El Tadjikistan roman un ‘infern per als gais’

La problemàtica gai és encara un tema tabú al Tadjikistan. Tot i que el país va despenalitzar l'homosexualitat fa quinze anys, no s'aprecia gaire tolerància cap a les minories sexuals dins d'una societat fonamentalment conservadora. A les actituds homòfobes, cal afegir que els pocs individus que s'atreveixen a revelar la seua ‘inusual’ orientació sexual esdevenen un blanc fàcil per als abusos físics i psicològics, incloent-hi els de la policia (pdf [en]). Com a resultat, la comunitat lèsbica, gai, bisexual i transsexual (LGBT) roman [en] “una de les parts més hermètiques i reservades de la societat tadjik”.

Una discussió recent a la blocosfera del país ens brinda una ullada excepcional al que significa ser gai al Tadjikistan i com la gent del país percep els membres de la comunitat LGBT.

‘Significa DOLOR…’

La discussió va començar a partir que el blocaire Rishdor va descriure [ru] un violent incident a la seua universitat. Els estudiants van descobrir que un dels seus companys de classe era gai. Rishdor escriu [ru]:

Как-то все восприняли это как личную обиду. Гомика решили проучить. Человек 8 однокурсников избили его в туалете. Жестоко избили, у него все лицо и костюм были в крови…

Per algun motiu, tothom s'ho va prendre com una ofensa personal. Es va decidir que havien de donar-li una lliçó [al gai]. Al voltant de vuit dels nostres companys de classe el van apallissar als serveis. El van colpejar greument; hi havia molta sang al seu rostre i a la seua roba…

Entre molts altres comentaris dessota d'aquesta entrada del bloc, un lector suggereix [ru] que l'incident reflecteix una actitud popularment estesa cap als gais al Tadjikistan:

[Д]умаю это не первый случай. Пока он в Таджикистане он будет с «этим отношением» сталкиваться. Каждый день. Когда он пойдет в правоохранительные органы за помощью, его выгонят издеваясь, везде его будут встречать с насмешкой, и толпа непонятных молодых людей будут всегда и везде его преследовать.

Мне искренне жаль его.

Crec que no és la primera vegada [que es pega a un xic]. Mentre estiga al Tadjikistan, haurà de seguir enfrontant-se a aquesta actitud. Cada dia. I si demana ajuda [a la policia], l'apartaran d'un cop de peu, tot ridiculitzant-lo; haurà de patir una actitud depreciativa allà on vaja, i una multitud de gent jove li anirà sempre al darrere, pertot arreu.

Realment ho lamente per ell.

Un altre lector, Shakha, pregunta [ru]:

[П]очему в нашей стране сохраняется такое отношение к геям? Ведь быть геем это уже давно не преступление, за это не предусмотрено никакого официального наказания со стороны государства. И современная наука уже давно доказала, что гомосексуализм – это не какое-то психиатрическое отклонение, которое можно вылечить таблетками (или побиванием камнями, плетями)…

Per què persisteix aquesta actitud cap als gais al nostre país? Ser gai ja no es considera cap crim; l'estat no castiga oficialment la gent per aquest motiu. I la ciència moderna ha demostrat que l'homosexualitat no és cap tipus d'aberració psiquiàtrica que pot ser tractada amb medicació (o mitjançant lapidació o flagel·lació)…

En resposta al post de Rishdor, un altre blocaire, Drugoi (Diferent) escriu [ru]:

Вы знаете что значит быть геем в Таджикистане? Хуже ничего и не придумаешь!..

БЫТЬ ГЕЕМ ЗНАЧИТ, БЫТЬ НЕПОНЯТЫМ. Почти никем. Это значит, быть обреченным на одиночество и равнодушие даже родных и семьи, друзей, на их презрение и сожаление что ты такой. Попытки убедить тебя, а, скорее себя самих, что это лишь болезнь, как грипп и ее можно и нужно поскорей вылечить.

Это БОЛЬ, СТРАДАНИЯ, ОБИДА, ОДИНОЧЕСТВО, УНИЖЕНИЯ.

Saps el que significa ser gai al Tadjikistan? No podreu imaginar res de pitjor!…

SER GAI SIGNIFICA ESTAR INFRAVALORAT! Per tothom. Significa estar condemnat a la solitud i a la indiferència, fins i tot per part de la teua família i amics; [significa] ser víctima del seu menyspreu i la seua compassió per ser de la manera que eres. [Significa] que intentaran convéncer-te, o convéncer-se ells mateixos, que és tan sols una malaltia i que hauria de tractar-se el més aviat possible.

Significa DOLOR, PATIMENT, INSULTS, SOLITUD, HUMILIACIÓ.

En un altre post en resposta titulat “Deixa els gais en pau”, el blocaire Fragaira insta [ru] els lectors:

Хватит лезть в чужую жизнь… Научитесь относиться к человеку как к человеку, а не как к девушке, парню или гею… Принимайте людей такими, какими они уже сформировались. Будьте толерантными. Какая вам разница, с представителем какого пола этот человек предпочитает секс?

Pareu d'interferir en la vida dels altres… Apreneu a tractar els éssers humans com a éssers humans, abans que com a xiques, xics o gais… Accepteu les persones tal com són. Sigueu tolerants. Què us importa si una persona prefereix el sexe amb un home o una dona?

‘Un infern per als gais’

Tanmateix, els comentaris dels lectors a aquest darrer bloc indiquen que els membres de la comunitat LGBT no estan a prop d'aconseguir l'acceptació majoritària al Tadjikistan.

Un lector anònim comenta [ru]:

Живём в среднековьи или в современном мире, всё равно запретное есть запретное. Не стоит продавать свою веру ради признания этих больных в обществе…

Tant si vivim en l'Edat Mitjana com en el present, el que està prohibit està prohibit. Ningú no hauria [d'abandonar] la seua fe per reconèixer que aquests malalts formen part de la societat…

Un altre blocaire, Teocrat, argumenta [ru] que acceptar els drets dels gais és com si s'acceptaren els drets de zoòfils i pedòfils. També suggereix que “si els gais volen que se'ls tracte com a qualsevol altra persona, llavors haurien de comportar-se com ho fa tothom”.

El blocarie Bachai Sako va [tj] més lluny en negar els gais un lloc a la societat tadjik:

Гомосексуалисто на точик хастанду, на мусулмон. Онхо одамои касал ё хайвонот.

Els homosexuals no són ni tadjiks ni musulmans. Són malalts, o animals.

Sota d'aquests comentaris, Mustafo escriu [ru]:

Мне с гомосексуалистами в нашей стране как-то не доводилось встречаться. Но судя по коментариям Таджикистан ад для геев.

No he tingut ocasió de conèixer cap homosexual al nostre país. Però, a jutjar per aquests comentaris, el Tadjikistan és un infern per als gais.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.