Egipte vista pels russos

Les protestes que han fet trontollar Turquia, el Brasil i Bulgària aquest estiu han arribat finalment a Egipte, on una sèrie de manifestacions multitudinàries en contra de les polítiques islamistes del president Muhàmmad Mursi ha desembocat en una segona revolució, o un cínic cop d'estat (segons a qui es pregunti). Mursi va ser expulsat i arrestat, es va suspendre la constitució i el liberal Muhàmmad el-Baradei va ser elegit primer ministre interí. Els seguidors de Mursi, molts dels quals són membres dels Germans Musulmans, es van enfrontar amb la policia i amb manifestants en contra de Mursi, la qual cosa va crear una situació d'agitació civil general que es va saldar amb almenys trenta morts i més de mil ferits [en]. Atès que les tensions socials no disminuïen, el 7 de juliol de 2013 el president de Rússia, Vladímir Putin, va avisar que Egipte es dirigia cap a una guerra civil [en].

De la mateixa manera que amb les anteriors protestes, des de Rússia s'han anat seguint activament els esdeveniments d'Egipte. Molts russos tenen una opinió positiva de l'actuació de l'exèrcit per expulsar Mursi, o fins i tot eviten fer cap referència a l'exèrcit i veuen el procés com una revolució popular. Per exemple, Ciril Gontxarov [ru], estudiant de Moscou involucrat en la política juvenil, en una publicació al Facebook [ru] es mostrava especialment impressionat amb el que ell considera una expulsió de naturalesa no jeràrquica:

A small rally heading to Tahrir square to joint the 30 June protests against MB and President Morsi of Egypt. Photo by Zeinab Mohamed CC 2.0

Un grup de manifestants es dirigeix a la plaça de Tahrir per unir-se a les protestes en contra del president Mursi. Per Zeinab Muhàmmad CC 2.0

Самое крутое в Египте, что там не было никакого координационного совета оппозиции. Люди просто взяли власть в свои руки, без всяких лидеров.

El més sorprenent d'Egipte és que no hi ha hagut cap “Consell de Coordinació de l'Oposició” [es]. La gent simplement s'ha fet amb el poder sense cap líder.

Aquesta opinió, però, va ser titllada d'”innocent” per altres usuaris. Un d'ells [ru] li va contestar de manera lacònica:

Люди в погонах просто взяли власть в свои руки, да.

La gent amb uniforme simplement s'ha fet amb el poder, és clar.

Aleksandr Ivanov [ru], que s'autoanomena comunista, també es mostrava d'acord amb el que va anomenar “la revolució” i va atacar [ru] aquells que suggerien que l'exèrcit no estava actuant en interès del poble:

ну армия у арабов вообще очень важное место занимает. Тем более, что они поддерживают народ. Посмотрим что будет происходить.

Bé, al món àrab l'exèrcit ocupa un lloc molt important. A més, està al costat del poble. Ja veurem què passa.

Alguns russos liberals com el periodista Dmitri Bavyrin [ru] tampoc semblava que tinguessin cap problema [ru] amb la destitució d'un president elegit democràticament, sempre que aquest president fos islamista. Bavyrin argumentava amb sarcasme que l'islamisme és l'antítesi dels infantils “hipsters” que van iniciar la primera revolució, però que van perdre el control del procés democràtic:

Победил исламист и стал работать в пользу исламистов, что в корне противоречило хипстерскому пониманию демократии. Хипстеры опять вышли на улицы – и вот тут, наконец, военным всё надоело. Военные отобрали демократию… потому что либо демократия, либо эль-Барадеи, но не всё сразу. Люблю военных.

Ha guanyat un islamista i ha començat a treballar per al benefici dels islamistes, els quals contradiuen el pensament “hipster” bàsic sobre la democràcia. Els “hipsters” han tornat a sortir al carrer, i és llavors quan l'exèrcit se n'ha cansat. Els militars s'han carregat la democràcia… perquè pots tenir democràcia, o pots tenir el-Baradei, però no els dos alhora. Jo, em quedo amb l'exèrcit.

