Índia: Amb l'aigua al coll com a senyal de protesta

Cinquanta-un habitants del poble de Ghongalgaon al districte de Khandwa, a l’estat indi de Madhya Pradesh, han iniciat una protesta «Jal Satyagraha», que consisteix a ficar-se fins al coll a l'aigua embassada a la presa d'Omkareshwar [en] del riu Narmada. El terme satyagraha (insistència en la veritat), desenvolupat per Mahatma Gandhi és un filosofia i una pràctica particular, que també es coneix com a resistència no violenta o resistència civil.

Usha Hegde va aportar la informació [en] següent sobre la protesta:

51 people are staying submerged in water for the 14th day in Madhya pradesh protesting against government decision to opening all the gates of Omkareshwar dam, which will cause their villages to be submerged. They are demanding proper rehabilitation.

Ja fa 14 dies que 51 persones romanen submergides a l’aigua a Madhya Pradesh per protestar contra la decisió del govern d’obrir totes les comportes de la presa d’Omkareshwar, que farà que els seus pobles quedin enfonsats. Per això en demanen una compensació adequada.

El bloc de Tales of Narmada ([en], Relats de Narmada) actualitza regularment les notícies sobre la protesta amb fotografies. Un altre bloc, Down To Earth [en], també ha penjat moltes fotos.

Screenshot of the video showing the protest of the evictees of the Omkareshwar Dam project

Captura de pantalla del vídeo que mostra la protesta dels desallotjats del projecte de la presa d’Omkareshwar.

La protesta l’ha organitzada  Narmada Bachao Andolan [en], un moviment social contra les preses construïdes en el riu Narmada, en què participa gent que pertany a tribus, grangers, ecologistes i activistes dels drets humans. El projecte de la presa Indira Sagar de Narmada es va iniciar el 1984 i la gent de la vall de Narmada que seria desallotjada es va començar a organitzar el 1985-86. Els projectes riu avall d’ISP són Omkareshwar, Maheshwar i el projecte de Sardar Sarovar.

Una comissió independent creada per la Campanya Nacional per als Drets de la gent a la Informació, per tal d’investigar la rehabilitació de la presa Indira Sagar, troba en una notícia [en], «… que quests grans abusos contra els drets humans han tingut lloc i que el Govern de Madhya Pradesh, amb la construcció de la presa Indira Sagar Pariyojana, ha comès injustícies indefensables a nivell social, polític i econòmic sobre la gent de la vall de Narmada.»

La presa Sardar Sarovar Narmada es desborda a Gujarat a causa de les fortes pluges a Madhya Pradesh. Vídeo pujat per  Desh Gujarat

Segons un un ordre judicial recent [en], les persones que faran fora de la presa Omkareshwar i de la d’Indira Sagar tenen dret a que se’ls restitueixi la seva terra amb una altra d’almenys dues hectàrees. Alguns diaris locals informen [en] que tot i que a milers d’aquestes persones encara no se’ls ha donat un lloc per viure, el govern de Madhya Pradesh permet que el nivell de l’aigua de la presa pugi 4 metres, de 189 a 193 metres [en]. Això suposaria que diversos pobles escampats per aquestes terres quedessin submergits [en].

51 persones afectades [en] van iniciar una protesta Jal satyagraha a Ghoghalgaon el 16 de juliol perquè fessin baixar el nivell de l’aigua a la presa Omkareshwar a 189 metres. Denuncien que caldria proporcionar una terra a les persones afectades en contrapartida de la que han perdut, entre d’altres beneficis de restitució.

El vídeo que hi ha a continuació es va enregistrar el desè dia de la protesta dels desallotjats de la presa de Omkareshwar:

Aquestes són algunes de les reaccions que hi van haver a Twitter:

@Dibundy: the people displaced by the Omkareshwar dam are a people driven to the edge. … http://t.co/mWykJZLb

@Dibundy:Han fet que les persones desplaçades per la presa d’Omkareshwar estiguin al caire de la bogeria… http://t.co/mWykJZLb

@jamewils: Waters of rising Omkareshwar reservoir were almost touching the chins of the protestors on September 3. http://t.co/nbHBfbwX

@jamewils: L’aigua cada cop més alta de la presa d’Omkareshwar ben bé tocava la barbeta dels protestants el 3 de setembre. http://t.co/nbHBfbwX

@HarrietLambFT: I molts anys després, els activistes del Narmada encara lluiten. RT@httweets:Neck deep in Narmada http://t.co/5kpbdog5

@HarrietLambFT: so many years later narmada activists still fighting on. RT@httweets:Neck deep in Narmada http://t.co/5kpbdog5

@babayesudas: That which refuses ‘rehabilitation’ in such circumstances, is not a ‘govt!’ It is Goonda Raj. http://t.co/Oinj4c3O

@babayesudas: Els que refusen una indemnització en aquestes circumstàncies, no es poden denominar Govern, sinó Goonda Raj. http://t.co/Oinj4c3O

Ved Prakash Singh acusa els mitjans de comunicació de no fer-hi prou:

@vedforgutuk: See this pic and RT . people standing in Narmada river from last 13 day. what is #Media doing. http://t.co/vf6V5Hh1

@vedforgutuk: Mireu aquesta foto i RT. La gent dins del riu Narmada des de fa 13 dies. Què fan els #mitjans de comunicació. http://t.co/vf6V5Hh1

Podeu signar per a presentar una apel·lació [en] a la Comissió Asiàtica per als Drets Humans (AHRC) demanant que s’actuï immediatament per reallotjar els desplaçats pel projecte hidroelèctric Omkareshwar de Madhya Pradesh.

Actualització: Segons les notícies més recents les intenses pluges pel territori de Madhya Pradesh han fet que el riu Narmada corri per sobre del nivell de risc a Omkareshwar i Khandwa. El Govern ha obert totes les comportes de la presa per a mantenir el nivell d’aigua estable, cosa que significa més problemes per a 30 pobles del districte de Khandwa que ja han quedat submergits.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.