Cançons de bressol per revitalitzar la llengua butxulla d'Austràlia

Fraser Island by EVC2008. Used under a CC BY-NC-ND 2.0 license.

Illa Fraser per EVC2008. Imatge utilitzada sota llicència CC BY-NC-ND 2.0.

Els indicis descoberts a l'illa de Fraser, situada a Queensland, Austràlia, apunten que l'illa podria haver estat poblada per aborígens fa 5.000 anys. Els propietaris tradicionals d'aquestes terres, els butxulla, van anomenar l'illa K'gari, que en la seva llengua significa “paradís”, pel seu entorn natural excepcional.

No obstant això, els butxulla van patir dificultats amb l'arribada dels colonitzadors, que els van desterrar de l'illa.

Illa Fraser, Queensland

La llengua butxulla també va sofrir durant aquesta època, i quasi va extingir-se al segle XX a causa de les polítiques governamentals i dels grups missioners que la van prohibir.

Gràcies als esforços actuals de revitalització del Programa de la Llengua Butxulla, s'està recuperant la llengua. El programa ha creat nous recursos, com diccionaris, CD de música, i d'altres activitats, com els cursos de llengua a les biblioteques locals, per animar les generacions més joves a interessar-se per la llengua.

També els mitjans digitals i Internet estan tenint un paper rellevant en aquests esforços de revitalització. En el context del projecte ABC Open “Mother Tongue“, les comunitats locals s'associen amb productors de vídeo de l'Australia Broadcasting Corporation per crear vídeos participatius centrats en la revitalització de la llengua aborigen.

Una d'aquestes col·laboracions va unir Joyce Bonner, un lingüista de la comunitat amb la Korrawinga Aboriginal Corporation a la població de Hervey Bay, i el productor de l'ABC Open Brad Marsellos. Junts van crear aquest vídeo, en què es pot veure la mare de Bonner cantant una cançó de bressol tradicional butxulla.

Yunma-n Walabai, Walbai Yunma-n
Bula walalbai mil nhaa Biral
Bula walalbai binang buranga ngunda yaalam
Kalim walalbai dunam yaalam galangoor
Yunma-n walalbai walbai yunman
Yunma-n walalbai walbai yunman
Yunma-n walalbai walbai yunman

Dos ullets per mirar cap a Déu
Dues orelletes per sentir la seva paraula
Una llengüeta per dir la veritat
Dorm, petit, dorm
Dorm, petit, dorm
Dorm, petit, dorm

L'equip també va produir un altre vídeo per ensenyar a dir les parts del cos en butxulla:

Aquests vídeos formen part de l'estratègia per a revitalitzar la llengua butxulla. Aquí podeu llegir una entrevista amb Bonner sobre els orígens i la recepta de l'èxit del Programa de la Llengua Butxulla.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.