De les opinions de Bavyrin i Ivanov, se'n va fer ressò Anton Kapxuk [ru], cantant de rock i comunista, que va desitjar sort als seus “camarades egipcis” [ru] en les seves protestes:

[Мурси] не стал добиваться улучшения жизни народа. Цели Революции тогда, так и не исполнились. Вместо этого началась исламизация страны. Это вызвало массовые протесты. Была принята исламская конституция, которую назвать демократичной никак нельзя. Стало понятно что дни Мурси сочтены.

Главную роль в революциях обычно играют военные. Пока солдаты не перейдут на сторону повстанцев, свержение строя маловероятно. Тогда, во время прошлой Революции, решающую роль сыграли военные. Тоже самое случилось и в этот раз. Переворот совершён. Исламисты от власти отстранены и даже многие из них арестованы. Военные обещают новые демократические выборы.

[Mursi] no va treballar per millorar la vida de les persones. Durant el seu mandat, els objectius de la revolució no estaven garantits. En comptes d'això, va començar a islamitzar el país i tot això va desencadenar protestes multitudinàries. Es va adoptar una constitució islàmica, que de cap manera podia ser qualificada de democràtica. Era evident que els dies de Mursi estaven comptats.

El paper principal a les revolucions normalment recau en mans de l'exèrcit. Si els militars no es col·loquen en el bàndol de la revolta, és poc probable que s'aconsegueixi enderrocar l'[antic] ordre. Durant la revolució anterior, l'exèrcit va tenir el paper decisiu. I el mateix ha passat aquest cop. L'enderrocament és total. Els islamistes han estat expulsats del poder i molts d'ells fins i tot han estat arrestats. L'exèrcit ha promès que es convocaran eleccions democràtiques.

Altres persones es mostraven menys optimistes. El bloguer Aleksandr Txernokozov [ru] creu que l'expulsió de Mursi es deu al “virus de la revolució” que havia arrelat a Egipte des de la destitució de Mubàrak i que el que està passant fa pensar en “l'inici d'una guerra civil” [ru]. En el seu LiveJournal, Txernokozov avisava:

Уже арестованы лидеры «Братьев-мусульман». Есть информация, что в списках на арест — сотни, а по некоторым данным тысячи активных участников движения. «Братья-мусульмане» серьезно готовятся к акциям протеста. Похоже, самая массовая из них уже начинается. Самое главное здесь то, что все они готовы пожертвовать жизнью…

Els líders dels Germans Musulmans ja han estat arrestats. Hi ha informes que mostren que el número d'arrestats ascendeix a centenars o, segons alguns, a milers de participants actius en el moviment. Els Germans Musulmans s'estan preparant seriosament per a les accions de protesta. De fet, l'acció més gran ja ha començat. El factor més important aquí és que estan disposats a sacrificar les seves vides…

Pel que sembla, l'usuari de Twitter Aleksandr Barbaxov és un dels pocs bloguers de RuNet que respecten les institucions democràtiques. Barbaxov va escriure [ru]:

Хоть исламист Мурси мне и не нравится, но он был ЗАКОННО избранным президентом! Опасный для себя прецедент создают египтяне. #Египет

A mi tampoc m'agrada l'islamista Mursi, però va ser elegit president DE MANERA LEGÍTIMA! Es tracta d'un precedent perillós per als egipcis. #Egypt

La destitució de Mursi per part de l'exèrcit demostra el fracàs de la política formal a Egipte. Unes estructures democràtiques dèbils, un electorat molt polaritzat i una elit militar arrelada han donat pas a un resultat que probablement i tristament no s'hauria pogut evitar. Mentre l'oposició més d'esquerres a Rússia no té manies a afirmar que la democràcia parlamentària és una farsa, el fet que molts dels russos autoproclamats liberals acceptin aquest cop d'estat és una prova que la tradició genuïnament liberal de Rússia ha fracassat.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.