Història animada de com la llengua cherokee s'ha adaptat a la tecnologia

Al llarg de la història, cada vegada que s'han introduït noves tecnologies de la comunicació a la societat, el poble cherokee s'ha assegurat que la seva llengua escrita s'hi adaptava. Des de la impremta i la màquina d'escriure fins a les tecnologies digitals disponibles avui en dia, com els ordinadors i els telèfons intel·ligents, l'idioma cherokee és totalment funcional gràcies a l'ajuda dels defensors incansables i activistes.

La llengua cherokee és una de les varietats lingüístiques natives més utilitzades als Estats Units, es parla a les poblacions de Carolina del Nord i Oklahoma, així com a altres estats del país. Actualment, ha crescut el nombre de persones que saben escriure la llengua cherokee amb sil·labari, que són caràcters que representen una síl·laba, però conservar i fomentar més parlants de la llengua escrita segueix sent una prioritat. L'ús de la tecnologia ha estat una manera d'atraure un major interès envers la llengua.

Un nou vídeo d'animació produït pel Programa de Serveis Educatius de la Nació Cherokee i Tecnologia de la Llengua explica la història d'aquesta adopció de les noves tecnologies al llarg del temps. Narrat per l'heroi cherokee Sequoyah, el primer que va crear el primer sil·labari cherokee el 1821, el vídeo presenta als espectadors alguns d'aquests avenços.

El Cherokee Nation Language Technology Program dóna suport als interessats a utilitzar el cherokee escrit amb un èmfasi especial en la tecnologia digital. El seu objectiu és crear “solucions innovadores per a l'idioma cherokee en totes les plataformes digitals, que inclouen telèfons intel·ligents, ordinadors portàtils, ordinadors de sobretaula, tauletes digitals i xarxes socials.” Al seu web trobareu disponibles recursos, com ara un glossari de neologismes per als termes relacionats amb la tecnologia, dissenys de teclat i fonts.

Les tecnologies de la comunicació estan en constant evolució, i si la història serveix d'indici, l'idioma cherokee seguirà evolucionant juntament amb elles.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.