Preocupació per uns drones que sobrevolen centrals nuclears a França

La carte de France du nucléaire - via Greenpeace

Mapa de les plantes nuclears de França. Greenpeace.

[La majoria dels enllaços són d'articles en francès]

En els últims dos mesos, s'han detectat almenys 19 drones sobrevolant centrals nuclears a França. De moment, ningú s'ha fet responsable d'aquests vols. La companyia elèctrica francesa EDF afirma que els drones no suposen cap risc per a les instal·lacions ni per al funcionament de la planta. No obstant això, encara hi ha molta preocupació entre la població francesa.

Amb 58 reactors nuclears distribuïts en 19 plantes, França és el major consumidor d'energia nuclear d'Europa i el segon del món, després dels Estats Units. 

Jérôme G. en dóna alguns detalls en una publicació a la pàgina web Géneration NT:

Les drones de loisir permettent de prendre des images saisissantes à basse altitude. C'est un spectacle de nature bien différente lorsque des drones survolent des centrales nucléaires, d'autant qu'il pose la question de la sécurité. Avec la peur ambiante du terrorisme, la crainte que des drones porteurs de charges explosives survolent de tels sites sensibles n'est pas loin.

Depuis le début du mois d'octobre, les équipes de surveillance de EDF ont repéré les survols de sept centrales nucléaires par des engins dits assimilables à des drones. La France compte 58 réacteurs nucléaires répartis sur 19 centrales.

Parfois le même jour, les centrales survolées ont été celles du Blayais (Gironde), Bugey (Ain), Cattenom (Moselle), Chooz (Ardennes), Gravelines (Nord), Nogent-sur-Seine (Aube), ainsi que la centrale en déconstruction de Creys-Malville (Isère).

Els drones amb finalitats lúdiques permeten als usuaris fer grans fotografies des de poca altura. Però aquests no tenen res a veure amb els drones que sobrevolen les plantes nuclears, sobretot pel que fa a la seguretat. Amb la preocupació pel terrorisme sempre present, la por a que drones carregats d'artefactes explosius puguin sobrevolar les plantes pren molta importància. 

Des de principis d'octubre, els equips de vigilància d'EDF han detectat artefactes similars a drones sobrevolant set plantes nuclears. França compta amb 58 reactors nuclears distribuïts en 19 plantes

Les plantes que s'han sobrevolat són la de Blayais (regió de Gironda), Bugey (a l'Ain), Cattenom (a Mosel·la), Chooz (a les Ardenes), Gravelines (a Nord) i Nogent-sur-Seine (a Aube), així com la planta que s'està desmantellant actualment a Creys-Malville (Isère). De vegades, els vols s'han produït durant el mateix dia. 

Els drones han burlat amb èxit totes les mesures de defensa de les centrals. A més, EDF declara un nombre de vols que difereix del de Greenpeace. Pascal Riché, cofundador de rue89.nouvelobs.com, menciona:

EDF cite sept centrales survolées:

 • Creys-Malville (Isère) ;
 • Gravelines (Nord) ;
 • Cattenom (Moselle) ;
 • Blayais (Gironde) ;
 • Bugey (Ain) ;
 • Chooz (Ardennes) ;
 • Nogent-sur-Seine (Aube).

Selon Greenpeace, trois autres sites sont impliqués :

 • le CEA à Saclay (Essonne) ;
 • la centrale nucléaire de Fessenheim (Haut-Rhin) ;
 • le site d’Areva de Pierrelatte, dans le complexe de Tricastin (Drôme).

EDF ha registrat vols en set plantes:

 • Creys-Malville (Isère)
 • Gravelines (Nord)
 • Cattenom (Mosel·la)
 • Blayais (Gironda)
 • Bugey (Ain)
 • Chooz (Ardenes)
 • Nogent-sur-Seine (Aube)

Greenpeace informa que les tres següents també s'hi han vist involucrades:

 • CEA a Saclay (Essonne)
 • La planta nuclear de Fessenheim (Haut-Rhin) 
 • La planta d'Areva de Pierrelatte, situada al complex de Tricastin (Drôme)
La centrale de Fessenheim CC BY 20

La planta nuclear de Fessenheim, a França – via Wikipedia – CC BY 20

Greenpeace ja s'ha manifestat a Europa moltes altres vegades. L'any 2012, l'organització va fer que un avió no tripulat sobrevolés una planta nuclear a l'Haia i que un paramotor tripulat sobrevolés la central nuclear francesa Bugey, amb la intenció de desacreditar les afirmacions d'EDF i de les autoritats franceses que les centrals no representen cap amenaça per als éssers humans.

Tot i així, Greenpeace ha negat qualsevol implicació en l'assumpte, recordant en diversos comunicats de premsa que sempre actua obertament i reivindica els seus actes.

El 24 de novembre de 2014, Greenpeace va encarregar a una empresa britànica un informe confidencial sobre la vulnerabilitat de les centrals nuclears franceses (als atacs i incursions d'avions no tripulats). Greenpeace afirma que va enviar còpies de l'informe a les autoritats d'Alemanya, Bèlgica i Luxemburg. 

