Molts xinesos no es poden permetre un segon fill malgrat que ja és legal

One child policy poster in the 1980s.

Cartell dels anys vuitanta sobre la política del fill únic.

Molts xinesos no estan tan emocionats com es podria pensar sobre el que va declarar el Partit Comunista el 29 d'octubre: quedarà abolida la llei del fill únic i les parelles casades, si volen, podran tenir un segon fill. Un gran nombre d'aquestes parelles han utilitzat les xarxes socials xineses per mostrar la seva frustració a les “bones notícies”, ja que la política del segon fill representa una gran càrrega.

El salari mitjà mensual d'un graduat a les grans ciutats com Pequín és de tan sols uns 3.000 iuans (aproximadament 500 dòlars estatunidencs), mentre que el preu mitjà dels béns immobles és de 30.000 iuans (5.000 dòlars estatunidencs) per metre quadrat. I criar una criatura també implica preparats de llet estrangers que són cars, quotes de guardaria també cares, i que les mares joves tinguin més risc de perdre la feina. Tots aquests problemes són molt realistes.

Les noves lleis calmaran encara més la política de planificació familiar a la Xina, el país més poblat del món i on va entrar en vigor la política del fill únic a finals dels anys setanta per controlar la natalitat en una població que es disparava en nombre d'habitants. Aquesta política limitava la majoria de parelles urbanes a tenir un fill i la majoria de parelles rurals, dos fills si la primera era una nena.

Segons un comunicat emès després d'una sessió important del partit la setmana passada, el canvi en la política de planificació familiar està pensat per compensar la proporció desequilibrada de la població quant al sexe, i abordar el repte d'una població que envelleix.

Menys nens a un preu elevat

Segons l'Oficina Nacional d'Estadística, la Xina va tenir una població de 1.368 milions d'habitants a finals del 2014, mentre que l'Índia, el segon país amb la població més elevada del món, va tenir una població d'uns 1.250 milions d'habitants.

Segons el govern, des de l'entrada en vigor de la política del fill únic, es calcula que la població ha disminuït en uns 400 milions de xinesos. Això no obstant, també s'ha culpat a aquesta política d'haver generat diversos problemes socials, especialment una proporció desequilibrada de sexes, una població que envelleix i moltes famílies a les quals se'ls ha mort l'únic fill que tenien.

Segons les dades oficials del 2014, el nombre d'homes comparat amb el de dones que van néixer els anys vuitanta i solters és 136:100, la més desproporcionada globalment.

El 2014, la Xina va tenir una població de més de 212 milions de persones majors de 60 anys, les quals van representar el 15,5% de la població.

A la Xina, des del 1990 s'han acumulat famílies a les quals se'ls ha mort l'únic fill que tenien (a causa de catàstrofes naturals, accidents, malalties, etc.), segons l'Acadèmia xinesa de ciències socials.

Tot i que ha disminuït la població activa, aquesta encara es va mantenir a un nivell elevat el 2014: 916 milions de persones, i va excedir el nombre total de la població europea, que va sumar 730 milions de persones. Aquest fet es troba lluny de representar una escassetat de mà d'obra o el fet que el dividend demogràfic estigui desapareixent.

A començaments del 2014, la Xina va suavitzar la política de planificació familiar per permetre els pares tenir un segon fill si un d'ells era fill únic. Segons la Comissió nacional de salut i planificació familiar xinesa, a finals de maig, només 1,45 milions d'11 milions de parelles elegibles van sol·licitar tenir un segon fill.

«Donar a llum a un altre esclau de la hipoteca»

Segons una enquesta en línia de la pàgina de notícies xinesa Sina.com, el 60% dels que van respondre van dir que no volien tenir un segon fill després que es fes pública la nova política. Més del 72%  de persones van mencionar que la pressió econòmica era l'obstacle principal a l'hora de tenir un segon fill.

Altres temors que van circular van ser que el fet de tenir un altre fill posés pressió a les mares a passar més temps a casa i menys a la feina, potser reduint la inclinació de l'empresari a contractar dones.

Wang Pei'an, subdirector de la Comissió nacional de salut i planificació familiar, va dir que la població xinesa s'espera que, amb la supressió de la política del fill únic, arribi a 1.450 milions el 2030. També va dir que uns 90 milions de parelles estaran qualificades per tenir un segon fill un cop entri en vigor la política, i va afegir que un 60% de les dones qualificades tenien com a mínim 35 anys.

En la secció dels comentaris de Headline News en el servei de microblog Weibo, els comentaris següents sobre la política dels dos fills van rebre la majoria de «M'agrada»:

政策不是阻碍人生孩子的原因,有钱的出国去香港都能生,关键是生了养不起。

La política de planificació familiar no és la causa que fa que les famílies no tinguin fills. Els rics poden viatjar a l'estranger, a Hong Kong, per donar a llum. La clau del contracor és no poder-ne mantenir més.

生了谁养,政府会帮我养吗?终究还不是我养,但是对不起,我不会生二,因为养不起,一个都已经过的很辛苦了,再生一个命还要不要了,日子还过不过了,说白了,政府不就是想让我们再生个房奴出来吗?

Qui criaria un nen si n'hagués tingut un altre? Puc fiar-me del govern? Al cap i a la fi haig de criar el fill jo sola. Em sap greu, però no donaria a llum a un segon fill perquè no en puc mantenir un altre. És difícil criar un fill i tenir-ne un altre em podria costar la vida. Francament, el govern només vol que tinguem un altre esclau de la hipoteca, oi?

移民吧,活着太贵了,死又死不起,牲口一样的日子

És millor que emigris de la Xina. És tan car viure aquí que no et pots ni permetre morir. Vivim com bestiar.

城市里负担压力大,二胎生不起,农村穷多生就是劳动力,最后又往城里跑,然后房价就又高啦

Els residents ni es poden permetre tenir un segon fill a causa de la gran càrrega que suposa viure, mentre que a les zones rurals pobres els camperols acostumen a tenir més fills per disposar de més mà d'obra. Després els camperols emigraran a les ciutats i faran que augmentin els preus de les cases.

懒汉大Q:一个都养不起,还生?奴隶不够了,养不起你们了,急了吧

Per què permetre que la gent tingui un altre fill si moltes persones ni tan sols es poden permetre criar-ne un? [Els governants] us esteu tornant tan ansiosos que ja no teniu prou esclaus que us serveixin?

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.