Arran dels atacs de París, alguns africans es pregunten si totes les vides humanes tenen el mateix valor

Rebels training in Central African Republic. Photo released under Creative Commons by Flickr user hdptcar.

Rebels que s'entrenen a la República Centreafricana. Fotografia de l'usuari de Flickr hdptcar, sota llicència Creative Commons.

Després dels atacs del 13 de novembre, que van provocar com a mínim 129 víctimes a París, França, un gran nombre d'usuaris de Facebook d'arreu del món van mostrar la seva solidaritat amb el país aplicant el filtre de la bandera francesa a la seva foto de perfil.

Molts africans en línia es van unir a la resta del món i van fer el mateix per expressar simpatia i solidaritat amb França. Això no obstant, n'hi va haver que no van defensar aquest gest i ho van argumentar dient que els atacs a Àfrica no reben prou simpatia global o, ni tan sols, local.

Un usuari de Facebook, per exemple, va voler saber per què, després que els militants de Boko Haram causessin 200 víctimes al país, no hi va haver una inclinació semblant a l'hora d'aplicar un filtre amb la bandera de Nigèria a les fotos de perfil dels usuaris.

La mort i destrucció a les mans dels grups militants

L'Àfrica subsahariana ha patit la part que li correspon quant a violència d'organitzacions motivades políticament o religiosament i que han causat milers de víctimes. La majoria d'atacs són de grups militants com Boko Haram, a Nigèria i a la República del Camerun; Aix-Xabab, a Somàlia, Kènia i Uganda; l'Exèrcit de Resistència del Senyor, a Uganda, al Sudan del Sud i a la República Centreafricana; i els militants de Séléka, a la República Centreafricana. Per exemple, el 2 d'abril del 2015, els militants d'Aix-Xabab van atacar la Universitat de Garissa, a Kènia, i van causar la mort de 148 estudiants. I el 21 de setembre del 2013, el mateix grup va atacar el centre comercial Westgate, a Nairobi, Kènia, i va causar 67 víctimes.

A l'abril del 2014, Boko Haram va segrestar 276 nenes escolars a Chibok, Nigèria, i es va generar una campanya global amb l'etiqueta #BringBackOurGirls (torneu-nos les nostres nenes). Al juliol del 2015, el mateix grup va causar, com a mínim, 200 víctimes a Kano, Nigèria.

A començaments d'aquest any, Amnistia Internacional va descriure un atac brutal de Boko Haram a Baga, un poble a Nigèria, com a «la matança amb més víctimes dels últims anys». La controvèrsia oscil·la entre 150 víctimes, segons els càlculs oficials, i 2.000 víctimes, segons fonts independents. L'atac es va produir aproximadament al mateix temps que el tiroteig a la seu de Charlie Hebdo a París, França. Després de l'atac nigerià, l'autor de Global Voices Nwachukwu Egbunike va preguntar: «Per què la matança a Baga no ha originat tants titulars com l'atac a Charlie Hebdo?».

El 2014, dels 10 països amb més víctimes a causa «d'activitats terroristes», quatre es troben a Àfrica. Nigèria ocupa la segona posició, abans d’Afganistan, però després d'Iraq.

«Rebutjo reconèixer que alguns humans són més especials que la resta de nosaltres»

L'usuari de Facebook Sen John Ayokunle Falodun, establert a Nigèria, va expressar la seva oposició al gest francès sobre la bandera:

To me its so strange how Suddenly people are praying for France, changing [default pictures] to French flag. And I started asking myself different Questions, do we value the lives of the less than 200 people who died in Paris more than the thousands killed by Boko Haram? How many French Nationals do we see use Nigerian flags as [default pictures] and then pray for Nigeria whenever [Boko Haram] strikes? How many of us have prayed for Nigeria in the wake of all the [Boko Haram] strikes? It is time Africa and Africans wake up to be counted mostly Nigerians. I believe it is inferiority complex that is responsible for this. Don't get me wrong, I am totally against terrorism, and I feel pained by the incidence in Paris but i think what my people lack is the will.

Boko Haram killed over 200 in kano in a day, Did Nigeria do not have flag? I wonder why we like to take medicine for another person's headache. Boko haram are killing us in numbers…yet no Nigerian use our flag or wrapped it on His or Her body.

