Tempestes de sorra asfixiants colpegen l'Iran

"These days #Iran is sad ,#Khuzestan has been surrounded by dust .#mustseeiran #Iranlandscape #KhuzestanCantBreathe" Tweeted by twitter user @IranLandscape on Feb 13, 1015.

“Durant aquests últims dies l'Iran està trist, la província del Khuzestan està rodejada de pols. #mustseeiran #Iranlandscape #KhuzestanCantBreathe” Piulat per l'usuari de Twitter @IranLandscape el 13 de febrer del 2015.

Aquest article va aparèixer per primera vegada a Arseh Sevom i es publica aquí com a part d'un acord d'intercanvi de continguts. 

Tots els enllaços porten a pàgines en anglès excepte quan s'indica el contrari.

Durant els últims anys, les tempestes de sorra a les províncies de l'oest i del sud de l'Iran han esdevingut un problema mediambiental greu que posa en perill la salut i el benestar de milions de persones del país i del voltant de la regió.

Els residents estan utilitzant l'etiqueta #KhuzestanCantBreathe (el Khuzestan no pot respirar) per fer-se ressò del problema. El Khuzestan és la província de l'Iran on es troba Ahwaz: la ciutat més contaminada del món. Un cop d'ull a un mapa en temps real dels vents del món ens mostra vents que entren pel sud-oest de l'Iran provinents de diverses ubicacions incloses l'Iraq, l'Aràbia Saudita i el nord-est d'Àfrica.

L'equip de futbol d'Ahwaz, el Foolad FC, ha publicat recentment a Twitter imatges de jugadors entrenant enmig de l'aire contaminat:

Això és Ahwaz. El Khuzestan no pot respirar.

Onze ONG han escrit a funcionaris de l'ONU per alertar dels problemes que sofreix el sud-oest de l'Iran i els han demanat que pressionin el govern perquè respongui a la crisi. La carta es pot llegir aquí.

Entrevista amb Sam Khosravi

Les tempestes de sorra intenses han enfosquit el cel i han destruït la terra a ciutats com Ahwaz al sud-oest de l'Iran. Aquestes tempestes han contribuït a fer que Ahwaz sigui la ciutat més contaminada del món.

Sam Khosravi

Sam Khosravi

Arseh Sevom ha demanat a l'investigador mediambiental Sam Khosravi que ens parli sobre l'origen de les tempestes de sorra i els nivells alts de contaminació. Li hem fet unes quantes preguntes. El Khuzestan està sofrint com a conseqüència de la contaminació industrial, igual que Teheran? Per què ha augmentat la freqüència i la severitat de les tempestes durant els últims anys?

Ens pots explicar l'origen de les tempestes de sorra i de pols?

Bàsicament, les tempestes de pols poden tenir diversos orígens, ja siguin industrials o naturals. Els informes actuals sobre el que està passant a l'Iran ens mostren que aquesta afluència sobtada de tempestes de sorra no tenen únicament una causa industrial.

Hi deu haver una font que provoqui aquestes tempestes de sorra.

Fins ara s'han identificat tres fonts d'aquest desastre natural i humà. Les imatges de satèl·lit mostren que Síria i l'Iraq han tingut un paper fonamental durant un cert període de temps. Els deserts de l'Àfrica del Nord són una altra font de sorra i de pols. Uns estudis realitzats a la Universitat de Teheran mostren que les tempestes també són causades per la degradació dels maresmes. Per tal d'establir una causa precisa, necessitem dur a terme més investigacions independents.

Les tempestes de sorra no són un fenomen nou a la regió. Per què s'ha creat una situació tan alarmant per a la gent i la regió?

La combinació dels canvis atmosfèrics amb la deterioració dels recursos hídrics i la desaparició de les barreres naturals han empitjorat les tempestes. Alguns models prediuen encara més tempestes en el futur (proper).

Com es pot resoldre aquesta crisi mediambiental?

A l'Iran, hem tingut aquesta mena de tempestes des de fa molt de temps. Penseu amb el vent “Nashi” a la part sud del país, per exemple. El problema és que, en comparació amb el passat, la intensitat i la freqüència d'aquesta mena de tempestes ha augmentat.

No existeix cap solució a curt termini. El problema no va sorgir de la nit al dia, ni tampoc no es pot resoldre ràpidament. A curt termini hem de pensar en la salut dels habitants de la regió i proporcionar-los eines per mitigar els efectes de les tempestes. S'haurien de disminuir les hores laborals a les organitzacions governamentals, els grups humanitaris haurien de ser actius en diverses zones de la regió i les cases haurien d'utilitzar sistemes de ventilació.

Les solucions a llarg termini són bastant difícils. Es necessita temps i diners. En vista de la situació actual a l'Orient Mitjà, especialment a Síria, l'Iraq i l'Iran, és poc probable que es faci res.

Cal un gran esforç per poder reviure els ecosistemes morts. És bastant difícil però crec que és possible.

Això és una traducció d’una entrada originàriament escrita en persa. 

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

  • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
  • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.