Audrey Oeillet, una periodista que es descriu en primer lloc com una “friki informàtica”, va escriure sobre l'informe a clubic.com, on els lectors van deixar comentaris molt durs. El lector “ManuKey”” va aplaudir Greenpeace:

Une fois de plus, bravo à Greenpeace pour avoir soulevé cette question!
Un cop més, felicitats a Greenpeace per plantejar aquest assumpte!
Un altre lector, Lotre09, no va amagar la seva disconformitat amb Greenpeace, bromejant amb sarcasme
 

Greenpeace une bande de cons qui grace au nucleaire peuvent se rechauffer et avoir de la lumiere et qui peuvent dire merci aux sociétés petroliere pour mettre de l'essence dans les bateaux et zodiac… me feront toujours rigoler les ecolos par l'hypocrisie qu'ils possedent

Greenpeace, una colla de ximples que, gràcies a l'energia nuclear, poden escalfar-se i tenir llum. Haurien de donar les gràcies a les empreses petroleres per posar combustible als seus vaixells i zodiacs [sic]… sempre em farà riure la hipocresia d'aquests ecologistes.

Una publicació en un blog de generation-nt.com també va ser molt comentada pels lectors. Karine, una lectora de resistanceauthentique.wordpress.com, va dir que li sorprenia que uns drones qualsevol fossin capaços de burlar-se de les centrals nuclears franceses, malgrat la força militar i tecnològica del país:
 

Cela étonne qu’avec nos moyens actuels les forces militaires ne puissent détecter ces drones ? Moi pas, les budgets de ces corps de métier sont en baisses et pas qu’un peu, chaque peloton exécute des ordres et même si l’ordre de tirer à été donné cela reste à vérifier.

Pas sûr non plus qu’il y ait beaucoup de détecteurs de drônes. Alors des gendarmes qui patrouillent quotidiennement pour la surveillance de ces sites nucléaires, oui, mais maintenant je ne vois pas trop en quoi cela va permettre de partir à leur chasse que ce soit de ces objets volants ou des propriétaires.

No és sorprenent que tot i el potencial que tenim actualment, les nostres forces militars no puguin localitzar aquests drones? El finançament d'aquestes línies de defensa està disminuint, i no pas poc. També hi ha un excés de burocràcia fins i tot en les maniobres rutinàries.

Tampoc sabem del cert si hi ha gaires detectors de drones. Clar que tenim policies que patrullen cada dia aquests emplaçaments nuclears com a mesura de vigilància, però realment no veig com això pot ajudar-los a caçar aquests objectes, siguin de qui siguin. 

Dron HARFANG a França, via Calips a wikipmedia commons - CC-BY-3.0

Drone HARFANG a França, via Calips a wikipmedia commons – CC-BY-3.0

El 5 de novembre, Rémi Barroux i Audrey Garric van escriure conjuntament un article a Le Monde, titulat “Suposen els drones una amenaça per a les plantes nuclears?” 

Els lectors van deixar molts comentaris interessants, alguns dels quals eren bastant alarmants. Un comentarista va escriure:

Je travail dans la sécurité informatique. Un drone peu très bien avoir été envoyé dans l'unique but de déposer au sol une clé usb dans laquelle se trouve un virus. Quiconque trouvera la clé peut la prendre et potentiellement infecter la central.

Treballo en seguretat de la TI. Es podria haver enviat perfectament un drone amb l'únic objectiu de deixar caure una clau USB que contingués un virus. Qui la trobés podria agafar-la i infectar la planta. 

Un altre lector, Pierre Guillamot, explica una experiència personal molt menys divertida: 

Témoignage personnel: je suis entré en voiture dans la centrale de Saint-Laurent-des Eaux près d'Orléans, au mois de juin vers 20h (de jour). J'ai franchi 3 postes de garde déserts, barrière relevée. Arrivé près des réacteurs, j'ai garé ma voiture. Un agent en uniforme m'a demandé de la déplacer car elle était sur un emplacement réservé. Je me suis promené à pied. Comme l'heure s'avançait, je suis ressorti. Personne ne m'a posé de questions. Certes, c'était l'été 2001. Sécurité ?

El meu testimoni: un dia de juny a les 8 del vespre vaig conduir fins a la central de Saint-Laurent-des Eaux, prop d'Orleans. Vaig passar per 3 controls deserts amb les barreres aixecades. En arribar prop dels reactors vaig aparcar el cotxe. Un agent amb uniforme em va demanar que el canviés de lloc perquè estava en una plaça d'aparcament reservada. Vaig donar un tomb a peu i me'n vaig anar perquè s'havia fet tard. Ningú em va preguntar què hi feia allà. Va ser l'estiu de 2001. D'això se'n diu seguretat?  

En un comunicat de premsa del 3 de novembre, la Secretaria General de Defensa i Seguretat Nacional, un servei que depèn directament del Primer Ministre, va anunciar que el govern no farà declaracions sobre la vigilància, la detecció ni de les mesures de protecció que s'estan duent a terme a les instal·lacions d'energia nuclear. Tot i les mesures de defensa de l'estat, un activista de Greenpeace va poder fotografiar un radar militar d'alta tecnologia col·locat prop de dues plantes nuclears a França. Segons els experts, aquest dispositiu és l'únic tipus d'equipament capaç de detectar drones.

Comença la conversa

Autors, si us plau, Obre sessió »

Pautes

 • Tots els comentaris són revisats per un moderador.. Si us plau, no introdueixis comentaris més d'una vegada o es podrien identificar com a correu brossa.
 • Si us plau, respecta als altres. No s'aprovaran comentaris que continguin missatges ofensius, obscenitat o atacs personals.