Tanquen una revista iraniana per escriure sobre la convivència fora del matrimoni

Shahla Sherkat hopes to convince the court to allow resumption of the Zanan-e Emrooz's monthly publication. Photo from ICHRI, and used with permission.

Shahla Sherkat espera poder convèncer el Tribunal que permeti reprendre la publicació mensual de la revista Zanan-e Emrooz. Imatge de l'ICHRI, emprada amb permís.

Aquest article va aparèixer a iranhumanrights.org i es publica aquí en col·laboració amb la Campanya Internacional pels Drets Humans a l'Iran (ICHRI).

El Comitè de Supervisió de Premsa de l'Iran ha decidit suspendre la publicació de la revista femenina més important del país, Zanan-e Emrooz (Dones d'avui), i ha presentat el cas als tribunals iranians.

En una entrevista amb l'ICHRI, Shahla Sherkat, editora gerent de la publicació, va afirmar que esperava poder convèncer el Tribunal que permetés reprendre les publicacions mensuals de la revista.

L'agència de noticies Mehr va anunciar la decisió del Comitè de Supervisió de Premsa, indicant que el motiu de la suspensió era la promoció i justificació per part de la revista dels “matrimonis blancs”, terme emprat pels funcionaris estatals per a referir-se a la convivència de parelles que no estan casades.

“No he rebut la notificació formal de la decisió. Vaig llegir sobre la suspensió al diari”, va dir Sherkat, i va agregar: “Atès que la llicència no ha estat revocada sinó que només ha estat suspesa, espero poder convèncer el tribunal amb els meus arguments i poder tornar a publicar”.

Zanan-e Emrooz va començar a publicar-se en juny del 2014, i s'ha suspès just abans de la seva onzena entrega. Abans de crear Zanan-e Emrooz, Sherkat va treballar 16 anys com a editora gerent de la destacada revisa iraniana Zanan, que va ser suspesa el 17 de febrer del 2008 per publicar continguts que enfurismaven els conservadors extremistes, com la defensa de la igualtat de drets de les dones en un divorci, la custodia dels fills i les herències, entre d'altres temes. Després que tanquessin Zanan, Sherkat va trigar set anys en aconseguir una altra llicència per a una publicació femenina, fins que finalment l'hi van atorgar una per a Zanan-e Emrooz.

Segons l'agència de noticies Mehr, el Comitè va considerar que el contingut de la revista anava “en contra de la castedat pública, segons l'Article 6.2 de la Llei de Premsa”. Sherkat va assegurar a l'ICHRI que mai no havia rebut cap notificació prèvia dels funcionaris del govern sobre els continguts de la seva publicació.

“He llegit a les noticies que la raó de la suspensió és el contingut sobre “matrimonis blancs”, publicat en una de les entregues. Hauré d'esperar fins la data de compareixença al Tribunal. Sempre he confiat, i encara confio, que tot es resoldrà per a que puguem tornar a treballar un altre cop”, va dir a l'ICHRI. La cinquena publicació de la revista, publicada fa més de sis mesos, presentava diferents punts de vista sobre la convivència fora del matrimoni.

La conservadora agència de noticies Fars va escriure que els motius per suspendre la publicació anaven més enllà del tema dels “matrimonis blancs”. Fars va citar articles sobre els drets de la dona i el tema de la presència de les dones als estadis esportius com a altres motius per a la suspensió.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.