Projecte en línea per a controlar l'estat de les carreteres russes

El projecte “RosYama” [ru] [literalment “Sot rus”] és un sistema per a controlar l'estat de les carreteres i el seu ajustament als estàndards del govern. Qualsevol persona que trobi una carretera que no s'ajusti a aquests estàndards pot utilitzar el servei de RosYama.

El coordinador de RosYama, Fyodor Ezeev, va explicar a Evgeny Voropai, de Greenhouses of Social Technologies, com fa temps que ha deixat de veure la frontera entre els móns on-line i off-line, i com els projectes amb un objectiu concret són més efectius que aquells que són universals.

Fyodor Yezeev. Foto facilitada pel seu propietari.

Fyodor Ezeev: Penso que RosYama té tres components que la duran a l'èxit. El primer, la rellevància de la qüestió — els sots a les carreteres són realment molestos per a molta gent. En segon lloc, la influència de Navalny [un prominent blocaire i activista de l'oposició] va permetre que molta gent s'assabentés del projecte des de bon començament. En tercer lloc, RosYama es diferencia de projectes similars perquè ajuda els usuaris a formular les seves queixes i s'ocupa dels aspectes legals de la tasca.

Evgeny Voropai: Com ha canviat el comportament dels usuaris des de la creació de RosYama?

F.E.: La nostra audiència és dos o tres cops més petita, però el nombre de sots registrats ha augmentat a més o menys el mateix ritme. Això significa que cada visitant registra ara al voltant de cinc vegades més sots que abans. La gent ha deixat de visitar el lloc web per curiositat, però n'hi ha més que l'utilitzen per al què toca.

E.V.: RosYama és un servei automatitzat per a presentar queixes amb un nombre d'usuaris actius significatiu. Digui'ns què fa l'equip del projecte a Moscou i les regions.

F.E.: RosYama no és un servei automatitzat per a enviar queixes. Les queixes dels usuaris s'han de presentar de manera independent. L'equip de RosYama treballa en el lloc web i aconsella als usuaris del projecte.

E.V.: Quan un projecte funciona en base a un model de cooperació en què “L'usuari té el poder”, és important valorar seriosament la participació de la teva audiència. Quins altres indicadors poden dir-te que el teu projecte és efectiu i funciona?

F.E.: L'únic indicador de la viabilitat de qualsevol acció és la presència o l'absència de resultats tangibles. Els resultats tangibles de RosYama són més de 8.500 sots arreglats.

E.V.: Has escrit al teu bloc que després dels debats [organitzats recentment per l'oposició], el nombre de visitants va créixer en un 58%. Diries que la gestió pública de projectes a la xarxa és més efectiva que la gestió tradicional?

F.E.: L'efectivitat de qualsevol màrqueting, per regla general, és a molt curt termini. Crec que RosYama necessita parar més atenció al desenvolupament de possibilitats per als nostres usuaris i facilitat d'ús. Aquestes accions porten bons resultats a llarg termini.

E.V.: La blogosfera ha respost activament a la teva participació a les eleccions per al Consell Coordinador de l'oposició. Us preocupava que això pogués afectar negativament a RosYama?

F.E.: No, no teniem cap preocupació d'aquest tipus.

E.V.: “Set candidatures per a set projectes” [un bloc electoral per a les eleccions al Consell Coordinador] té com a representants els mànagers i coordinadors de projectes a internet. En cas que comencessin a treballar fora de la xarxa, com afectaria això a les seves activitats a internet?

F.E.: Ja fa temps que vaig deixar de veure els límits entre els mons on-line i off-line. Internet tan sols és un altre mitjà per a transmetre informació, un mètode per a connectar persones. Simplement com un telèfon, per exemple. Una persona fa servir un telèfon per a xerrar pels descosits durant hores, mentre una altra demana al seu broker que vengui un paquet d'accions per valor de milions de dòlars.

E.V.: Abans de “RosYama” ja teníem “RosPil” [un lloc web anti-corrupció], després que “RosUznik” [una fundació d'ajuda legal per a figures de l'oposició que han estat arrestades] aparegués, i després “RosVybory” [un lloc web de control de les eleccions]. Heu detectat la migració d'una audiència lleial d'un projecte a l'altre

F.E.: Jo no. Suposo que ningú, o pràcticament ningú ho ha fet. Si a algú li interessen els afers del govern, no deixaran d'interessar-li perquè aparegui RosUznik.

E.V.: En els seus articles a LiveJournal, indica que l'audiència sovint no veu la connexió entre els seus problemes immediats i les eleccions lliures. Però al mateix temps, tots aquests “Projectes Ros” són molt específics i no permeten a l'audiència veure'ls com a part d'un tot complex. Hi ha hagut algun pla per a integrar tots aquests projectes en un de sol, però amb un abast més ampli?

F.E.: Crec que els nostres projectes tenen èxit en bona part gràcies a la seva especificitat. La idea “fes poc, però bé” funciona millor que la idea de “fes molt, però malament”. Sobre la relació entre els problemes immediats dels ciutadans i les eleccions lliures — és la participació en un projecte com RosYama el què els permet no només veure, però sentir, aquesta connexió, pràcticament tocar-la.

E.V.: Ha treballat en una gran empresa d'Internet, després va iniciar el projecte cívic RosYama. Va canviar la seva manera de treballar i desenvolupar tasques?

F.E.: Intento involucrar-me exclusivament en tasques que realment m'interessa resoldre. Altres factors superficials pràcticament no tenen cap sentit per a mi.

Aquesta entrevista va ser conduïda per Evgeny Voropai, el text original [ru] està disponible al lloc web te Teplitsa.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.