De la celebració a la repressió: els estudiants brasilers continuen protestant per millorar l'educació

Rapper Criolo performs and #ViradaOcupação. Photo by Caio Tendolini/Não Fechem Minha Escola. Free to use.

El raper Criolo actua a la #ViradaOcupação. Foto de Caio Tendolini/Não Fechem Minha Escola. Amb llibertat d'ús.

Després que els estudiants de São Paulo pressionaren al governador Geraldo Alckmin per a què retirara la seua política de «reorganització» que anava a suposar el tancament de 93 escoles de l'estat, ho van celebrar amb #ViradaOcupação: 28 hores de concerts de música oferits per diversos músics populars brasilers, els quals es van presentar com a voluntaris per tal d'actuar a escoles ocupades al llarg del cap de setmana del 6 i 7 de desembre.

El moviment d'estudiants va protestar contra aquest pla durant dos mesos, manifestant-se als carrers i ocupant unes 200 escoles de tot l'estat.

Els concerts es van realitzar amb l'ajuda de l'ONG Minha Sampa, la qual va reunir els artistes i organitzar l'esdeveniment. Fins i tot la premiada chef i presentadora del show de televisió Master's Chef, Paola Carosella, es va presentar per tal de cuinar un banquet per als estudiants de l'escola Fernão Dias.

Mashup of some of the artists who performed and #ViradaOcupação based on material disclosed by the Facebook profile of NãoFechem Minha Escola

Mashup of some of the artists who performed and #ViradaOcupação based on material disclosed by the Facebook profile of Não Fechem Minha Escola (Don't Close My School).

Segons l'agència de notícies alternatives Democratize:

A participação desses artistas em um movimento totalmente espontâneo protagonizado pela juventude em São Paulo é mais uma demonstração de que os últimos dias ficarão para a história.
Foram poucas as vezes em que a classe artística vestiu de forma tão objetiva a camisa de uma mobilização como a feita pelos secundaristas. Mesmo em junho de 2013, quando protestos tomaram conta de todo o país, não houve uma participação tão ativa assim.

La participació d'aquests artistes en un moviment completament espontani, els protagonistes del qual eren els joves de São Paulo, és una altra manifestació que els darrers dies passaran a formar part de la història. No és normal que la classe d'artistes s'unixca amb tanta passió a una mobilització com aquesta. Fins i tot en juny de 2013, quan manifestants de tot el país van eixir al carrer, no es va donar una participació tan activa.

No tot el món estava amb ànims de festa

No obstant això, no molt de temps després, les celebracions dels estudiants van derivar en una espiral de violència. La nit del 9 de desembre, entre 10.000 i 15.000 estudiants van marxar per São Paulo fins el Ministeri d'Educació no sols per celebrar la victòria, sinó també per demanar una millora de l'educació pública i mostrar al governador que encara es troben mobilitzats front a qualsevol retall en els pressupostos. Alckmin va suspendre la proposta de reorganització per a un any (es tornarà a debatre en 2016).

Segons els estudiants, policies de paisà es van infiltrar en la manifestació i van començar un conflicte a la policia militaritzada (coneguda per la seua brutalitat), la qual va rodejar l'edifici del Ministeri d'Educació i va començar a dissoldre agressivament la reunió amb granades d'atordiment.

Es van dur a terme tàctiques similars a les dels manifestants que van participar en les protestes de juny de 2013, en les quals els policies es van infiltrar suposadament en les manifestacions per tal de desencadenar la confrontació amb la policia, i que així aquesta tinguera una excusa per a atacar.

El perfil de Twitter Movimento Pró Corrupção (grup progressista de Facebook anomenat en broma «Moviment Pro-Corrupció com a paròdia als grups anti-corrupció de dretes) va tuitejar:

Horari fixat: a les 21:00 una granada va esclatar enmig d'una manifestació. Després la policia va començar amb la repressió #P2 #OcupaEscola

La pàgina de Facebook O Mal Educado (El Mal educat) i Não Fechem Minha Escola (No Tanquen la Meua Escola) van publicar fotos de la manifestació abans que començaren les càrregues.

Students take the streets in São Paulo. Photo py Daniel Cunha/O Mal Educado. Free to use.

Els estudiants prenen els carrers de São Paulo. Foto de Daniel Cunha/O Mal Educado. Amb llibertat d'ús.

Henrique Carneiro, professor, va publicar un vídeo del moment en què comencen a esclatar les primeres granades:

La pàgina de Facebook Território Livre (d'esquerres) va publicar un vídeo de com els estudiants fugien de les granades d'atordiment:

Van publicar un altre vídeo on es veia com els estudiants intentaven escapar de la violència policial i un vídeo de dos estudiants als quals s'acostava la policia armada. El col·lectiu Jornalistas Livres també va fer públic un metratge dels estudiants que intentaven fugir de la violència policial.

Students arrested by the Military Police. Photo by collective Passa Palavra.

Estudiants arrestats per la Policia Militar. Foto del col·lectiu Passa Palavra.

Se va arrestar a unes 10 persones i moltes altres acabaren ferits, i hi ha informes de violència contra estudiants menors d'edat:

Dos dels estudiants menors arrestats van ser atacats amb covardia per part de la policia. Moltes altres van ser colpejats als voltants de la manifestació #OcupaEscola

En relació amb la importància de la mobilització dels estudiants, el professor Pablo Ortellado va escriure en Facebook el següent:

A manifestação dos secundaristas de hoje a noite que saiu da Paulista e se dirigiu à República terminou com muita violência, com bombas de concusão, abuso policial e barricadas espalhadas pela São Luis e Consolação. Essa vai ser a manchete dos jornais e o destaque da TV, mas não é, de forma alguma, o que aconteceu de mais importante. Os secundaristas mostraram grande força política e esse episódio terá consequências importantes no desdobramento da luta.

La manifestació de estudiants de secundària d'esta nit, la qual va deixar l'Avinguda Paulista i va enfilar cap a la Plaça de la República ha acabat amb molta violència, amb granades d'atordiment, abusos policials i barricades repartides per les avingudes de São Luis i Consolação. Aquest fet es convertirà en titulars de periòdics i de televisió, encara que no es tracta, ni molt menys, del fet més important. Els estudiants han mostrat una enorme força política i aquest episodi tindrà conseqüències rellevants en el desenvolupament de la lluita.

De São Paulo a Goiás i Espírito Santo

Després de l'èxit de l'ocupació a São Paulo, el moviment sembla estendre's. A la ciutat de Goiânia, estat centre-oest de Goiás, els estudiants van ocupar l'escola José Carlos Almeida per tal de protestar contra la proposa del governador Marconi Perillo d'augmentar la quantitat d'escoles dirigides per la policia militar, així com d’externalitzar la direcció del 25 % de les escoles de l'estat.

Não Fechem Minha Escola va publicar un vídeo de l'ocupació. Feu clic en la següent captura de pantalla per tal de vore el vídeo en Facebook:

Students occupied the José Carlos Almeida school in Goiás state. Screenshot of video published on Facebook by Não fechem minha escola.

Els estudiants van ocupar l'escola José Carlos Almeida a l'estat de Goiás. Captura de pantalla del vídeo publicat en Facebook per Não Fechem Minha Escola.

Fins ara els estudiants han ocupat tres escoles a l'estat de Goiás. El 10 de desembre, a la ciutat de Colatian, es va ocupar la primera escola a l'estat d'Espírito Santo.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.