 

Trobo molt estrany que tot d'un plegat la gent expressi el seu condol per França modificant les [fotos de perfil] amb la bandera francesa. I m'he començat a preguntar el següent: valorem més les vides de les menys de 200 víctimes de París que no pas els milers de víctimes que va causar Boko Haram? Quants francesos veiem que facin servir la bandera nigeriana com a [foto de perfil] i després expressin el seu condol per Nigèria quan [Boko Haram] ataca? Quants de nosaltres hem expressat el nostre condol per Nigèria com a conseqüència dels atacs de [Boko Haram]? Comença a ser hora que Àfrica i els africans es despertin per ser considerats, principalment, nigerians. Crec que el complex d'inferioritat és el responsable d'això. No em mal interpreteu, estic totalment en contra del terrorisme i estic dolgut pel que ha passat a París, però penso que a la meva gent li falta voluntat.

En tan sols un dia, Boko Haram va causar més de 200 víctimes a Kano. Nigèria no tenia una bandera? Em pregunto per què ens agrada prendre medicaments pel mal de cap dels altres. Boko Haram ens està matant a tots… Ara bé, cap nigerià fa servir la nostra bandera o se l'embolica al cos.

The flag of France used by people around the world to show solidarity with the country. Public Domain photo sourced from Wikipedia.

La bandera francesa que s'utilitza arreu del món per mostrar solidaritat amb el país. Foto de domini públic de la Viquipèdia.

Un altre usuari de Facebook, Kimario Pankrass, va dir:

Facebook recommends people to change their profile picture to French flag which I would do to support the victim's but do they have one for Beirut Lebanon where bomb killed people 24 hours ago, what about The constant attack in north east Nigeria by Boko Haram, also over 200 Russians died of bomb blast on a plane in Sinai, I refuse to acknowledge that some human beings are more special than the rest of us. Life of a simple farmer in Nigeria,African Americans in South Carolina, a baker in Beirut, a russian tourist and French concert goers should and must be valued the same and equal to life of a child in West bank. The world has a hypocritical double standard, please do not play to it. What happened in paris is despicable, but so is what happened in Beirut barely 24 hours ago. I suggested europeans change their profile to french flag, Africans change their flag to green and white (nigerian flag) and middle east change their to colors of Lebanon. […] If anything, change your profile to the image of the globe for a better world. Peace to the whole world.

Facebook recomana que la gent modifiqui la foto de perfil amb la bandera francesa, cosa que faria per donar suport a les víctimes, però en té una per Beirut, al Líban, on una bomba ha causat víctimes fa 24 hores? Què passa amb els atacs constants de Boko Haram al nord-est de Nigèria? També, més de 200 persones russes van morir a causa d'una bomba que va explotar en un avió a Sinaí. Rebutjo reconèixer que alguns humans són més especials que la resta de nosaltres. La vida d'un simple granger a Nigèria, els afroamericans a Carolina del Sud, un banquer a Beirut, un turista rus i els francesos aficionats als concerts haurien i han de ser valorats de la mateixa manera que la vida d'un nen a Cisjordània. El món té un doble estàndard hipòcrita, si us plau, no hi jugueu. El que va passar a París és menyspreable, però també ho és el que havia passat a Beirut amb prou feines 24 hores abans. Suggereixo que els europeus modifiquin la foto de perfil amb la bandera francesa, els africans canviïn la bandera pel verd i blanc (bandera nigeriana), i els d'Orient Mitjà canviïn la foto pels colors del Líban. […] Si no, potser podríeu canviar la foto de perfil per una imatge del món i així expressar que voleu un món millor. Pau a tot el món.

Adamu Chiroma va compartir un article sobre Reno Omokri que va difondre's ràpidament i que citava l'ajuda que havia rebut l'expresident nigerià Goodluck Jonathan. L'ús de la bandera francesa a les fotos de perfil, segons Omokri, mostra que els africans i asiàtics tenen una «autoestima baixa»:

According to the cleric, “Terrorism is evil and condemnable. But we should not only cry when it happens in rich nations. We should treat it the same wherever it occurs. I sympathize with France, but why are Africans and Asians putting French flags on their profile when they do not put their own nation’s flag on their profile when terrorists attack their own nations? Are French lives more precious than their own brothers and sisters who are killed daily by home grown terrorists like the satanic Boko Haram and Al Shabab.”

