Vídeo: Les iguanes superen la població humana de Puerto Rico

Image taken by Bernard DUPONT and uploaded to Wikimedia Commons. Used under a Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic Licence.

Imatge de Bernard DUPONT i penjada a Wikimedia Commons. Utilitzada amb llicència Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License (CC BY-SA 2.0).

Tot i que les iguanes verdes no són endèmiques de Puerto Rico, hi han augmentat molt a causa de l'absència de depredadors naturals. Van ser introduïdes a Puerto Rico amb el comerç de mascotes exòtiques i avui es consideren una espècie invasora. De fet, en poques dècades la població d'iguanes verdes, amb 4 milions, supera tota la població humana de Puerto Rico. Sovint es poden veure als arbres, manglars i prop de les carreteres.

Aquest herbívor, que a Puerto Rico s'anomena col·loquialment  “gallina de pal”, pot arribar a fer 1,5 metres o  fins a 2 metres en llibertat i viure entre 10 i 15 anys.

En alguns països de Centre i Sud-amèrica, les iguanes verdes formen part de la gastronomia local i per això estan protegides per lleis que en reglamenten la caça. Com que en algunes regions són una part tan popular de la dieta  i són, a més, molt cobejades per al comerç de mascotes exòtiques, es llisten a l'Apèndix II de la CITES (en anglès Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Això significa que, tot i que no estan considerades en perill greu d'extinció, el comerç n'ha d'estar controlat per tal d'assegurar que els seus números no baixen.

A Puerto Rico, algunes persones han decidit caçar les iguanes de forma gratuïta per ajudar als agricultors a protegir els cultius. Un grup anomenat Los iguaneros de Aguada no només les caça, sinó que també anima la gent a provar-les com a aliment i ensenya a preparar-ne la carn i a cuinar-la de manera segura.

Alguns ecologistes han organitzat grups de voluntaris per ajudar a controlar la població d'iguanes verdes a les reserves naturals. Tenint en compte que una femella pot posar fins a 75 ous, més del 90% dels quals s'incuben amb èxit, la millor manera de controlar-les és collint-ne els ous del niu i eliminar-los completament.

En aquest curt documental de tres minuts i quinze segons de National Geographic, el biòleg Rafael Joglar i l'intèrpret ambiental Carlos Rodríguez expliquen per què la iguana verda és un problema tan greu a Puerto Rico. Carlos Rodríguez resumeix l'abast del treball que s'ha de fer per controlar amb èxit la població a la reserva natural Las cabezas de San Juan:

We've eliminated since the year 2008 to the present approximately 13,000 eggs from the population. That's a big number, but this is something that we're gonna have to do for the next 15, maybe 20 years.

Des del 2008 fins ara hem eliminat uns 13.000 ous. És un gran nombre, però ho haurem de fer els propers 15, potser 20 anys.

A continuació podeu veure tot el vídeo:

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.