Colòmbia: Una cançó de salsa per criticar un sistema d'autobús exprés

Una cançó de salsa i un vídeo pujats a YouTube donen fe de les insofribles condicions en què viatgen els usuaris del sistema d’autobusos TransMilenio a Bogotà (Colòmbia).

0

CC per Carlos Felipe Pardo.

La cançó de salsa Lo que no hay son asientos, amb una lletra carregada d'humor i il·lustrada amb imatges que mostren l'atapeïment i els abusos que experimenten els usuaris d'aquest sistema de transport, té un gran èxit a internet. No es coneix l'autor de la cançó, però el vídeo va ser pujat a YouTube per l'usuari emmamikor amb una llicència Creative Commons. Al fòrum colombià Skyscrapercity, on es debaten temes relacionats amb les infraestructures de transport, transmillen3mundista va transcriure la lletra de la cançó, que descriu l'experiència de fer servir el TransMilenio:

Incómodo voy en Transmilenio, que incómodo voy,
cuidado con las lozas rotas, pilas con los huecos.
Una vieja se subió, de muy mal genio y con mala cara
¿Qué es lo que pasa aquí, que hay tantas damas paradas?
¿Quién me cede un asiento? ¡aquí parece que no hay caballeros!
y yo me sentí indignado, pero con mucho respeto le dije:
Aquí hay caballeros señora, lo que no hay son asientos.
Aquí hay caballeros señora, lo que no hay son asientos. ¡Lo siento!

A continuació, el vídeo amb subtítols en espanyol i en anglès:

Malgrat que el TransMilenio s'ha fet servir per exemplificar el desenvolupament positiu de la ciutat de Bogotà aquests últims anys, sembla que el sistema s'ha vist desbordat. En aquest vídeo pujat per Streetfilms, on es diu que el TransMilenio és “el sistema d'autobús exprés més avançat del món”, el germà de l'exalcalde de la ciutat i alguns treballadors expliquen el funcionament del sistema, i realment sembla una cosa del tot diferent del que es veu a “Lo que no hay son asientos”. Al final, un dels periodistes explica que els trens van atapeïts tot el dia, però sembla que el vídeo no es va enregistrar pas en hora punta…

Els usaris habituals no són els únics que pateixen el suplici de viatjar amb el TransMilenio. Quan la cadena de notícies colombiana Caracol va enviar-hi un periodista per informar sobre les inconvenències del sistema, li van robar la cartera. Però la inseguretat no és l'únic problema, tal com vol fer veure l'usuari de YouTube Punkie54 en aquest altre vídeo que combina la cançó de reggaeton “Con ropa haciendo el amor” amb imatges del TransMilenio:

Finalment, transmillen3mundista conclou que el problema del TransMilenio és que no ha evolucionat:

La ciutat canvia contínuament i tot evoluciona. Després de dotze anys continuem tenint el mateix que anys enrere: els mateixos ponts, les mateixes estacions, el mateix espai públic. Hi ha hagut molt pocs canvis, com ara la substitució del terra d'estacions i ponts per lloses de ciment, i altres detalls menors.

És necessari fer canvis o caurem en la rutina. D’altra banda, no falten els qui diuen que fer coses noves representa una despesa.

El TransMilenio és tot cobert de gris: el terra, les estacions, els ponts, els portals, el fum, etc. Caldria evitar tant de color gris, per exemple instal·lant-hi cobertes verdes. Però, a més, caldria fer un canvi profund en el disseny de les maleïdes vies troncals mitjançant la creació de zones verdes…

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.