Photo of Mostafa Azizi shared by the International Campaign for Human Rights in Iran, and used with permission.

Fotografía de Mostafa Azizi compartida per la Campanya Internacional pels Drets Humans a l'Iran (ICHRI), i emprada amb permís.

Aquest article va aparèixer a iranhumanrights.org i es publica aquí en col·laboració amb la Campanya Internacional pels Drets Humans a l'Iran.

La secció 15 del Tribunal Revolucionari de Teheran ha condemnat Mostafa Azizi, un exautor i productor de televisió iranià que va ser detingut el passat 1 de febrer, a vuit anys de presó segons declaracions del seu fill, Arash Azizi, que es va posar en contacte amb l'ICHRI.

Arash va dir a la Campanya que els seu pare ha apel·lat la sentència.

L'1 de juny, es va condemnar a cinc anys de presó a Mostafa Azizi per associació i conspiració contra la seguretat nacional, dos anys per insultar el Líder Suprem i un any per propaganda contra l'Estat.

Arash també va dir a l'ICHRI que l'advocat del seu pare havia sol·licitat la llibertat sota fiança fins que el Tribunal d'Apel·lacions anunciï la seva decisió final i va afegir: «Esperem que ens concedeixin aquesta petició i que el meu pare sigui alliberat aviat. També esperem que el Tribunal d'Apel·lacions revoqui aquest veredicte».

Mostafa Azizi, de 53 anys, va treballar com autor i productor de televisió a l'Iran. Ell i la seva família van emigrar al Canadà l'any 2008. El desembre de 2014 va tornar a l'Iran per estar amb el seu pare malalt.

El van arrestar agents de seguretat el 2 de gener de 2015 i el van transferir al pavelló 2-A de la Guarda Revolucionària Iraniana (IRGC) a la presó d'Evin, on va ser interrogat durant un any. Després el van transferir al pavelló de la mateixa institució, on es troba actualment. Pateix diabetis, problemes cardíacs i reumatisme.

En abril de 2015, una font propera a ell va dir a l'ICHRI que si hagués pensat que l'empresonarien, mai no hauria tornat a l'Iran: «És un artista, no un activista polític. És un artista que va escriure el seu anàlisi de la situació social i política en llocs com la seva pàgina de Facebook, però no amb la intenció d'infringir la llei o insultar ningú».

Dotzenes d'expatriats iranians, que han viatjat a l'Iran després que el president Hassan Rouhani els garantís un pas segur, han estat empresonats, interrogants i se'ls ha impedit abandonar el país en confiscar-los els passaports. A més, en molts casos, se'ls ha detingut quan han retornat per haver expressat pacíficament opinions o estils de vida amb els que el Govern no està d'acord.