Més aviat dolent que bo: l'actitud del govern holandès a la tradició de Pere el Negre

Foto: Michell Zappa (CC BY-SA 2.0) via mons.org/lic Wikimedia Commons

“Sant Nicolau” i “Pere el Negre”, la seva ajuda – “pràcticament una aparició de cara negra”, que es repeteix cada any “als Països Baixos. Foto de Michell Zappa (CC BY-SA 2.0) a través de Wikimedia Commons

Un cop finalitzades les vacances d'estiu als Països Baixos i la vida torna a la normalitat, els holandesos poden comptar amb dues coses: l'aparició primerenca de pepernotes i lletres de xocolata en els supermercats i un impressionant debat sobre Pere el Negre o ” Zwarte Piet “, tal com es diu en holandès.

Tots dos se celebren el dia 5 de desembre per Sant Nicolau, l'equivalent al nord-americà de Santa Claus, descrit per David Sedaris en les seves vacances festives humorístiques com “dolorosament feble i vestit com el Papa”. Global Voices ha publicat prèviament un article sobre aquesta tradició.

Pere el Negre generalment es descriu com l'ajuda de Sant Nicolau, arribant amb ell en vaixell des d'Espanya, portant regals i dolços als nens que eren bons. Els nens que corren risc de ser portats a Espanya o, pitjor encara, no reben dolços en absolut.En els últims anys, els Països Baixos s'han dividit en dos camps: un que afirma que la tradició de Pere el Negre és racista i l'altra, que considera una tradició holandesa innocent. Ambdues tenen camp

anyes i personalitats destacades que els recolzen en els diversos debats que tenen lloc en aquest tema durant el període anterior al 5 de desembre. la producció de cassets de sutxes per puntes cúbiques i altres articles. De color independent del seu pell, Pere és pricticament alegre, anualment repetit, un país que es considera generalment tolerant, esbargat i sense discriminació.

Una perspectiva interessant l'oferim aquest any Child Advocate, que va publicar un informe (en holandès) recomanant la implementació d'alguns canvis en la tradició de Pere el Negre. L'advocat va trobar que, fins ara, no s'ha investigat adequadament si la celebració actual de San Nicolás té un impacte negatiu en els nens. La seva conclusió, però, es va basar en discussions amb nens que aquells que no eren blancs tenien una gran quantitat de situacions discriminatòries durant les vacances. La pràctica actual, esmentada en l'informe, contreu les obligacions dels Països Baixos en virtut de la Convenció sobre els Drets del Nen, 2, 3 i 6. Després de la publicació d'aquest informe, l'advocat va rebre nombroses amenaces.

“És cert que no hi ha país sense racisme, i Holanda no és una excepció”, va dir el comunicat. “Però quan es tracta d'un país que durant molt temps ha estat percebut com tenint una tradició de tolerància i obertura, la manca de reacció sobre el racisme i la discriminació racial és sorprenent i preocupant. Afecta a consciència i sensibilitat al voltant de les tradicions culturals i la diversitat cultural en el Regne, com s'exemplifica en els debats recents a causa de la festa de Peter el Negre (Zwarte Piet). “La situació en Pere el Negre va arribar en els últims anys l'atenció de diversos òrgans de les Nacions Unides per als Drets Humans. El 2014, el Grup de Treball d'Experts de les Nacions Unides sobre persones d'origen africà va fer una visita oficial als Països Baixos. En un comunicat després de la visita, el grup de treball va cridar l'atenció sobre l'aparent angle mort que molts ciutadans holandesos tenen en relació amb la tradició de Pere el Negre.

El grup de tasques va dir anteriorment que era l'objectiu de les amenaces quan es tractava d'investigar les seves queixes sobre la representació de Peter the Black. El polític de dreta, Geert Wilders, va comentar que “seria millor desfer-se de les Nacions Unides que Pere el Negre”.

El Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació Racial, en les seves observacions finals de 2015 sobre els informes periòdics dels Països Baixos sobre el compliment de la Convenció Internacional sobre l'Eliminació de Totes les Formes de Discriminació Racial, va encoratjar al Govern neerlandès a…” promoure activament l'eliminació d'aquestes característiques de Peter the Negre que reflecteix estereotips negatius i és percebut per moltes persones d'ascendència africana com un vestigi de l'esclavitud “.

El govern va rebutjar la idea de prohibir a Pere el Negre, però va dir que “promocionaria la discussió, clarament incomoda”, sobre el racisme”.

També sembla demostrar que el govern holandès no comprèn les obligacions derivades del dret internacional, a més dels tractats esmentats, també hi ha el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i el Conveni Europeu de Drets Humans, o almenys, es neguen a aplicar-los eficaçment. El fet en si mateix és sorprenent, sobretot perquè prové d'un país que és el lloc de naixement del dret internacional i que té la tradició de manca de prejudicis i respecte dels drets humans. La resposta oficial dels Països Baixos no inspira molta confiança, vegeu els informes freqüents sobre la prohibició categòrica o la interferència policial en les manifestacions contra Peter the Black o sobre l'absència d'investigacions sobre amenaces contra els qui s'oposen a la tradició.

La gran pregunta és: què passa? El litigi ha produït resultats defectuosos. Els tribunals holandesos donen suport a la idea que “la societat” ha de trobar una solució en comptes de requerir que el govern ho faci, però la societat holandesa sembla estar massa polaritzada per participar en una discussió constructiva per trobar una solució. Mentrestant, hi ha proves que el fet de ser una festa per als nens té un efecte negatiu sobre els joves del país. El govern holandès no hauria d'adoptar l'actitud i solucionar-ho?

De lo contrario, ni tan sols Nicolás i Pere el Negre romanen ocupats: posaran el govern en una bossa i el portaran a Espanya, juntament amb tots els nens entremaliats.

Save

Save

Save

Save

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.