FLAMA: una manera humorística de combatre els estereotips envers els llatinoamericans

Screen Shot 2015-09-15 at 18.36.05

«M'he pres com a deure aclarir alguns malentesos típics sobre la meva gent. Quan parlo de “la meva gent”, vull dir els llatins, no els pèl-rojos. Eixos són el dimoni». Joanna Hausmann empra la seva sèrie, Joanna Rants, per a desfogar la frustració que sent cap els estereotips que la gent dels EUA té envers els llatinoamericans. Captura de pantalla del canal de YouTube de FLAMA.

L'humor pot ser una manera interessant d'analitzar el fenomen dels grups que migren cap a països més rics i que es converteixen en poblacions minoritàries. Els llatinoamericans dels Estats Units són un exemple perfecte d'aquesta situació; tant, que la cadena comercial de televisió Univision hi va veure un mercat que podia explotar: una audiència més jove, generalment bilingüe. Normalment considerats com la segona o tercera generació d'immigrants, aquests espectadors són experts en l'ús dels mitjans de comunicació.

Flama és una xarxa de vídeos curts i humorístics, llançada per Univision. El contingut de Flama només està disponible a Hulu i a YouTube, i els vídeos parlen de temes com ara l'estil de vida, esports, música i, sobretot, comèdia. L'humor és la tàctica emprada per a reflexionar sobre les diferències entre els llatinoamericans i els nord-americans, però també sobre els malentesos, els estereotips i els prejudicis.

Els vídeos són sobretot en anglès, sovint amb subtítols, i estan destinats a un públic jove interessat en la cultura llatinoamericana. Flama també té una forta presència a Twitter, a Facebook, a Instagram, i fins i tot a Google+.

Tot i que els vídeos mostren la imatge dels llatinoamericans de classe mitjana, i no es centren en la discriminació que aquest grup heterogeni sofreix als Estats Units, hi ha una secció dedicada a criticar els estereotips negatius i les idees preconcebudes que la societat nord-americana sol tindre envers aquest grup. Alguns dels problemes tractats mitjançant l'humor i la comèdia són:

Els problemes que els llatinoamericans nouvinguts tenen a l'oficina, com a resultat de les diferències entre les estructures familiars i dels malentesos culturals i lingüístics: 

La irritació dels llatinoamericans cap als estereotips que els nord-americans tenen sobre ells:

Els prejudicis que els «llatinoamericans blancs» estan farts d'escoltar dels seus amics i coneguts nord-americans, pel que fa al seu aspecte físic:

Les situacions de bilingüisme, especialment amb l'ús del ‘spanglish': 

Els estereotips cap a les dones llatinoamericanes quan comencen una relació sentimental: 

D'aquesta manera, Flama qüestiona l'essència de la identitat llatinoamericana, i mostra la seva pluralitat i varietat. Moltes comunitats dels Estats Units no són conscients d'aquests problemes mencionats, que, d'altra banda, poden ser de gran interès per al creixent nombre d'«híbrids» culturals que han aparegut en els últims anys.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.