La UE estudia sancionar la nouvinguda Croàcia per no respectar el tractat d'ahesió

Segons nombrosos mitjans de comunicació tant croates com internacionals, així com les converses que omplen les xarxes socials, és probable que la Comissió Europea sancioni Croàcia per la disputa continuada sobre les lleis d'extradició. Aquests fets han creat tensions durant el primer mes de l'antiga república iugoslava com a membre de la Unió Europea i, juntament amb les sancions corresponents, poden posar en perill les ajudes a Croàcia, especialment el programa de la UE per a la millora del control de les fronteres de Croàcia, vital per a l'aposta del país d'unir-se a l’espai Schengen, on no són necessaris els passaports.

Tal i com va informar Global Voices, alguns dies abans de l'1 de juliol del 2013, dia que es va unir a la Unió Europea, Croàcia va canviar la llei per tal d'assegurar que els veterans de la guerra d'independència que s'enfronten a la justícia a altres països per crims de guerra no poguessin ser jutjats a cap altre país de la UE.

S'espera que la Comissió Europea, que exerceix el poder executiu del bloc, invoqui un article del tractat d'adhesió de Croàcia que permet imposar mesures de sanció si es violen els reglaments europeus convencionals. Es tracta de l'article 39 del tractat d'adhesió de Croàcia, l'anomenada clàusula de salvaguarda, que permet imposar sancions o donar per conclosa la pertinença de Croàcia a la Unió Europea durant un període de tres anys des de l'adhesió.

“Se'ns ha acabat la paciència. És molt probable que invoquem la clàusula de salvaguarda”, va afirmar de forma anònima un alt càrrec de la Comissió a Reuters [en]. També va dir que això segurament es produiria durant una reunió ordinària dels comissaris europeus.

Els comissaris de la Comissió Europea han donat suport a la proposta de la vicepresidenta de la Comissió, Viviane Reding [en], d'imposar sancions a Croàcia, tal com han confirmat la portaveu Mina Andreeva i el portal croat [hr] index.hr.

The Croatian and EU flags on a Croatian government building; photo by Bogdan Giusca, used under Creative Commons Attribution 3.0 license.

Les banderes de Croàcia i de la UE en un edifici del govern croat; fotografia de Bogdan Giusca, amb llicència Creative Commons Attribution 3.0.

El corresponsal de la televisió croata Nova a Split, Mario Jurič [en], va publicar a Twitter [en]:

Els comissaris de la Comissió Europea han donat suport a la proposta de la vicepresidenta de la Comissió, Viviane Reding, d'imposar sancions a Croàcia.

El corresponsal a Croàcia de Reporters Sense FronteresZeljko Peratovic [en], es reia del president croat, Ivo Josipovic, i afirmava [en]:

Josipovic: No hi haurà sancions. Malament!

El gestor de comunitats en línia de @vecernji_list [hr], Anton Smolčić [hr], afirmava amb sarcasme [hr]:

Em sembla que acabem de batre el rècord de velocitat en rebre sancions.

Reding, juntament amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Barroso [en], i el comissari Štefan Füle, va notificar al comitè que Croàcia viola les clàusules de l'ordre de cerca i captura europea. També ha suggerit que la Comissió Europea imposi sancions a Croàcia, cosa que els comissaris europeus han acceptat.

El diari de Zagreb “Jutarnji List” va publicar unes declaracions d'un alt representant anònim [hr] del govern croat en què s'afirmava que Croàcia mantindrà la seva posició d'estat amb principis i que no acceptarà ordres per part dels “arrogants” polítics europeus.

El primer ministre, Zoran Milanovic ja havia afirmat que s'examinaria una proposta d'esmena d'aquesta llei tan polèmica durant la primera sessió parlamentària de la tardor, però que s'aplicaria a partir de mitjan juliol de l'any vinent. Milanovic considera que són els tribunals croats els que haurien de jutjar certs criminals, i no pas els tribunals d'altres països.

Reding va advertir Croàcia diverses vegades, personalment i a través dels seus socis, que l'amonestarà per no complir amb el tractat d'adhesió.

Mentre que el president croat, Ivo Josipovic, així com Milanovic, creu que finalment les sancions no arribaran [hr] perquè Europa i Croàcia tenen coses més importants per fer, el líder del partit més influent de l'oposició, la Unió Democràtica de Croàcia, Tomislav Karamarko, considera [hr] que tot aquest afer sobre la llei de detenció croata, anomenada col·loquialment Lex Perkovic [en], és un escàndol.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.