A qui li fa por Simone de Beauvoir? Un examen obri el debat de gènere al Brasil

Simone De Beauvoir, painted portrait. Photo by Flickr user thierry ehrmann. CC BY 2.0

Retrat en pintura de Simone de Beauvoir. Foto de l'usuari de Flickr thierry ehrmann. CC BY 2.0

A finals d'octubre, set milions de joves van haver de seure's i reflexionar sobre la persistència de la violència contra les dones al Brasil. Aquest va ser el tema de redacció de l'Examen Nacional d'Ensenyament Mitjà (ENEM), un examen unificat al Brasil i obligatori per a aconseguir una plaça a les universitats públiques del país.

Una pregunta a l'examen d'humanitats també incloïa un extracte d’El segon sexe, el llibre de la filòsofa francesa Simone de Beauvoir, i en una altra pregunta es citava la feminista xicana i lesbiana Gloria Anzaldúa.

Les feministes que anaren a fer l'ENEM quan van vore el tema de redacció.

Internet es va desbordar aquell diumenge al Brasil. Les feministes prengueren Twitter i Facebook per celebrar l'ENEM “més libertari i feminista” fins ara. Semblava que el coneixement de les teories feministes era decisiu per aconseguir una bona nota en la redacció, una part important del conjunt de la prova. Però, què va passar amb els trols que passaren l'any increpant les feministes a Internet?

Queixant-me dels textos feministes tot l'any i ara he d'escriure un text feminista per a la redacció de l'ENEM. SEMBLA QUE EL JOC HA CANVIAT.

Sobre el tema de redacció de l'ENEM: els masclistes no passaran (literalment)

El tema de redacció no és si “existeix o no”. És sobre la PERSISTÈNCIA de la violència contra la dona. No hi ha eixida per als qui no ho volen admetre.

L'onada de reaccions comença

La foto d'una de les preguntes de l'examen amb l'extracte de Beauvoir circulava per les xarxes socials. Deia així:

“Ninguém nasce mulher: torna-se mulher. Nenhum destino biológico, psíquico, econômico define a forma que a fêmea humana assume no seio da sociedade; é o conjunto da civilização que elabora esse produto intermediário entre o macho e o castrado que qualificam o feminino” -Beauvoir, S. O segundo sexo.

Na década de 1960, a proposição de Simone de Beauvoir contribuiu para estruturar um movimento social que teve como marca o(a):
A: ação do Poder Judiciário para criminalizar a violência sexual.
B: pressão do Poder Legislativo para impedir a dupla jornada de trabalho.
C: organização de protestos públicos para garantir a igualdade de gênero.
D: oposição de grupos religiosos para impedir os casamentos homoafetivos.
E: establecimento de políticas governamentais para promover ações afirmativas.

“Ningú no naix dona: s'hi torna. Cap destí biològic, psicològic ni econòmic defineix la forma que la femella humana assumeix en el si de la societat; és la civilització qui elabora eixe producte intermediari entre el mascle i el castrat que qualifiquen de femení.” -Beauvoir, S. El segon sexe.

En la dècada de 1960, la proposta de Simone de Beauvoir va contribuir a estructurar un moviment social caracteritzat per:
A: acció del poder judicial per a criminalitzar la violència sexual.
B: pressió sobre el poder legislatiu per a impedir la duplicació de la jornada de treball.
C: organizació de protestes públiques per a garantir la igualtat de gènere.
D: oposició dels grups religiosos per a impedir els casaments homosexuals.
E: establiment de polítiques governamentals per a promoure la discriminació positiva.

Per suposat, una celebració feminista per Internet no acabaria el dia sense rebre un fum de reaccions violentes. Molts usuaris criticaren el que anomenen “adoctrinament del govern” pel que fa al gènere i la sexualitat.

Entre ells, hi havia dos dels diputats amb més controvèrsia en el país: Jair Bolsonaro, conegut per la seua defensa sense embuts de l'anterior dictadura militar al Brasil, i Marco Feliciano, un pastor evangelista que va tractar, en una ocasió, de legislar la “cura gai”.

Bolsonaro va arribar al punt d'afirmar que el suposat “adoctrinament” era pitjor que la corrupció. Va citar el Partit dels Treballadors al govern i va tornar a publicar la foto de la pregunta de Beauvoir:

Tuit: ENEM 2015, AQUEST ÉS EL PARTIT DELS TREBALLADORS: “JOSEP NO VA NÀIXER HOME i MARIA NO VA NÀIXER DONA”.

Text a la imatge: Igual o encara més greu que la corrupció és l'adoctrinament imposat pel Partit dels Treballadors sobre la nostra joventut. El seu somni de transformar-nos en estúpids és evident en moltes de les preguntes de l'ENEM (Examen Nacional de l'Ensenyament Marxista). Aquestos degenerats hauríen de ser explusats del poder al 2018 amb el VOT IMPRÉS, o abans, com quan el Congrés va revocar el mandat del comunista João Goulart el  2 d'abril de 1964.

