Surprising Europe, un arxiu obert d'històries de migrants

Screenshot from Episode 09 "Home Sweet Home." "Evariste has returned to Burkina Faso after working in Italy. Now he feels free and is happy again."

Captura de pantalla de l'episodi 9, “Home Sweet Home.” “L'Evariste ha tornat a Burkina Faso després d'haver treballat a Itàlia. Ara se sent lliure i torna a ésser feliç.”

En són milions. Viuen al nostre continent, Europa. Són immigrants, però tots tenen una història singular rere seu. Si volguéssim explicar-vos la vida de cadascun, ens caldrien moltes hores.

Una iniciativa en línia ajuda a establir un contacte amb els qui anomenem generalment “immigrants”. Ajuda a superar els prejudicis i estereotips i a fer caure els murs de la ignorància. Surprising Europe els pertany, és un llibre obert escrit a moltes mans i enriquit amb fotografies i vídeos. La plataforma consta d’històries personals, d'èxit, de fracàs, d’esperança… I són explicades en primera persona pels immigrants mateix.

Sorprèn els qui es descobreixen les forces necessàries per superar les barreres lingüístiques, burocràtiques i relacionals. Sorprèn descobrir quants immigrants volen tornar a casa, i els que no poden. Alguns tornen al seu país i expliquen als amics que és millor de construir-se un futur a casa. Sorprèn els qui llancen el missatge següent: “Val més ésser pobre, però lliure.” Surprising permet descobrir que també a Europa la gent és pobra i que el Vell Continent no era el paradís somniat.

I sorprenen els qui, per contra, realitzen el seu somni, per mitjà de la música, o fent carrera en una fàbrica, o estudiant i orientant-se cap a una professió liberal. En aquest espai obert, les experiències permeten de descobrir un patrimoni comú, compartit. Navegar pel portal permet de destacar vides al marge i vides realitzades. Cal entrar-hi sense prejudicis, sense imaginar-se què s'hi podria trobar, com una conversa entre amics.

La idea (una iniciativa no lucrativa) té per objectiu recollir les experiències migratòries legals i també ‘il·legals’. El concepte fou iniciat per Witfilm Amsterdam i Ssuuna Goloob, que es va desplaçar d'Uganda a Europa per comprovar si tot el que es deia sobre els nostres països i sobre la manera com vivim era realment cert. La iniciativa disposa d'un gran suport, si tenim en compte els nombrosos espònsors: Al-Jazeera, el Ministeri d'Afers Estrangers dels Països Baixos, l’Organització Internacional per les Migracions, el Fons Europeu per la Tornada…

I no és pas fruit de l'atzar que la idea nasqués a Amsterdam. La capital neerlandesa és considerada una ciutat multicultural, amb 176 nacionalitats entre els seus 811.000 habitants (a l'àrea urbana, n'hi viuen 1,6 milions).

El portal es divideix en sis categories: ‘Anar-se'n a Europa’, ‘La vida a Europa’, ‘Curt de diners’, ‘A treballar’, ‘La tornada’ i ‘La música’. Les sèries de televisió constitueixen un apartat important en el projecte. Totes diferents, sense cap fil conductor. Són històries plenes de desesperança, però també font d’inspiració, d’esperança i de creativitat. El costat fosc i el costat triomfant. La lluita, de vegades la desfeta, sovint l'èxit. Els protagonistes treballen en les sèries de TV, ja difoses per Al-Jazeera i la televisió pública neerlandesa.

La iniciativa també té un himne, ‘Surprising Europe’, cantat per l'Annie, una italiana d’origen liberià. I és a Libèria on vol tornar a viure per conèixer la seva terra d'origen i potser fins i tot viure-hi. Amb el seu grup afro ‘mixt’, Pepe Soup, l'Annie vol transmetre al món el missatge següent: ‘Uniu-vos!’ 

Surprising Europe no sols pertany als migrants, sinó també a tots els qui els volen entendre millor. I submergir-se una mica més en la seva vida.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.