Lego posa les coses difícils a l'artista xinès Ai Weiwei, i els fans s'hi rebel·len

Ai Wei Wei Twitter Wallpaper - Royal Academy Exhibition 2015

Foto d'encapçalament del Twitter d'Ai Weiwei de la Royal Academy Exhibition 2015. Foto de Kevin Rennie.

L'artista xinès i dissident Ai Weiwei s'ha convertit en el focus d'atenció d'una altra controvèrsia: Lego, l'empresa gegant de joguines, ha rebutjat omplir un formulari de la galeria National Gallery of Victoria per a una exposició de l'artista a Melbourne, Austràlia.

Weiwei va detallar els tractes tinguts amb Lego en el seu compte d'Instagram. Va remarcar que un mes després que l'empresa rebutgés la seva sol·licitud sobre una comanda de gran volum, el grup independent i propietari del parc d'atraccions Legoland va firmar un acord per obrir el parc d'atraccions a Xangai.

Beckett Mufson reprèn la història a partir del blog sobre art i tecnologia The Creators Project (El projecte dels creadors):

The public reaction was overwhelming and supportive of the artist, with many fans offering Weiwei their own (often sizable) Lego collections to use instead. Yesterday, Weiwei announced that he'd take them up on their offers with soon-to-be-announced Lego collection points, and that their bricks would be used in an artwork designed “to defend freedom of speech and ‘political art.'”

La reacció del públic quant a l'artista va ser aclaparadora i comprensiva, i molts fans van oferir a Weiwei les seves col·leccions de Lego (bastant grans) perquè les usés. Ahir, Weiwei va anunciar que acceptava les ofertes i que aviat anunciaria centres de recollida, i que les peces es farien servir en una obra d'art dissenyada «per defensar la llibertat d'expressió i “l'art polític”».

Sarah Joseph, directora del Castan Centre for Human Rights Law (Centre Castan a favor de la llei pels drets humans) a Melbourne, va ajudar a divulgar les notícies a Twitter:

Quin moviment més covard de Lego el fet de rebutjar la comanda d’#AiWeiWei. Com pretén jutjar com la gent usa el seu producte? És molt decebedor.

A pesar de les acusacions de censura, fins i tot els mitjans de comunicació oficials xinesos han opinat sobre el succés. El diari estatal xinès Global Times va defensar en un article d'opinió que la decisió de Lego va ser purament capitalisme occidental en acció (traducció catalana de l'anglesa, la qual es va fer des de What's On Weibo, una pàgina que informa sobre conversacions que passen a la plataforma xinesa famosa Weibo):

这是个很有意思的摩擦:艾未未采购积木搞政治作品,他这样做受到西方一些支持者的鼓励。而乐高公司同样以西方跨国公司通行的原则拒绝被艾的政治标签牵连,它希望在商言商,极力避免卷入它无力影响的政治纠纷。

Això és un conflicte interessant. Ai Weiwei va fer servir peces de Lego per a la seva obra política i els seus seguidors occidentals el van animar. Això no obstant, l'empresa Lego, d'acord amb el principi general de les empreses multinacionals occidentals, va rebutjar tenir una relació amb l'obra política d'Ai. L'empresa vol que el seu negoci sigui comercial i evitar qualsevol participació en disputes polítiques.

What's On Weibo va comunicar que les respostes als mitjans de comunicació xinesos van oscil·lar entre sorpresa quant al debat públic d'un dissident, fort enuig quant als estàndards dobles percebuts a occident sobre els drets humans, i el fet de donar suport a Lego.

Weiwei va utilitzar el seu estil gràfic habitual per mostrar a Instagram la situació en què es troba:

"Everything is awesome "

A photo posted by Ai Weiwei (@aiww) on

«Tot és genial».

A Twitter, es van produir les respostes inevitables contra Lego com a marca comercial:

Lego no figurarà a la meva llista de la compra de Nadal @LEGO_Group. És molt decebedor que Lego no doni suport a Ai Wei Wei @aiww.

Els covards de Lego els hi està bé Legoland a Xangai, però rebutgen vendre a l'artista polític Ai Wei Wei una comanda de gran volum. https://t.co/FJGuwhQzmv

Lego es presenta defensant les seves accions:

In an email to The Guardian, Lego spokesperson Roar Rude Trangbæk, said: “Any individual person can naturally purchase or get access to Lego bricks in other ways to create their Lego projects if they desire to do so, but as a company, we choose to refrain from engaging in these activities – through for example bulk purchase.”

It also denied insinuations from Ai that Lego’s decision was coloured by a desire to protect its business in China, stating that its Legoland parks were sold to UK-based Merlin Entertainment a decade ago.

En un correu electrònic al diari britànic The Guardian, el portaveu de Lego, Roar Rude Trangæk, va dir: «Per descomptat, qualsevol persona pot comprar o tenir accés a peces de Lego d'una altra manera per crear el seu projecte Lego si així ho desitja. Ara bé, com a empresa, no volem involucrar-nos en activitats com compres de gran volum».

El correu també negava insinuacions d'Ai sobre el fet que la decisió de Lego va ser pintada per un desig de protegir el seu negoci a la Xina, i manifestava que, fa una dècada, els parcs de Legoland es van vendre a l'empresa Merlin Entertainment amb seu al Regne Unit.

Fins ara, Lego no ha publicat comentaris ni a la seva pàgina web ni al compte de Twitter.

Mentrestant, Weiwei obté les peces de Lego gràcies el proveïment participatiu (o crowdsourcing):

T'està bé, Lego. Ai Weiwei està inundat de donacions de Lego després que l'empresa de joguines rebutgés enviar-li peces per raons polítiques https://t.co/mNNNMEhJ5O

Weiwei va anunciar que la National Gallery of Victoria ha decidit convertir-se en el primer centre de recol·lecció de donacions de peces de Lego a Austràlia, i més centres s'instal·laran en algunes ciutats grans arreu del món:

La National Gallery of Victoria ha decidit convertir-se en el primer centre de recol·lecció de donacions de peces de Lego a Austràlia. Les entregues s'acceptaran en un vehicle BMW situat al jardí d'escultures de la galeria. Les donacions també es poden enviar al museu per correu, a l'apartat de correus 180 St Kilda Road, Melbourne VIC 3004.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.