Myanmar vota en un dia d'eleccions històriques

Els ciutadans esperen i miren amb serietat en recompte dels vots en directe enfront de l'oficina del partit de l'oposició. Foto d'Irrawaddy compartida a Facebook.

Malgrat algunes irregularitats conegudes, Myanmar ha tingut èxit amb la celebració d'unes eleccions generals pacífiques el 8 de novembre. En aquestes eleccions ha participat un total de 91 formacions polítiques i ètniques. El partit del govern, el Partit Unió Solidaritat i Desenvolupament (USDP), liderat pel President Thein Sein; d'altra banda, el partit a l'oposició, la Lliga Nacional per la Democràcia (NLD), encapçalat per la guanyadora del Nobel de la Pau, Aung San Suu Kyi.

Independentment dels resultats electorals, el 25 per cent dels seients al Parlament estan reservats per als militars. Així recull la constitució de l'any 2008, redactada per l'exèrcit per tal d'assegurar-ne la continuïtat de la influència militar en un govern civil. A més a més, a Aung San Suu Kyi se li prohibeix segons la constitució convertir-se en presidenta encara que el seu partit obtinga la majoria dels vots, ja que estava casada amb un estranger i té un fill estranger.

Considerades com a les primeres eleccions lliures i justes del país

Encara que tècnicament són les segones eleccions generals a Myanmar, molts consideren la data del 8 de novembre com el dia de les primeres eleccions lliures i justes.

Myanmar va estar sota una dictadura militar durant 50 anys. L'any 1990, el partit d'Aung San Suu Kyi va obtindre una victòria indiscutible, però el poder militar va ignorar els resultats i es va fer amb el control del govern. L'any 2010, el govern va permetre algunes reformes polítiques, com per exemple la celebració d'eleccions, encara que va ser acusat de manegar els resultats.

Algunes de les qüestions que van perjudicaren la campanya electoral inclouen els informes sobre errors en massa a les llistes de votants, la inhabilitació d'alguns grups ètnics (per exemple, el grup musulmà Rohingya) i els prejudicis i deficiències de la comissió electoral. Malgrat aquests desafius, molts ciutadans han continuat creient en la promesa d'unes eleccions el 8 de novembre per tal de promoure el canvi en la societat.

Molta gent ha emprat eslògans com ara အသဲကြားက မဲတပြား (Un vot des del cor) i ပြောင်းလဲချိန်တန်ပြီ (Hora de canviar), els quals mostren el sentiment del poble al voltant de les eleccions generals.

A continuació figuren algunes de les observacions compartides pels votants durant el dia dels comicis a diversos mitjans socials.

Matiners el dia de les eleccions

Alguns començaren a fer cua a les 04:00, encara que els col·legis electorals no obrien fins les 06:00.

Ye Ling Aung va posar a Twitter una foto de la gent mentre feia cua.

Els deu primers ja han entrat. Ara ja sóc el primer. #MyanmarElection#Myanmarvotespic.twitter.com/HlR1FZSdGG— Ye Lin Aung (@yelinaung) 7 de novembre de 2015

Dits bruts de tinta

Molta gent va publicar fotos amb els dits bruts de tinta per tal de mostrar que havien votat. La bloguera Ei Myat Kne Khin va compartir els seus pensaments sobre la importància del dia:

Well, for the rest of people, Nov 8th would be just an another Sunday, hanging out with friends, and do stuff but for us, Myanmar citizens who are going to vote, it’s not just another day

Bo, per a la resta de persones, el 8N serà sols un diumenge més per eixir amb els amics i altres coses, però per a nosaltres, els ciutadans birmans que anem a votar, no és simplement un dia més

Kenneth Wong explica el que pot significar aquest símbol:

ယခင်က အာဏာရှင်တို့ လက်မထောင်ခဲ့ကြ၏။ ယနေ့ မြန်မာလူထုတို့ ဂုဏ်ယူဝင့်ကြွားစွာ မင်စွန်းသောလက်သန်းများ ထောငြ်ပကြလော။

Els meus amics birmans que han votat estan compartint amb orgull fotos dels seus dits bruts de tinta — prova d'un vot de qualitat. Podríem dir que hui el poble birmà li trau el dit a l'antic règim!

La activista Khin Ohmar va observar que molta gent es queixava de no trobar el seu nom a les llistes de votants, mentre que altres declaraven haver rebut diverses targetes d'autorització per a votar. També ha llegit a les notícies que el partit governant intenta aplicar la constitució militar.

Esperant els resultats

Després que els col·legis electorals tancaren les portes a les 16:00, la gent esperava amb ànsia els resultats preliminars. Lupa Aung, periodista, va felicitar aquells que estaven treballant hores extra als col·legis electorals:

မဲရုံမှာ တာဝန်ကျတဲ့သူတွေကို လေးစားပါတယ်
သူတို့ အခုထိ ထမင်းမစားရသေးသူတွေ ရှိတယ်ဗျ။
အပြောင်းအလဲ အတွက် သည်းခံစိတ်ကို အလေးပြုပါတယ်။
လူပအောင်

Respecte per aquells que compleixen els deure als col·legis electorals. Alguns fins i tot no han menjat en tot el dia. Bravo per la seua paciència treballant pel canvi.

Una multitud es reuneix davant la seu del NLD a Mandalay per tal de veure el recompte en directe dels vots. Fotoc ompartida per Nik Nayman a Facebook.

Vots sospitosos

Mentrestant, a Loikaw, capital de la regió de Kayah, l'arribada de 5000 vots pre-comptats ha indignat candidats i votants. Josephine Nan Mu informa:

5,000 pre-votes arrived out of nowhere in an election commission office in Loikaw. Where it came from is quite blurred. Fighting other representatives and whoever in charge there!

5000 pre-vots van arribar no se sap d'on a una comissió electoral de Loikaw. No està clar d'on venen. Lluita contra altres representats i contra qui estiga al càrrec allí!

L'arribada de vots «avançats» es va donar a diverses regions del país. Una notícia que preocupava a la població i a la comissió de vigilància electoral. Burma Partnership, xarxa de democràcia i d'organitzacions legals pels drets humans, va observar que els vots sospitosos afavorien el partit del govern:

In Myitkyina around midnight, advance votes arrived, which were mostly for USDP. The same situation with the arrival of advance votes in Monywa, Lashio, Taunggyi. In remote and ethnic areas where it is strategic for the Burma Army, it seems they will not allow the NLD or ethnic opposition party to win.

Al voltant de la mitjanit van arribar els vots avançats a Myitkyina, la major part dels quals eren a favor de l'USDP. La mateixa situació amb l'arribada de vots avançats a Monywa, Lashio, Taunggy. Sembla que a regions remotes i ètniques, estratègiques per a l'exèrcit birmà, no permetran obtindre la victòria al NLD o al partit ètnic a l'oposició.

No obstant això i sorprenentment, l'oposició no es queixa:

What is interesting is that the NLD candidate who had already won by vote counts last night is not objecting this illegitimate arrival of the advance votes at midnight. It will be interesting to see whether the NLD as a whole will respond to the arrival of these midnight advance votes.

El que resulta interessant és que el candidat del NLD, qui ja havia guanyat anit pel recompte de vots, no posa cap objecció a aquesta arribada il·legítima de vots avançats a mitjanit. Serà interessant veure si el NLD en conjunt respon a l'arribada a mitjanit d'aquests vots avançats.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.