El Parlament de Bòsnia no escolta les protestes

Ciutadans bosnians plens d'indignació van establir l'1 de juliol com a data màxima perquè el Parlament nacional esmenés la llei que prohibeix que els nounats obtinguin un document d'identitat i, per extensió, visats i atenció sanitària. L'òrgan públic, però, no ha reaccionat.

Durant més d'un mes els ciutadans han protestat davant del Parlament i han exigit modificacions urgents de la legislació sobre el Número d'Identificació Nacional Únic o JMBG [bos]. L'inici de les protestes, conegudes amb el nom de “Bebelució”, va tenir lloc després que una nena de tres mesos que estava molt malalta morís mentre esperava el document d'identitat per poder rebre tractament i sotmetre's a una operació a l'estranger. La indignació que va despertar aquesta denegació d'un dret fonamental va estendre's a diversos països balcànics i va aconseguir superar les barreres ètniques que divideixen la regió.

Els manifestants havien exigit al poder legislatiu que determinés abans de l'1 de juliol el futur de la llei sobre els documents d'identitat, que va deixar d'estar en vigor el febrer passat. Aquest dia, mentre Croàcia celebrava la seva adhesió a la Unió Europea, milers de persones s'aplegaven davant del Parlament, a Sarajevo, per transmetre un missatge clar als legisladors: “Esteu acomiadats!”, i comunicar a la comunitat internacional el que estava passant amb una carta oberta [en].

"Babylution" cover photo being distributed across social networks: "01.07. Dismissal"; image courtesy of Babylution Facebook fan page.

La crida a la “Bebelució” va escampar-se per les xarxes socials: “01.07. Dimissió”. Imatge cortesia de la pàgina de Facebook de la “Bebelució”

També es van dur a terme manifestacions a altres punts de la federació bosniana, com a Mostar, Tuzla, Zenica, Prijedor, Bugojn i altres pobles i ciutats.

El bloguer Tom Simpson és una de les persones que s'han unit [en] a la “Bebelució” en línia:

Mentre durin l'entusiasme i l'agonia, els manifestants hauran d'exhibir tot el coratge, tota la paciència i tota la creativitat que puguin. Per part seva, la resta del món ha de seguir pressionant els polítics bosnians perquè facin el que han de fer: garantir els drets i les llibertats fonamentals a tots els ciutadans de Bòsnia i Hercegovina. L'esforç que està fent el poble bosnià és un esforç realment humà, i el món s'hauria de posicionar al seu costat mentre defensen el seu poble, elegeixen l'amor i s'atreveixen a tenir esperança.

Durant les revoltes, el Parlament bosnià va celebrar una sessió [bos], durant i després de la qual, però, res no va canviar. En el curs de la sessió, les protestes de #JMBG [en] van ser titllades de “crisi d'hostatges” [en] i l'intercanvi d'opinions va acabar desembocant en meres acusacions entre els partits polítics. Trobar solucions que beneficiïn els ciutadans de Bòsnia i Hercegovina no va ser en cap moment una qüestió d'ordre.

Els diputats que van expressar la seva preocupació sobre aquest afer [bos] van ser ben pocs. Entre ells hi havia Anto Domazet:

Današnja rasprava o sigurnosnoj situaciji pokazuje da je fokus poslanika na političkom pitanju koje je izazvalo i zastoj u radu i vanrednu situaciju. „Međutim, mi se moramo zapitati šta je velika stvar koja će se desiti u političkom životu BiH? Očigledno je da građani traže politički pluralizam, da o bitnim stvarima ne odlučuju lideri ili stranke već i oni sami. To je nešto na što ćemo se morati navići“, istakao je.
Smatra da poslanici moraju imati u vidu da će živjeti i raditi paralelno s civilnim aktivizmom.

El debat d'avui sobre temes de seguretat demostra que els diputats se centren en les raons estrictament polítiques que van causar el retard en el procés i aquesta situació de crisi. “Tanmateix, ens hem de preguntar què passarà en la vida política de Bòsnia i Hercegovina. Està clar que els ciutadans volen pluralisme polític: no volen que només els líders o els partits decideixin, sinó que també volen fer-ho ells. I ens hi haurem d'anar acostumant”, va emfasitzar.

A les xarxes socials, la indignació no s'ha apagat. L'estudiant de Ciències Polítiques Olivier Gonner (@igonnerclast) escriu:

@igonnerclast: Ermin Zatega: “Si l'emperador va nu!” – Una metàfora brillant de Hans-Christian Anderson per descriure les protestes de #JMBG a #Bosnia. #Bebolucija

Edita Gorinjac (@EditaGorinjac), periodista de Sarajevo, és una de les moltes persones que ha criticat el Parlament:

@EditaGorinjac: Zastup. u #ParlamentBiH kritiku njihovog rada nazivaju blaćenjem. Kažu to nema nigdje u svijetu. Nisam sigurna o kojem svijetu govore.#jmbg

@EditaGorinjac: Representació. Al #ParlamentBiH titllen de calúmnia qualsevol tipus de crítica. Diuen que això no s'ha vist mai en cap altre lloc del món. No estic segura de quin món estan parlant. #jmbg

Un altre usuari de Twitter, Mahir Vražalić (@Mahir_Vrazalic), afirma:

@Mahir_Vrazalic: Znaci u Parlamentu o svemu sem #JMBG….

@Mahir_Vrazalic: Al Parlament hi estan discutint de tot menys #JMBG….

Edis Jasarevic (@EdisPG), comentarista de carreres, afegeix amb sarcasme:

@EdisPG: Molimo da se u parlamentu pušta samo lagana jazz muzika, kako poslanici ne bi osjecali pritisak, i barem 2x dnevno antistres masaze #jmbg

@EdisPG: Demanem que al Parlament només hi soni jazz suau perquè els diputats no se sentin pressionats, i també, almenys, dos massatges al dia per llevar-los l'estrès del damunt #jmbg

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.