‘Reality show’ i acció humanitària a la televisió pública italiana

La RAI 1, la cadena de televisió estrella del servei públic audiovisual italià i la més vista del país, està dissenyant un programa d'ajuda humanitària en forma de reality show. S'espera que el primer episodi s'emeti el proper 4 de desembre.

“The Mission”, que s'ha presentat al públic com una experiència social o un documental de ficció, dirigirà durant dues setmanes vuit famosos que estaran al servei de l’ONG italiana Intersos [en] a diferents camps de refugiats del Sudan del Sud, de la República Democràtica del Congo i de Mali sota la supervisió de l’Alt Comissiariat de les Nacions Unides per als Refugiats.

A l'article “Mission” by RAI1. A time bomb? [en], publicat al blog African Voices [en], Carlo Cattaneo explica:

The goal of RAI would be to propose, through this social experiment, as a means of advertising the cause of the most excluded and the engagement of humanitarian workers in order to create greater awareness in the audience. From the rumors collected production will not be focused on the suffering and desperation of refugees but rather on the positive and concrete commitment of humanitarian workers on the stories of refugees and the reasons for fleeing from their native countries. Each episode of The Mission will be introduced by an accurate explanation of the social, historical, political and cultural development of each country visited in order to offer the public with adequate information and to avoid the spectacularization of refugees. Laura Lucci, head of UNHCR Italy ensures that they are focusing on a program of information. The presence of UNHCR will ensure that they are only collected the stories of refugees volunteers standing up supervisor of the right of privacy and personal freedom of each individual. The increase of awareness and private story telling by refugees will help, according intentions of the promoters, to make public opinion more open and sensible on issues such as illegal immigration and the reasons that lead to the desperate search of a better life through the Mediterranean.

L'objectiu de la RAI és de promoure la causa de les persones excloses i el compromís dels treballadors socials a través d'aquest experiment social per tal d'atreure l'atenció del públic. Els rumors diuen que la producció no es basarà en el patiment i la desesperació dels refugiats, sinó en el compromís real i positiu dels treballadors socials amb les històries dels refugiats i les raons per les quals han fugit dels seus països. Cada episodi de The Mission vindrà acompanyat d'una explicació detallada sobre el desenvolupament social, històric, polític i cultural de cada país que es visiti per tal d'oferir al públic informacions vàlides i d'evitar que els refugiats es converteixin en un espectacle. Laura Lucci, cap de l'ACNUR a Itàlia, assegura que s'estan centrant en aconseguir fer un programa informatiu. L'ACNUR s'encarregarà que només es tractin les històries dels refugiats voluntaris que així ho vulguin i que es respectin els drets a la privacitat i a la llibertat personal de cada individu. Segons els promotors, la sensibilització i les històries íntimes dels refugiats ajudaran a fer que l'opinió del públic sigui més oberta i comprensiva pel que fa a temes com la immigració il·legal i les raons que condueixen als immigrants a cercar desesperadament una vida millor a l'altra riba del Mediterrani.

Carlo Cattaneo també ha publicat una autorització oficial de la República Democràtica del Congo en relació al rodatge del programa [en]:

ministry-of-culture_authorization-for-filming_09-07-20132

 

Molts italians, humanitaris o no, ja han criticat el programa, mesos abans de l'emissió, i el debat està fent estralls a la xarxa. Una petició en línia que ja han signat més de 91.000 persones demana que el programa no s'emeti [it] i defensa que s'hi juga amb la vida dels refugiats i que banalitza les conseqüències dels conflictes.

La pàgina web Afriqinfos [fr] afirma que el món dels reality show ben aviat canviarà de rumb i se centrarà en els reality show als camps de refugiats a l'Àfrica. Un projecte ple de controvèrsia [fr]:

Change.org et Activism.org ont lancé chacun une pétition visant à annuler la mise en place de The Mission : « ça vous dirait de voir votre mère, qui a survécu à des violences inimaginables, être tournée en ridicule comme comparse d’un reality show ? » argumente la première organisation.

Les pàgines Change.org i Activism.org han creat una petició cadascuna amb l'objectiu de cancel·lar l'emissió de The Mission: “us semblaria bé veure la vostra mare, que ha sobreviscut a una violència inimaginable, fent el ridícul com a comparsa d'un reality show?”, argumenta la primera organització.