Per la seua part, Feliciano va condemnar de forma similar l'”adoctrinament” en majúscules:

ADOCTRINAMENT EXPLÍCIT SOBRE IDEOLOGIA DE GÈNERE PER A 7 MILIONS D'ESTUDIANTS -> https://www.facebook.com/PastorMarcoFeliciano/posts/739248372881851 … – VERGONYA!

A meme with Beauvoir's photo was used by several conservative pages. This one reads: "Forget about the fact that I was a Nazi. Keep on defending me on the internet, Brazilian friends"

Un meme amb la foto de Simone de Beauvoir va ser utilitzat per algunes pàgines conservadores. Aquest diu:  “Oblideu que jo era nazi. Continueu defensant-me a Internet, amics brasilers”. (Imatge: Bolsonaro Zuero /Facebook)

La BBC va informar que l'entrada de Beauvoir a la Vikipèdia va passar de 250 a 35.000 visites per dia. L'entrada també va ser objecte d'alteracions els dies posteriors a l'examen. Els usuaris afegiren informació afirmant que la filòsofa havia redactat un “llibre de violació”, que lluità per lleis que “prohibien les dones treballar fora de casa”, que va cooperar amb l'ocupació nazi de França i que va fer campanya per a “legalitzar la pedofília”. L'edició de l'entrada va ser bloquejada atés el “vandalisme excessiu”, segons la pàgina de Vikipèdia.

Una onada anti-Beauvoir va innundar també el món real. Els regidors de Campinas, una ciutat a l'estat de São Paulo, van decidir sotmetre a votació una moció de repudiació contra Beauvoir. Durant 22 minuts van produir un discurs de crítica vehement contra la “ideologia de gènere”, el casament homosexual i les amenaces a la família “tradicional”. Un d'ells fins i tot va afirmar: “Ens volen forçar a engolir aquesta iniciativa desviada (…) però la gran majoria afavoreix la llei de la natura: un home és un home, una dona és una dona.” La moció va ser aprovada per la cambra.

Violència de gènere al Brasil

#Brazil: Concentració ara mateix de “Dones contra #Cunha#MulheresContraCunha a #SãoPaulo.

La violència contra les dones al Brasil no és un tema d'esquerra o de dreta (o, almenys, no ho hauria de ser). Tan sols cal mirar les xifres alarmants d'homicidis i violència de gènere al país. Al 2014, al Brasil es registraten 47.646 casos de violació segons l‘anuari de Seguretat Pública. Això significa, comptant únicament els casos denunciats, que cada 15 minuts una dona va ser atacada al país.

A més, el Brasil és el setè entre els 84 països amb les tasses de feminicidi més altes. El Mapa de la Violència del 2012 va revelar que entre els anys 1990 i 2010, 91.000 dones van ser assassinades al Brasil. El març de l'any passat, la presidenta Dilma Rousseff va signar una llei que incloïa el “feminicidi” com a un crim infame al Codi Penal del Brasil.

Però… hi ha esperança de canvi? L'última setmana d'octubre es van vore alguns avanços importants en presentar el debat de gènere al Brasil.

Després d'alguns comentaris a Twitter que sexualitzaven una xica de 12 anys participant d'un reality brasiler, l'etiqueta #primeiroassedio (primer assetjament) va animar més de 82.000 dones a compartir la primera situació que recordaren en què van ser assetjades.

Una setmana més tard, #MulheresContraCunha (Dones contra Cunha) va animar milers de dones a Internet i als carrers a protestar contra un projecte de llei que exigeix a les víctimes de violació passar per exàmens forenses abans d'accedir als serveis sanitaris i que també podria criminalitzar l'ús de la píndola de l'endemà. Eduardo Cunha és el president de la Cambra de Diputats al Brasil i el principal defensor d'aquest projecte.

Nearly 4,000 people were in the streets of Rio de Janeiro to say no to PL5069 and to President of the Chamber Eduardo Cunha. October 28, 2015. Photo by Ninja Midia. CC BY-NC-SA 2.0

Aproximadament 4.000 persones reunides als carrers de Rio de Janeiro per dir no al PL5069 i al president de la Cambra Eduardo Cunha. 28 d'octubre del 2015. Foto de Ninja Midia. CC BY-NC-SA 2.0

Al novembre, la campanya #AgoraEQueSaoElas (Ara són elles) va fer que alguns homes columnistes, escriptors i periodistes obriren l'espai a les seues companyes per a escriure sobre temes de gènere.

Aquest moviment ja rep el nom de #PrimaveraDasMulheres (Primavera de les dones) amb una nova onada de protestes programades per al novembre. Els temps seran difícils per als qui lluiten per la igualtat, però sembla que també això està canviant.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.