La policia de Hong Kong sol·licita milers de dades personals sense supervisió judicial

Nota de l'editor: Malgrat les promeses verbals d'adoptar el principi de transparència en la governança d'internet, les agències governamentals no estan obligades a seguir cap procediment oficial quan sol·liciten dades d'usuari i eliminació de contingut als serveis i proveïdors d'internet. L'any 2013, les forces policials de Hong Kong van fer 7.462 sol·licituds de dades d'usuaris en concepte d'«investigació criminal», però cap òrgan judicial va monitoritzar aquest procés. Encara pitjor, quan un membre del Consell Legislatiu els va confrontar, els oficials del Govern es van negar a revisar les accions realitzades.

L'informe següent va ser escrit originalment per Michelle Fong i publicat [zh] en xinès a inmediahk.net el 19 de febrer de 2014. Alpha Au el va traduir a l'anglès.

The Head of Hong Kong Police Force is watching you. Image from inmediahk.net's Facebook page.

El cap de la Força Policial de Hong Kong et vigila. Imatge de la pàgina de Facebook de inmediahk.net.

L'any passat, de totes les agències governamentals de Hong Kong, la Policia i el Departament de Salut van fer la major quantitat de sol·licituds de dades d'usuaris i d'eliminació de continguts, respectivament, als serveis d'internet i proveïdors de contingut (ISP i OSP). Aquesta informació es va descobrir el 19 de febrer de 2014, quan el conseller legislatiu Charles Mok va demanar al Govern que mostrés la informació públicament.

Es va saber que l'any 2013 el Govern de Hong Kong havia enviat 7.462 sol·licituds a 6.099 usuaris d'internet. Tan sols algunes de les realitzades per la Policia de Hong Kong havien aconseguit ordres judicials, però el Govern es va negar a desvelar el nombre exacte de casos.

El secretari del Departament de Desenvolupament Econòmic i Comerç, Godfrey Leung, es va negar obertament a revisar el sistema de sol·licitud d'informació existent i va rebutjar la idea de publicar un informe de transparència en relació a les peticions fetes pel Govern a proveïdors ISP i OSP. Charles Mok, decebut per la resposta de Godfrey Leung, va dir: «Si el govern es nega a proporcionar un informe anual regular, presentaré el mateix conjunt de preguntes al Consell Legislatiu cada any».

El 19 de febrer de 2014, a l'Assemblea del Consell, Mok va demanar al Govern que mostrés el nombre de sol·licituds de dades d'usuari i eliminació de contingut realitzades a proveïdors ISP, llocs web i serveis. El document indicava que, entre febrer de 2013 i febrer de 2014, el Govern de Hong Kong havia fet 5.507 peticions que afectaven a 5.541 usuaris d'internet.

Més del 82 per cent de les sol·licituds totals (4.557) provenien de la Policia de Hong Kong, que va declarar que les havien fet «per a prevenir i detectar crims d'internet i d'alta tecnologia», degut a que en aquells moments estaven tractant 5.212 casos criminals d'aquest tipus. No obstant això, només una part de les sol·licituds es va fer sota ordre judicial i no totes van ser acceptades pels proveïdors de serveis. El govern no va proporcionar més detalls respecte al nombre exacte d'ordres judicials i sol·licituds rebutjades.

El Departament de Duanes i Impostos era el segon, amb 873 peticions de dades d'usuari fetes per a «prevenir i detectar el crim». A més, l'oficina de l'Autoritat de Comunicacions, departament responsable de la governança d'internet, va fer 70 sol·licituds on es demanaven el nom real, la direcció, el telèfon, la data de registre, l'estat, el registre de missatges enviats i les direccions IP relacionades d'usuaris registrats mitjançant correu electrònic, indicant que la informació era necessària per a «investigar missatges electrònics no desitjats», com ara spam. Les 70 sol·licituds, cap d'elles amb ordre judicial, afectaven a 106 usuaris. Totes les peticions realitzades per aquests dos departaments van ser aprovades. També hi havia altres sol·licituds de dades d'usuaris que provenien del Departament d'Hisenda i Registre Mercantil.

Sis departaments governamentals van fer un total de 1.955 de sol·licituds d'eliminació de contingut, que afectaven a 558 usuaris d'internet. L'Oficina Antidrogues i la Unitat de Medicina Xina del Departament de Salut van sol·licitar l'eliminació de 1.321 i 210 elements de contingut respectivament, el 80 per cent del total. El motiu va ser «sospita de venda o subhasta de medicaments xinesos de propietat no registrada». Totes aquestes peticions es van aprovar. El Departament de Duanes i Impostos també va demanar a proveïdors OSP que eliminessin 391 elements de contingut, com ara pàgines web, comptes d'usuari i hipervincles, per a «combatre la infracció contra la propietat intel·lectual».

L'any passat, Mok també va demanar al govern de Hong Kong que mostrés les dades de les sol·licituds fetes a proveïdors ISP i OSP entre febrer de 2010 i febrer de 2013. Durant aquests tres anys, el govern havia fet més de 14.000 peticions de dades d'usuaris i 7.000 d'eliminació de contingut.

Actualment els departaments governamentals no estan obligats a seguir cap directriu a l'hora d'emplenar sol·licituds de dades d'usuari i d'eliminació de contingut, i la majoria de proveïdors ISP i OSP no generen registres de transparència per a informar públicament sobre les activitats de monitorització i vigilància del Govern.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.