Una mesquita xiïta ha sigut atacada per l'Estat Islàmic a Kuwait i ha deixat al menys 24 víctimes mortals

Bloodstained Shia cleric survives the suicide attack on the mosque in #Kuwait, tweets @Hayder_alKhoei

Clergue xiïta cobert de sang sobreviu a l'atac suïcida en la mesquita en #Kuwait, tuits @Hayder_alKhoei

Al menys 24 persones mortes i moltes altres ferides després que un terrorista suïcida de l'Estat Islàmic (EI) s'immolara el 26 de juny en la mesquita Al Sadeq, a Kuwait.

A través dels mitjans socials l'EI s'ha atribuït l'atemptat, el quart atac a una mesquita xiïta en països del Golf durant els últims mesos.

El mes de maig, l'EI es va atribuir dos atacs similars a mesquites xiïtes en la veïna Aràbia Saudita, nucli del Wahabbisme, interpretació fonamentalista de l'Islam i que reclama ser la «versió oficial de l'Islam sunní». El 22 de maig un terrorista suïcida va deixar 23 morts i 102 ferits quan es va immolar en la mesquita de l'imam Ali en Al Qadih, a Qatif, regió oriental de l'Aràbia Saudita. El divendres següent, el 31 de maig, tres persones van morir en un atemptat suïcida reconegut per la branca saudita de l'EI, Walayat Najd. A més, 10 persones van resultar ferides després que un terrorista suïcida s'immolara a l'exterior de la mesquita xiïta en la propera ciutat de Dammam. I en novembre de l'any passat huit persones van morir a Al Ahsa, també en la regió oriental, quan terroristes armats atacaren el centre de la comunitat xiïta, on s'estava celebrant una cerimònia religiosa.

I ara Kuwait està sofrint les conseqüències d'aquest terror deslligat contra els partidaris de la fe xiïta per part de l'EI, una escissió d'Al Qaeda i que controla en aquests moments la meitat de Síria i grans territoris d'Iraq.

Les notícies es van difondre ràpidament als mitjans socials, mostrant imatges gràfiques de les víctimes i dels danys en la mesquita.

Aquest vídeo, el qual mostra els moments següents a l'atac, està va ser àmpliament compartit als mitjans socials:

Vídeo des de dins de la mesquita Imam Sadiq. #Kuwait #KuwaitAttack pic.twitter.com/fbfs62aerr— Minhal (@Minhal_Shah1) 26 de juny de 2015

I aquest és un exemple d'algunes de les fotografies de l'interior de la mesquita on es veu a part dels morts i dels ferits durant l'atac:

Diversos morts en l'atac suïcida a una mesquita de #Kuwait – més informació en l'etiqueta: #تفجير_مسجد_الصوابر pic.twitter.com/lR0YdxqHlb— Anno Bunnik بونيك (@Eurabist) 26 de de juny de 2015

L'EI també es va atribuir l'autoria de l'atac als mitjans socials:

Ràpid. «Wilayat Najd» de l'EI ha emès una declaració formal adjudicant-se la responsabilitat per l'atemptat a la mesquita en Kuwait: pic.twitter.com/2mHctzwCGN— Charles Lister (@Charles_Lister) 26 de juny de 2015

I als mitjans socials, els cibernautes van expressar la seua sorpresa per l'atemptat, especialment perquè va ocórrer durant el Ramadà, el mes sagrat de dejú a l'Islam.

Des de Bahrain, Nasra Buashwan tuiteja:

M'estic tornant boig. Realment algú va pensar que matar en la casa d'Al·là un divendres durant el Ramadà és bo. #تفجير_مسجد_الامام_الصادق— Nasra Buashwan (@Nasra91) 26 de juny de 2015

D'altres diuen que és una conseqüència natural d'estats que ignoren un sectarisme en augment i que es propaga des dels púlpits de les mesquites i els col·legis de la regió.

Maitham, de Bahrain, assenyala:

Vos veig sorpresos a alguns. Si durant anys omplis la ment de la gent d'una ideologia que diu que els xiïtes són uns apòstates i infidels, sols és qüestió de temps que algú s'anime a immolar-se per tal de matar infidels.

— مَيْثَم (@m_aitham) 26 de juny de 2015

El periodista iraquià Mina Al Oraibi explica:

Tindre com a objectiu les mesquites xiïtes del Golf és un intent d'encendre l'odi… els predicadors que inciten al sectarisme són tan culpables com els terroristes

— Mina Al-Oraibi (@AlOraibi) 26 de juny de 2015

I l'activista bahrainí pels drets humans, Maryam Al Whawajah, afig:

Les monarquies del Golf acudeixen tots junts a donar el condol mentre continuen permetent, i a voltes encobrint, el sectarisme que dóna com a resultat aquests atemptats.

— Maryam Alkhawaja (@MARYAMALKHAWAJA) 26 de juny de 2015

Sorprenentment, Kuwait està obertament i activament implicat en la fundació de l'EI. El subsecretari del Departament del Tresor per a Terrorisme i Intel·ligència Financera d'Estats Units, David Cohen, va assenyalar amb el dit a Kuwait per finançar algunes de les activitats de l'EI:

a number of fundraisers operating in more permissive jurisdictions – particularly in Kuwait and Qatar – are soliciting donations to fund extremist insurgents, not to meet legitimate humanitarian needs. The recipients of these funds are often terrorist groups, including al-Qa’ida’s Syrian affiliate, al-Nusrah Front, and the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL), the group formerly known as al-Qa’ida in Iraq (AQI).

Un nombre de recaptadors de fons que treballen en jurisdiccions més permissives (especialment en Kuwait i Qatar) estan sol·licitant donacions per finançar insurgents extremistes i no per fer front a les necessitats legítimes humanitàries. Els destinataris d'aquestes donacions solen ser grups terroristes, fins i tot la filiació d'Al-Qaeda a Síria, el Front al-Nusrah, i l'Estat Islàmic d'Iraq i de Llevant (ISIL), el grup conegut com la filiar d'Al-Qaeda a Iraq (AQI).

Cohen continua:

Our ally Kuwait has become the epicenter of fundraising for terrorist groups in Syria. A number of Kuwaiti fundraisers exploit the charitable impulses of unwitting donors by soliciting humanitarian donations from both inside and outside the country, cloaking their efforts in humanitarian garb, but diverting those funds to extremist groups in Syria. Meanwhile, donors who already harbor sympathies for Syrian extremists have found in Kuwait fundraisers who openly advertise their ability to move funds to fighters in Syria.

El nostre aliat Kuwait s'ha convertit en l'epicentre del finançament de grups terroristes a Síria. Un nombre de recaptadors de fons explota impulsos caritatius de donadors inconscients mitjançant la sol·licitud de donacions humanitàries tant de l'interior com de l'exterior del país, encobrint els seus esforços en abillament humanitari, però desviant aquests fons a grups extremistes de Síria. Mentrestant, els donadors que ja mostren simpatia pels extremistes sirians han trobat en Kuwait recaptadors de fons que anuncien obertament la seua habilitat a l'hora de passar fons als lluitadors de Síria.

Si voleu més informació sobre el tema (enllaços en anglès):

Monkey Cage: Sectarianism and authoritarianism in Kuwait

The Washington Post: Kuwait, ally on Syria, is also the leading funder of extremist rebels

Wall Street Journal: U.S. Calls Qatar, Kuwait Lax Over Terror Financing

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.