Més enllà de les crítiques habituals, especialment sobre les compensacions econòmiques dels artistes [it], que podem llegir i escoltar cada cop que algun famós o algun programa d'èxit patrocina una causa humanitària, una catàstrofe o un conflicte, un dels arguments en contra és que els famosos que s'escullen són famosos de segona categoria, sense legitimitat [it] o ja grans.

Així, zaccunu09 ha comentat el següent sobre l'article Sfiga Africa: ci mancava Al Bano [Pobra Àfrica: només faltava Al Bano] [it] de la revista l'Espresso:

Che bella idea questa di Leone,figlio dell'ex Presidente della Repubblica,ed è superfluo dire perché oggi si trova a quel posto !, forte di un'autorità che non sappiamo bene da dove venga ,ha organizzato questa ridicola messinscena con personaggi che hanno un seguito da ridere se non fosse per la Rai che continua a farli apparire sulla scena televisiva,il più delle volte a sproposito. Albano, ci basta la presunzione e l'atteggiamento malandrino;il rampollo ruspante di casa Savoia,che non si sa a che titolo calca la scena Rai e con quali meriti se non una eredità che più scalcinata ed inquietante non poteva essere; Barale, ma esiste veramente? ,Cocuzza per più cocuzza non poteva essere,forse ho dimenticato qualcuno ma sicuramente sarà all'altezza degli altri. VIVA LA RAI ………

Quina bona pensada la de Leone, fill de l'expresident de la República [Giovanni Leone]. No té sentit preguntar-se com és que té aquest càrrec [director de RAI 1 [it]]! Està orgullós d'una autoritat que ningú sap d'on li ve i ha organitzat aquesta farsa ridícula amb personatges que ja no existirien si la RAI no mantingués la seva vida pública i no s'esforcés a exhibir-los tant sovint i d'una forma inadequada. Ja en tenim prou, de la bondat i de la picardia d’Al Bano. Quant al descendent directe de la Casa de Savoia, no sabem ni per quin títol ni per quins mèrits trepitja els platós de la RAI, perquè la seva herència no pot ser més lamentable i inquietant. Barale [it], però, de veritat que existeix? Cocuzza [nom d'un personatge de la RAI sinònim d'esbojarrat] no podria ser més “cocuzza”. Potser me'n deixo algun [it], però segurament està a l'altura dels altres. VISCA LA RAI ………

A Articolotre.com es pot llegir el que Al Bano ha declarat en relació a les crítiques [it]:

Io difendo questo programma, e non capisco davvero cosa ci vediate di male: ce l'avete con me? Non capisco perché si parli di reality quando si tratta di realtà. Non sarebbe stato uno spettacolo, ma un'indagine, un'occasione per accendere i riflettori sulla gente che soffre. A me piaceva proprio l'idea di andare in un luogo in cui le persone sono abbandonate. Io voglio accendere qual faro, far vedere cosa succede. Continuano a morire dappertutto, ma se non proviamo ad accendere le luci che succederà?

Jo defenso aquest programa i realment no entenc què hi veieu de dolent: teniu algun problema amb mi? No entenc per què es parla dels reality show quan es tracta de la realitat. No serà un espectacle, sinó una investigació, una ocasió per fixar l'atenció sobre els que pateixen. A mi realment m'agradava la idea d'anar a un lloc on les persones viuen abandonades. Jo vull encendre el llum i veure què passa. Moren a tot arreu, però si no provem d'encendre els llums, què passarà?

Mentre que per als membres de Stop Kony els comentaris sobre els africans han estat majoritàriament negatius, aquesta vegada sembla que s'han matisat més, especialment a Facebook [fr]:

Aragone Diger : Sortir les réfugiés de l'ombre, c'est aussi montrer les tares de la guerre et ainsi conscientiser les populations de pays impliqués dans les guerres surtout en Afrique.

Fer sortir a la llum els refugiats també és ensenyar els inconvenients de la guerra per tal de conscienciar la població dels països involucrats en guerres, especialment a l'Àfrica.

Renaud-Désiré Essoh Lath Moi j'aime ça montre que dans la vie y'a pas que Kardashians et y'a des problèmes plus sérieux !!

A mi m'agrada, ens ensenya que a la vida no només hi ha Kardashians i que hi ha problemes més seriosos!

A conseqüència dels rumors sobre la cancel·lació del programa, la RAI ha publicat un document oficial en què ho desmenteix. Gràcies a tota aquesta polèmica, “The Mission” ha gaudit d'una campanya publicitària excepcional.

Abdoulaye Bah i Antonella Sinopoli han participat en la redacció d'aquest article

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.