#Viquimodernisme: El modernisme català, de l'aula a la xarxa

Casa_Batlló

Part superior de la Casa Batlló, a Barcelona, dissenyada per Antoni Gaudí entre 1904 i 1906. Per cortesia de Bernard Gagnon (obra pròpia). Via Wikimedia Commons

Després de detectar que la qualitat de les entrades a la Viquipèdia sobre el Modernisme no era la desitjable, les no menys fantasioses ments dels viquipedistes catalans han posat en marxa un apassionant viquiprojecte anomenat Viquimodernisme, amb tres objectius: “millorar la presència del Modernisme català a la Viquipèdia”, “fer accessible a la xarxa el coneixement generat a la universitat” i “posar en pràctica nous models d'educació oberta”.

Si mai heu visitat Barcelona, segurament encara guardeu als ulls una mica de l’arquitectura curvilínia i colorista dels fantasiosos edificis d’Antoni Gaudí. Gaudí és un dels màxims representants del Modernisme català, la joia de la corona de l'art a Catalunya, però al davall d’aquesta estètica orgànica i somniadora jeu tot un moviment de revolució política i cultural que buscava transformar la societat catalana de les darreries del XIX i primeries del XX. Un moviment eclèctic que es va nodrir de corrents semblants a altres països europeus, com ara l’Art Nouveau francès, però amb un sentit nacional que li confereix la seua personalitat única.

Façana de la Casa Macaya, de Josep Puig i Cadafalch, 1901. Per cortesia de Mutari (Obra pròpia) [Domini públic], via Wikimedia Commons

Durant el primer quadrimestre del curs 2012-2013, un centenar d’alumnes del grau d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona van canviar els treballs acadèmics tradicionals per l'elaboració d'articles de qualitat a la Viquipèdia, sota la supervisió de sis professors i investigadors del GRACMON, el grup de recerca en història de l'art i del disseny contemporanis de la Universitat de Barcelona. Fins ara s'han creat i editat més d’un centenar d’articles relacionats amb el Modernisme català.

L'aliança perfecta

La proposta va arribar de la mà d'Àlex Hinojo (@Kippelboy), membre de #glamwiki, un grup internacional de wikipedistes que treballa per a enfortir les relacions entre el sector cultural i la xarxa de coneixement lliure. Hinojo, a més de ser un dels viquipedistes més actius, és el creador del projecte @CatalanMuseums, que brinda informació en anglès dels diversos museus de Barcelona i Catalunya.

Esther Solé (@EstherSole), historiadora de l’Art, viquipedista i coordinadora del projecte Viquimodernisme, explicaa un article publicat al web de Viquimèdia, com aquesta proposta inèdita va véncer ràpidament el recel amb què el món acadèmic sol percebre la Viquipèdia:

Les suspicàcies ben aviat van deixar pas a la curiositat, i aquesta fou substituïda per l'entusiasme davant una proposta inèdita. […] Considerant que la viquipèdia normalment ocupa les primeres posicions als resultats de les cerques als principals buscadors i que sovint és la primera —i en moltes ocasions, la única— font que la població en general consulta per saciar els seus dubtes o la seva curiositat, no és descabellat optar per a que el coneixement i les dades que presenta aquesta enciclopèdia online siguin correctes i de qualitat.

Hem preguntat Hinojo què en pensa d'aquesta desconfiança per part de l'àmbit acadèmic:

El recel és sovint un resultat del desconeixement cap a un tema en concret. Per això fem aquest tipus de projectes, per apropar sectors. Una de les coses que més ens responen els professors és: “no tenia ni idea del nivell de control que fan els voluntaris ni de tots els processos de filtre de qualitat que té la Viquipèdia. Els Viquipedistes són més “perepunyetes” que els professors”

Cap a una educació oberta

Els viquiprojectes GLAM tracten que els professionals d’una institució cultural es comprometen a compartir els seus coneixements gratuïtament. En el cas del Viquimodernisme, Solé i Hinojo es van ocupar de transmetre als professors del GRACMON, la major autoritat en matèria de modernisme català, la cultura de treball col·laboratiu de la comunitat de viquipedistes. Diu Solé al seu article:

En lloc de realitzar treballs tradicionals de curs en forma de plecs de folis grapats que acabaven dormint el son dels justos, els alumnes editarien articles de la viquipèdia. […] Els participants es van veure immersos en un món de llenguatge enciclopèdic, on la sintaxi – el codi wiki – resultava estranya, on la comunitat d’editors de la viquipèdia participava activament del viquiprojecte i intervenia en un treball que havia deixat d’ésser exclusivament de l’alumne per ser lliure i a disposició de tothom gràcies a les llicències creative commons.

Viquimodernisme_enquesta_1Q_Q13

L'enquesta realitzada al gener 2013 pels coordinadors del projecte Viquimodernisme mostra l'entusiasme dels estudiants que hi participen. Per cortesia de ESM, via Wikimedia Commons

Els articles han estat millorats especialment en català, però també s’han editat articles en castellà, francès i anglès. Els coordinadors del projecte van realitzar una enquesta per valorar-ne el desenvolupament en finalitzar el primer quadrimestre, al gener del 2013. Podeu consultar-ne els resultats aquí. Després d'aquests primers mesos del projecte, Hinojo destaca com a dada positiva que “els alumnes trobin molt útil que el seu treball estigui “publicat” a la viquipèdia i sigui útil per a la resta”.

Viquiprojectes GLAM, apropant l'art a la xarxa

El projecte Viquimodernisme forma part dels viquiprojectes GLAM (acrònim en anglès de Galleries, Libraries, Archives and Museums), una iniciativa internacional que va sorgir quan els responsables del Museu Britànic [en] van adonar-se’n del gran nombre d’entrades que hi havia sobre el museu a la Wikipedia i contractaren un wikipedista per tal que revisara i ampliara els articles existents. Des de llavors, la iniciativa s’ha exportat a altres països i institucions.

Després de constatar l'interès que el projecte ha despertat entre les institucions acadèmiques, els coordinadors esperen [en] que esdevinga un referent per a experiències futures. De moment, tenen previst presentar-ne els resultats finals al Congrés Internacional d’Art Nouveau CoupdeFouet, que tindrà lloc a Barcelona en juny de 2013, data que coincideix amb la fi del projecte.

Violeta Camarasa és co-autora d'aquest article.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.