Fomentant la tolerància als instituts de Mali

Participants al taller Viure Junts a Tombuctú – imatge de l'autora

Participants del taller Viure Junts a Tombuctú – imatge de l'autora

«Viure Junts» (Vivre Ensemble, en francès), el nom d’aquests clubs de lectura és suficient per a resumir l’objectiu del projecte iniciat per PAT-MALI, el programa de suport a la transició de Mali. Es tracta de promoure la cultura de la tolerància i de la llibertat als instituts de secundària de la regió de Tombuctú.
Del 24 al 27 de novembre del 2014, els 32 professors de diverses disciplines van rebre la formació necessària per a obrir un club de lectura, la finalitat del projecte és oferir 320 llibres electrònics als professors i als membres dels clubs de lectura. Aquí teniu un reportatge fotogràfic d’un d’aquests tallers a Tombuctú.

Taller Viure Junts a Tombuctú

Taller Viure Junts a Tombuctú

Per tal de permetre que tant els instituts de secundària com els de formació professional de Tombuctú que participen en els clubs de lectura gaudeixin d'aquests llibres electrònics que, en total, contenen més de 4.000 llibres, s’han hagut d’utilitzar molts recursos humans i materials.

Participants à l'atelier

Participants del taller

La formació es va dur a terme molt professionalment però en un ambient distès i agradable gràcies a les habilitats de Zineb Benalla, investigadora associada al centre àrab de recerca científica i de les ciències humanes de Rabat, una organització no governamental que té com a objectiu fomentar la llibertat, l’estat de dret i la democràcia.

Un participant del taller Viure Junts a Tombuctú, Mali – imatge de l'autora.

Un participant del taller Viure Junts a Tombuctú – imatge de l'autora.

Ben feliços estaven aquells 32 professors (dels quals jo formo part) de rebre aquells llibres electrònics i aquell CD ideats per a promoure la llibertat. Aquests materials els permetran oblidar que la seva biblioteca va ser destruïda mentre els islamistes regnaven a l’antiga ciutat de Tombuctú des d’abril del 2012 fins el gener del 2013, quan l’exèrcit francès va desallotjar els gihadistes del nord de Mali i els va perseguir fins al mig del desert.

Participants del taller Viure Junts a tombuctú – Imatge de l'autora

Participants al taller Viure Junts a Tombuctú- Imatge de l'autora

Aquests materials també tindran l’avantatge de deslliurar els «professors del Bic vermell» (paraules de Zineb Benalla, la formadora) fet que els permetrà desfer-se d’aquesta capa tan pesada que és la severitat o el rigor, per a passar a convertir-se en simples ajudants, animadors de grups temàtics que volen tornar a poder viure junts en un ambient intercultural, fet que s'assolirà gràcies als alumnes d’aquests clubs que s’hauran escollit tenint en compte la diversitat de l’alumnat. Al final de la formació es van entregar els llibres electrònics.

Viure Junts a Tombuctú - imatge de l'autora

Viure Junts a Tombuctú – imatge de l'autora

Participants del taller. Els llibres electrònics del taller Viure Junts a Tombuctú, Mali – Imatge de l'autora

Participants del taller. Els llibres electrònics del taller Viure Junts a Tombuctú, Mali – Imatge de l'autora

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.