Segons el clergat, el «terrorisme és malvat i condemnable. Però no només hauríem de plorar quan això passa a les nacions riques. Ho hauríem de tractar de la mateixa manera a qualsevol lloc que passi una cosa així. Em compadeixo de França, però per què els africans i asiàtics posen banderes franceses als seus perfils, en lloc de les banderes de les seves nacions, quan els terroristes ataquen els seus països? Les vides franceses són més importants que les vides dels seus germans i germanes, víctimes diàries de terroristes que s'han criat als seus països, com els grups satànics Boko Haram i Aix-Xabab?».

«Vivim en un poble global»

Luqman K. Olateju, que va comentar sobre els arguments d'Omokri contra de l'ús de la bandera, va pensar que l'exajudant presidencial és curt de vista:

France and Paris are hugely important because they are the bastion of hope, freedom, opportunities and civilization for the world and particularly their people. What has your country done to provide the same for its people? I presume you'd say nothing. Your own countries have been ravaged by corruption, mismanagement and over many years, bad leaders. When your rich folks in Nigeria or even in Asia fall sick, they run to the western world for treatment. They cannot even stay in their countries hospitals to be treated because they don't trust the health care there. That's why Paris, London, New York, Brussels, Switzerland are important […] When the girls were kidnapped [by Boko Haram] in Maiduguri [in Nigeria], did you tell tell France, Britain or the United States to provide resources to help retrieve them, of course, not. They did it on their own.

França i París són tan importants perquè són el pilar principal de l'esperança, la llibertat, les oportunitats i la civilització per al món, i, en particular, per a la seva gent. Què han fet països com Àfrica per proporcionar el mateix per a la seva gent? Suposo que diries que res. Aquests països han estat destruïts per la corrupció, mala administració i durant molts anys, mals líders. Quan la gent adinerada es posa malalta a Nigèria o, fins i tot, a Àsia, corren cap a Occident per rebre tractament. Ni tan sols poden rebre tractament en els hospitals dels seus països perquè no confien en el sistema sanitari. Aquesta és la raó per la qual les ciutats com París, Londres, Nova York, Brussel·les, Suïssa són importants […]. Quan [Boko Haram] va segrestar les nenes a Maiduguri [Nigèria], es va demanar a França, Gran Bretanya o Estats Units que proporcionessin recursos per ajudar a salvar-les? Per descomptat que no. Ho van fer tot sols.

Altres usuaris de Facebook com Izuchukwu Justin, de Nigèria, no van veure res de malament amb el gest. Izuchukwu Justin va destacar que Facebook no ha forçat ningú a fer servir la bandera francesa:

[…] you never woke up to see your profile pix covered with a French flag overlay/ filter, facebook never forced anyone to do that!, so why the f**k are you complaining Now??, Hey guys groW uP!, this is JUST to express solidarity for FRANCE, if you don't wanna do it, i mean changing your profile pix, you want to show solidarity in your mind but not on facebook, GOOD!!!!. Also if you choose not to show solidarity nor pray for them, its yours! OK.

[…] mai no et despertes per veure la foto del teu perfil amb el filtre de la bandera francesa. Facebook mai no ha forçat ningú a fer-ho! Per tant, per què coi us queixeu ara??  Ep nois, creixeu! Això NOMÉS és per expressar solidaritat amb FRANÇA. Si no ho voleu fer, em refereixo a modificar la foto de perfil i voleu mostrar solidaritat en la vostra ment, però no a Facebook, ENDAVANT!!!! A més, si decidiu no mostrar solidaritat o expressar les vostres condolences, va a compte vostre! D'acord?

A la pàgina web de notícies Zambia Reports, Peter Adamu va anomenar «pensament primitiu  i hipòcrita» a la crítica sobre la foto de perfil amb la bandera francesa. Va argumentar que els actes de violència no discriminen quant a la nacionalitat, però apunten a qualsevol a la vista, així com també al fet que França i altres països occidentals han proporcionat molts recursos i ajuda. Va destacar que, als països occidentals, moltes persones van participar en la campanya #BringBackOurGirlsals i, encara que no hi participessin:

Even if France and other European nations did not show sympathy with African death victims, 2 wrong don’t make a right. Moreover our African culture attaches much respect to death victims regardless of race!

We are one and we live in a global village so let support each other regardless of our Race!

Encara que França i altres nacions europees no mostressin simpatia amb les víctimes africanes, dos errors no sumen un encert. A més, la nostra cultura africana respecte molt les víctimes independentment dels seus orígens!

Tots estem units i vivim en un poble global, per tant, ajudem-nos els uns als altres sense tenir en compte els nostres orígens!

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.